Kopshti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një kopsht në Elbasan

Kopshti është një hapësirë e planifikuar, zakonisht jashtë, pranë ose e lënë mënjanë shtëpisë ose objektit tjetër të banimit dhe që shërben për kultivimin e bimëve dhe formave të tjera të natyrës. Kopshti mund të përfshijë si materiale natyrore ashtu edhe ato të bëra nga njeriu. Forma më e zakonshme është një kopsht banimi, por termi kopsht ka qenë tradicionalisht një më i përgjithshëm. Kopshtet zoologjike, ishin ato të cilat shfaqin kafshë të egra në habitatet natyrore të simuluara. Kopshtet perëndimore janë pothuajse universale të bazuara në bimë, e ku kopshti shpesh nënkupton një formë të shkurtuar të kopshtit botanik. Disa lloje tradicionale të kopshteve lindore, siç janë kopshtet zen, përdorin bimë me pakicë ose aspak.

Kopshtet mund të kenë edhe përmirësime strukturore, duke përfshirë statuja, pergola, kulme, shtretër të thatë dhe karakteristika të ujit të tilla si burimet, pellgje (me ose pa peshk), ujëvara. Disa kopshte janë vetëm për qëllime zbukuruese, ndërsa disa kopshte prodhojnë edhe të lashta ushqimore, ndonjëherë në zona të ndara, ose nganjëherë të ndërthurura me bimët zbukuruese. Kopshtet prodhuese të ushqimit dallohen nga fermat për nga shkalla e tyre më e vogël, me metoda më të fuqishme punëtore dhe qëllimi i tyre (për kënaqësi dhe hobi më shumë sesa prodhimi për treg). Kopshtet e luleve kombinojnë bimë me lartësi të ndryshme, ngjyra dhe aroma interesante si dhe për dëfrim.

Kopshtaria është aktiviteti i rritjes dhe mirëmbajtjes së kopshtit. Kjo punë bëhet nga një kopshtar amator ose profesionist. Një kopshtar gjithashtu mund të punojë në një mjedis që nuk është kopsht, të tilla si një park, një argjinaturë në rrugë, ose hapësirë tjetër publike.

Arkitektura e peizazhit është një aktivitet profesional i lidhur me arkitektët e peizazhit që priren të specializohen në dizajn në nivele të shumta. [1]

Termi "kopshti" garden në anglishtën britanike i referohet një hapësire të vogël të mbyllur të tokës, zakonisht ngjitur me një ndërtesë[2] përderisa në anglishten amerikane përdoret yard - oborr.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Etymology of words referring to enclosures, probably from a Sanskrit stem. In German, for example, Stuttgart. The word is generic for compounds and walled cities, as in Stalingrad, and the Russian word for city, gorod. Gird and girdle are also related" (në anglisht). Yourdictionary.com. Arkivuar nga origjinali më 2010-02-13.
  2. ^ "Oxford Dictionaries". Oxford Dictionaries (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 29 shtator 2007. Marrë më 8 qershor 2020.
 Commons: Gardens – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale