Jump to content

Komploti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ilustrimi i komplotistëve në Komplotin e Barutit, një plan sekret i hartuar në 1605 për të hedhur në erë Parlamentin e Mbretërisë së Bashkuar.

Një komplot, i njohur edhe si konspiracion, është një plan ose marrëveshje e fshehtë midis njerëzve (të quajtur komplotistë) për një qëllim të paligjshëm ose të dëmshëm, si vrasja ose tradhtia, veçanërisht me motivim politik, duke mbajtur të fshehtë marrëveshjen e tyre nga publiku ose nga persona të tjerë të prekur prej tij. Në një kuptim politik, konspiracioni i referohet një grupi njerëzish të bashkuar në qëllimin e uzurpimit, ndryshimit ose rrëzimit të një pushteti politik të vendosur. Në varësi të rrethanave, një komplot mund të jetë gjithashtu një krim ose një gabim civil. Termi në përgjithësi nënkupton keqbërje ose paligjshmëri nga ana e komplotistëve, pasi njerëzit nuk do të kishin nevojë të komplotonin për t'u përfshirë në aktivitete që ishin të ligjshme dhe etike, ose të cilave askush nuk do të kundërshtonte.

Ka disa aktivitete të koordinuara që njerëzit i angazhojnë në fshehtësi, të cilat përgjithësisht nuk konsiderohen si komplote. Për shembull, agjencitë e inteligjencës si CIA amerikane dhe MI6 britanike domosdoshmërisht bëjnë plane në fshehtësi për të spiunuar armiqtë e dyshuar të vendeve të tyre përkatëse, por ky lloj aktiviteti në përgjithësi nuk konsiderohet të jetë një komplot për sa kohë që qëllimi i tyre është të përmbushin funksionet e tyre zyrtare, dhe jo diçka si pasurimi i gabuar i tyre. Në mënyrë të ngjashme, trajnerët e ekipeve sportive konkurruese takohen në mënyrë rutinore pas dyerve të mbyllura për të planifikuar strategji lojërash dhe lojëra specifike të dizajnuara për të mposhtur kundërshtarët e tyre, por ky aktivitet nuk konsiderohet një komplot sepse kjo konsiderohet një pjesë legjitime e sportit. Për më tepër, një komplot duhet të përfshihet me vetëdije. Vazhdimi i traditave shoqërore që funksionojnë në favor të grupeve të caktuara dhe në disavantazh të disa grupeve të tjera, megjithëse ndoshta joetike, nuk është një konspiracion nëse pjesëmarrësit në praktikë nuk e çojnë atë përpara me qëllim të përjetësimit të këtij avantazhi.

Nga ana tjetër, nëse ekziston qëllimi për të kryer një komplot, atëherë ekziston një komplot edhe nëse detajet nuk bien dakord kurrë me zë të lartë nga pjesëmarrësit. Operacionet e fshehta të CIA-s, për shembull, janë për nga natyra e tyre të vështira për t'u provuar përfundimisht, por kërkimet mbi punën e agjencisë, si dhe zbulimet nga ish-punonjësit e CIA-s, kanë sugjeruar disa raste kur agjencia u përpoq të ndikonte në ngjarje. Gjatë Luftës së Ftohtë, Shtetet e Bashkuara u përpoqën të ndryshonin fshehurazi qeveritë e kombeve të tjera 66 herë, duke pasur sukses në 26 raste.

Një "teori konspiracioni" është një besim se një komplot ka qenë në të vërtetë vendimtar në prodhimin e një ngjarjeje politike, të cilën teoricienët nuk e miratojnë fuqishëm. Shkencëtari politik Michael Barkun i ka përshkruar teoritë e konspiracionit se mbështeten në pikëpamjen se universi udhëhiqet nga dizajni dhe mishëron tre parime: asgjë nuk ndodh rastësisht, asgjë nuk është ashtu siç duket dhe gjithçka është e lidhur. Një tipar tjetër i përbashkët është se teoritë e konspiracionit evoluojnë për të përfshirë çdo provë që ekziston kundër tyre, në mënyrë që ato bëhen, siç shkruan Barkun, një sistem i mbyllur që është i pafalsifikueshëm, dhe për rrjedhojë "një çështje besimi dhe jo provash".

Konspiracion vjen nga fjala latine conspiratio. Ndërsa conspiratio mund të nënkuptojë "komplot" ose "komplot", ai gjithashtu mund të përkthehet si "unitet" dhe "marrëveshje", në kontekstin e një grupi. Conspiratio vjen nga conspiro i cili, ndonëse ende do të thotë "komplot" në kuptimin modern, do të thotë gjithashtu "Unë këndoj në unison", si con- do të thotë "me" ose "së bashku", dhe spiro do të thotë "Unë marr frymë", fjalë për fjalë do të thotë "unë". merrni frymë së bashku me të tjerët”.

Llojet e komploteve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Komploti (civil), një marrëveshje midis njerëzve për të mashtruar, mashtruar ose mashtruar të tjerët për të drejtat e tyre ligjore ose për të fituar një avantazh të padrejtë.
  • Komploti (kriminal), një marrëveshje midis njerëzve për të shkelur ligjin në të ardhmen, në disa raste duke kryer një akt për të çuar më tej atë marrëveshje.
  • Konspiracion (politik), marrëveshje midis njerëzve me qëllim të fitimit të pushtetit politik ose përmbushjes së një objektivi politik.
  • Konspiracion hub-and-spoke, një konspiracion në të cilin një ose më shumë komplotistë kryesorë ("qendër") hyjnë në disa marrëveshje të ngjashme me të tjerët ("folësit") që njohin veprimin e bashkërenduar mendohet, zakonisht kur suksesi i veprimit të bashkërenduar. varet nga pjesëmarrja e zërave të tjerë.