Jump to content

Kopeja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Djalë që kullot një tufë delesh, Indi; një shembull klasik i bagëtisë shtëpiake të kafshëve.

Një kope është një grup shoqëror i disa kafshëve të së njëjtës specie, të egra ose shtëpiake. Forma e sjelljes kolektive të kafshëve që lidhet me këtë quhet tufëzim. Këto kafshë njihen si kafshë të përbashkëta.

Termi kope përdoret përgjithësisht për gjitarët, dhe veçanërisht për thundrakët kullotës që shfaqin në mënyrë klasike këtë sjellje. Terma të ndryshëm përdoren për grupime të ngjashme në specie të tjera; në rastin e zogjve, për shembull, fjala është tufë, por kope mund të përdoret gjithashtu për gjitarët, veçanërisht delet ose dhitë. Grupet e mëdha të mishngrënësve quhen zakonisht tufa, dhe në natyrë një tufë i nënshtrohet grabitjes nga gjuetarët e tufave.

Emra të veçantë kolektivë mund të përdoren për taksa të veçanta, por për diskutimet teorike të ekologjisë së sjelljes, termi i përgjithshëm kope mund të përdoret për të gjitha llojet e tilla të grumbullimit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]