Komisioni Evropian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Komisioni Evropian (më parë i njohur si Komisioni i Komuniteteve Evropian) trupi ekzekutiv i Bashkësisë Evropiane. Së bashku me Parlamentin Evropian dhe Këshillin e Evropës, është një nga tre institucionet kryesore të Bashkësisë.

Roli kryesor i Komisionit është të propozojë dhe implementojë legjislacione dhe të mbikqyrë traktatet e BE-së, të cilat formojnë bazën ligjore të BE-së.

Komisioni përbëhet nga 25 Komisionerë, një nga çdo shtet anëtar i BE, që përkrahen nga një trup shërbyesish civil që ndahen në departamente të quajtuara Drejtorate të Përgjithshme. Komisioni është institucion i ndarë nga shtetet anëtare. Komisionerët nuk kanë të drejtë të marrin instrukcione nga shtetet anëtare dhe duhet të mbrojnë të drejtat e të gjithë qytetarëve të BE-së.

Komisioni drejtohet nga Drejtori (për momentin ky është José Manuel Durão Barroso). Zyra qendrore e Komisionit gjendet në Bruksel dhe gjuhët që përdoren janë anglishtja, frengjishtja dhe gjermanishtja.


Lidhje të jashme[redakto | redakto tekstin burimor]