Jump to content

Kontradikta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kontradikta apo polemika është një gjendje e mosmarrëveshjes ose debatit të zgjatur publik, zakonisht në lidhje me një çështje të mendimeve ose pikëpamjeve kontradiktore. Fjala u krijua nga latinishtja controversia, si një përbërje e controversus - "kthyer në një drejtim të kundërt".

Ligjore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në teorinë e së drejtës, një polemikë ndryshon nga një çështje juridike; ndërsa çështjet ligjore përfshijnë të gjitha paditë, penale dhe civile, një polemikë është një proces thjesht civil.

Për shembull, Klauzola e Çështjes ose e Kontradiktës së Nenit Tre të Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara (Seksioni 2, Klauzola 1) thotë se "pushteti gjyqësor do të shtrihet në polemikat në të cilat Shtetet e Bashkuara do të jenë palë". Kjo klauzolë është konsideruar se imponon një kërkesë që gjykatat federale të Shteteve të Bashkuara të mos lejohen për rastet që nuk paraqesin një polemikë aktuale - domethënë një mosmarrëveshje aktuale midis palëve kundërshtare që mund të zgjidhet nga [gjykata]. Përveç përcaktimit të fushës së juridiksionit të gjyqësorit federal, ai gjithashtu i ndalon gjykatat të japin opinione këshillimore, ose të dëgjojnë çështje që ose janë të papjekura, që do të thotë se mosmarrëveshja nuk ka lindur ende, ose e diskutueshme, që do të thotë se polemika ka tashmë është zgjidhur.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]