Jump to content

Konventa për Aviacionin Civil Ndërkombëtar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nënshkrimi i Konventës së Çikagos.

Konventa për Aviacionin Civil Ndërkombëtar, e njohur gjithashtu si Konventa e Çikagos, krijoi Organizatën Ndërkombëtare të Aviacionit Civil (ICAO), një agjenci e specializuar e Kombeve të Bashkuara e ngarkuar me koordinimin e udhëtimeve ajrore ndërkombëtare.[1] Konventa përcakton rregullat e hapësirës ajrore, regjistrimin dhe sigurinë e avionëve, sigurinë dhe qëndrueshmërinë, dhe detajon të drejtat e nënshkruesve në lidhje me udhëtimin ajror. Konventa përmban gjithashtu dispozita që kanë të bëjnë me tatimin.

Dokumenti u nënshkrua më 7 dhjetor 1944, në Çikago nga 52 shtete nënshkruese.[2] Ai mori ratifikimin e nevojshëm të 26-të më 5 mars 1947 dhe hyri në fuqi më 4 prill 1947, në të njëjtën datë kur u krijua ICAO. Në tetor të të njëjtit vit, ICAO u bë një agjenci e specializuar e Këshillit Ekonomik dhe Social të Kombeve të Bashkuara (ECOSOC). Konventa që atëherë është rishikuar tetë herë (në 1959, 1963, 1969, 1975, 1980, 1997, 2000 dhe 2006).[3]

Që nga marsi 2019, Konventa e Çikagos kishte 193 shtete palë, e cila përfshin të gjitha shtetet anëtare të Kombeve të Bashkuara përveç Lihtenshtajnit. Ishujt Kuk janë palë e Konventës edhe pse nuk janë anëtare të OKB-së. Konventa është zgjeruar për të mbuluar Lihtenshtajnin me ratifikimin e Zvicrës.[4]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Convention on International Civil Aviation". International Civil Aviation Organization. Doc 7300. Marrë më 5 qershor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "What Is The Chicago Convention And Why Does It Matter?". Simple Flying (në anglishte amerikane). 2019-07-04. Marrë më 2021-01-16.
  3. ^ "Convention on International Civil Aviation". International Civil Aviation Organization. Doc 7300. Marrë më 5 qershor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Switzerland made the following declaration upon ratification: "My Government has instructed me to notify you that the authorities in Switzerland have agreed with the authorities in the Principality of Liechtenstein that this Convention will be applicable to the territory of the Principality as well as to that of the Swiss Confederation, as long as the Treaty of 29 March 1923 integrating the whole territory of Liechtenstein with the Swiss customs territory will remain in force": Convention on International Civil Aviation: Treaty status.