Vrasja (vepër penale)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vrasje në shtëpi nga Jakub Schikaneder.

Vrasja është vrasja e paligjshme e një njeriu tjetër pa justifikim ose justifikim të vlefshëm, veçanërisht vrasja e paligjshme e një njeriu tjetër me paramendim keqdashës. Kjo gjendje shpirtërore, në varësi të juridiksionit, mund të dallojë vrasjen nga format e tjera të vrasjes së paligjshme, siç është vrasja nga pakujdesia. Vrasja nga pakujdesia është vrasje e kryer në mungesë të keqdashjes, e shkaktuar nga provokime të arsyeshme ose aftësi të zvogëluara. Vrasja e pavullnetshme, ku njihet, është një vrasje të cilës i mungojnë të gjitha, përveç qëllimit më të zbutur fajtor, pamaturisë. Një person që kryen vrasje quhet vrasës.[1]

Shumica e shoqërive e konsiderojnë vrasjen si një krim jashtëzakonisht të rëndë, dhe kështu një person i dënuar për vrasje duhet të marrë dënime të ashpra për qëllime të ndëshkimit, parandalimit, rehabilitimit ose paaftësisë. Në shumicën e vendeve, një person i dënuar për vrasje në përgjithësi përballet me një dënim afatgjatë me burgim, një dënim të përjetshëm ose dënim me vdekje.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b "Kuptimi i fjalës Vrasje ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2023-09-14.