Kolegjet e Botës së Bashkuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Vendndodhja e kolegjeve

Kolegjet e Botës së Bashkuar (Anglisht: United World Colleges (UWC)) janë një grup prej trembëdhjetë shkollash ndërkombëtare. E themeluar gjatë Luftës së Ftohtë, lëvizja e Kolegjeve të Botës së Bashkuar ka për qëllim të nxisë mirëkuptimin midis kombeve përmes arsimit dhe me ndërveprimin midis njerëzve të rinj nga kultura të ndryshme, që jetojnë dhe punojnë së bashku. Studentët janë të përzgjedhur nga e gjithë bota për dy vitet e fundit të shkollës së mesme, në bazë të meritës dhe pa marrë parasysh statusin e tyre financiar ose përkatësinë etnike, fetare apo formimin arsimor.

Organizata e Kolegjeve të Botës së Bashkuar (UWC) është një fondacion britanik që përbëhet nga trembëdhjetë kolegje, të cilat ndodhen në: Kanada, Hong Kong, Indi, Italia, Norvegji, Singapor, Swaziland, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Venezuela, Mbretëri e Bashkuar, Kosta Rika,Bosnje-Hercegovinë dhe në Maastricht, Holandë (i hapur në Shator 2009). UWC ka gjithashtu National Commities (Komisione Kombëtare) në më shumë se 140 vende dhe një rrjet prej më shumë se 40.000 të diplomuar nga më shumë se 181 vende.

Kolegjet e Botës së Bashkuar zakonisht pranojnë studentë të cilët janë nga 16 deri në 18 vjeç. Çdo UWC zakonisht përfshin ndërmjet 200 dhe 300 studentë nga rreth 90 vende të ndryshme të botës.

Kolegjet[redakto | redakto tekstin burimor]

 • United World College of the Atlantic (Mbretëria e Bashkuar) - themelar më 1962
 • United World College of South East Asia (Singapor) - themelar më 1971
 • Lester B. Pearson College of the Pacific (Kanada) - themelar më 1974
 • Waterford Kamhlaba United World College of Southern Africa (Swaziland) - themelar më 1981
 • United World College-USA (ShBA) - themelar më 1982
 • United World College of the Adriatic (Itali) - themelar më 1982
 • Simón Bolívar United World College of Agriculture (Venezuela) - themelar më 1987
 • Li Po Chun United World College of Hong Kong (Hong Kong) - themelar më 1992
 • Red Cross Nordic United World College (Norvegji) - themelar më 1995
 • Mahindra United World College of India (Indi) - themelar më 1997
 • United World College Costa Rica (Kosta Rika) - themelar më 2006
 • United World College in Mostar (Bosnia-Herzegovina) - themelar më 2006
 • United World College Maastricht (Maastricht, Hollandë) - themelar në Shtator 2009

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]