Jump to content

Vrasja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kaini vret Abelin nga Gustave Dore.

Vrasja ndodh kur një person vret një person tjetër. Një vrasje kërkon vetëm një veprim ose mosveprim të vullnetshëm që shkakton vdekjen e tjetrit, dhe kështu një vrasje mund të rezultojë nga veprime aksidentale, të pakujdesshme ose nga neglizhenca edhe nëse nuk ka qëllim për të shkaktuar dëm. Vrasjet mund të ndahen në shumë kategori ligjore të mbivendosura, si vrasja, vrasja nga pakujdesia, vrasja e justifikueshme, atentati, vrasja në luftë (qoftë duke ndjekur ligjet e luftës ose si krim lufte), eutanazia dhe dënimi me vdekje, në varësi të rrethanave të vdekjes. Këto lloje të ndryshme të vrasjeve shpesh trajtohen shumë ndryshe në shoqëritë njerëzore; disa konsiderohen krime, ndërsa të tjerat janë të lejuara apo edhe të urdhëruara nga sistemi ligjor.[1]

  1. ^ "Homicide", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-02, marrë më 2022-12-18