Kompjuterat Pravetz

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pravetz ishin kompjutera bullgarë, të prodhuara kryesisht në qytetin e Pravetz . Disa komponentë dhe softuer u prodhuan në Stara Zagora, Plovdiv dhe qytete të tjera bullgare.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kompjuteri i parë personal i prodhuar nga Bullgaria, IMKO-1, ishte një prototip i kompjuterave Pravetz që u zhvilluan nga Ivan Vassilev Marangozov, që u akuzua me të drejtë për klonimin e Apple II . Në fakt, IMKO-1 ishte një klon gati identik i origjinalit Apple II me disa përjashtime të vogla. Disa modele të hershme u prodhuan në ITKR ( Instituti i Kibernetikës Teknike dhe Robotikë), një seksion i Akademisë Bullgare të Shkencave . Prodhimi industrial në Pravetz filloi menjëherë pas kësaj.

Linja e kompjuterave personalë bullgarë në kohën e lëshimit ishte e shtrenjtë për individët dhe përveç kësaj u shitën vetëm institucioneve të ndryshme qeveritare - sektorit arsimor, sektorit ushtarak dhe administrativ.

Kompjuterët Pravetz kishin një rëndësi të madhe në ekonominë e Comecon .

Në Tetor 2013, një kompani Bullgare private e mbajtur në uebfaqen e tyre pretendonte se kishte të drejtat e markës tregtare dhe mashtroi duke thënë se "Pravetz Computer po kthehen në treg". Në fakt, kompania nuk ka asnjë lidhje me kompjuterët origjinal "Pravetz" të njohur gjatë epokës Sovjetike.

Modeli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me përjashtim të 8D-drejtuar nga Oric (dhe ndoshta IMKO-1), të gjitha sistemet 8-bit Pravetz janë kryesisht të pajtueshëm me Apple popullore II dhe pasardhësit e tij, me përjashtim që ato ofrojnë fonte cirilike dhe disa përmirësime të tjera në krahasim me Apple .

Pravetz 82 kompjuter në klasë shkollore në Rusi
 • IMKO-1 - Kompjuteri i parë personal bullgar. Përdori një klon të CPU 1 6502   CPU MHz, dhe RAM / ROM 16/4 KB. Media e ruajtjes është një regjistrues kasetash. Kishte një lëndë metalike dhe furnizim me energji lineare shumë të madhe dhe të rëndë. ROM ishte një kopje e Apple 2 ROM (ndryshimi i vetëm ishte emri).
 • Pravetz 82 (IMKO-2) - 1982. Përkthyes BAZIK, RAM / ROM - 48/12 KB; CPU Synertek 6502/1   MHz. Magazinimi është përmirësuar për shkak të disponueshmërisë së (me zgjedhje) 5.25 "disqe (s) të diskut. Ata kishin kuti plastike të verdhë dhe tastierë të zezë. ROM dhe dizajni nuk u ndryshuan dhe ishin identike me ato të Apple II. Pravetz 82 ishte relativisht i besueshëm - shumica e problemeve të harduerit ishin për shkak të përdorimit të gjerë të prizave IC me cilësi standarde.
 • Pravetz 8М - Integruar CPU e dytë Zilog Z80A në 4   MHz të jetë në gjendje të ekzekutojë CP / M dhe softuerin e tij. Versioni ushtarak përmban një model të integruar të terminalit. Ishte në thelb një version i Apple II + me kartën opsionale CP / M të integruar në motherboard. Kishte 64K RAM në bord, një furnizim me energji dhe me një dizajn të përmirësuar.
 • Pravetz 8E - Modeli industrial i bazuar në arkitekturën origjinale Pravetz 82 plus disa shtesa memorie.
 • Pravetz 8А -Mund të zgjerohet deri në 1 Mb duke përdorur kartën e kujtesës opsionale, të arritshme në bankat 64Kb. Ishte një klon gati identik i Apple 2 e në diagramet elektrike dhe nivelet e përmbajtjes ROM. Rasti ishte i ngjashëm me atë të përdorur për modelin 8M. Tastiera u përmirësua me butona shigjetash, dhe tabela Char përfshinte simbole cirilike të sipërme dhe të poshtme. Ky ishte modeli më i përparuar me nivelin më të madh të azhurnimit.
 • Pravetz 8С - "version i thjeshtuar" i modelit 8А. 128 KB RAM i integruar, por jo i zgjerueshëm. Më pak lojëra elektronike, por të gjithë kontrollorët thelbësorë u integruan në motherboard - Ndërfaqja paralele (Centronic), kontrollorët FDD, Joystick dhe ndonjëherë me RS-232. Një version prej 8C është Pravetz 8VC, i cili përmban një dizajn të ngjashëm me terminalin.
 • Pravetz 8D - kompjuter në shtëpi 8 bit, bazuar në 6502 dhe VIA 6522. Përdori një televizor në vend të një monitori kompjuteri. Jo i pajtueshëm me Pravetz 82, por trashëgon arkitekturën e tij nga kompjuterët shtëpiak francez Oric Atmos dhe i përputhshëm me programin e tyre.

Arkitekturë 16-bitësh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Afishimi i Pravetz 16
 • Pravetz-16 (IMKO-4) - Intel i preferuar 8088 në 4   MHz. Dizajn i thjeshtë i motherboardi. RAM standard 256KB ose 512KB i zgjerueshëm në 640KB.
 • Pravetz-16E
 • Pravetz-16ES - procesori 80186 në 8 MHz.
 • Pravetz-16A
 • Pravetz-16T - Versioni Turbo
 • Pravetz-286

Arkitekturë 32-bit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Pravetz-386
 • Pravetz-486

Pravetz 64M[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Tetor 2013, një kompani private njoftoi se do të përdorte logon Pravetz për të markuar kompjuterat e saj të ri në 2014.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]