Korpusi i Paqes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Korpusi i Paqes është një program vullnetar i drejtuar nga Qeveria e Shteteve të Bashkuara. Misioni i deklaruar i Korpusit të Paqes përfshin sigurimin e asistencës teknike, duke ndihmuar njerëzit jashtë Shteteve të Bashkuara të kuptojnë kulturën amerikane dhe duke ndihmuar amerikanët të kuptojnë kulturat e vendeve të tjera. Puna në përgjithësi lidhet me zhvillimin social dhe ekonomik. Secili pjesëmarrës i programit, një vullnetar i Korpusit të Paqes, është një qytetar amerikan, zakonisht me diplomë kolegji, i cili punon jashtë vendit për një periudhë dyvjeçare pas tre muajve të trajnimit.

Vullnetarët punojnë me qeveritë, shkollat, organizatat jofitimprurëse, organizatat joqeveritare dhe sipërmarrësit në arsim, biznes, teknologji informative, bujqësi dhe mjedis. Pas 24 muajve të shërbimit, vullnetarët mund të kërkojnë një zgjatje të kohës së shërbimit.[1]

Programi u krijua nga Urdhri Ekzekutiv 10924, i lëshuar nga Presidenti John F. Kennedy më 1 Mars të vitit 1961, i shpallur nga televizioni i transmetuar më 2 Mars Të vitit 1961 dhe i autorizuar nga Kongresi më 21 Shtator të vitit 1961, me miratimin e Aktit të Korpusit të Paqes (Pub L-87-293). Akti deklaron qëllimin e programit si më poshtë vijon:

Për të promovuar paqen dhe miqësinë në botë nëpërmjet Trupës së Paqes, e cila do t'u vërë në dispozicion vendeve dhe zonave të interesuara burrat dhe gratë e Shteteve të Bashkuara të kualifikuar për shërbim jashtë vendit dhe të gatshëm për të shërbyer, në kushte të vështira nëse është e nevojshme, për të ndihmuar popujt e këtyre vendeve dhe fushat në përmbushjen e nevojave të tyre për fuqi punëtore të trajnuar.

Nga viti 1961 deri në vitin 2015, rreth 220,000 amerikanë janë bashkuar me Korpusin e Paqes dhe kanë shërbyer në 141 vende.[2] Korpusi i Paqes tregon "gatishmërinë e amerikanëve për të punuar në nivelin bazë për të ndihmuar vendet e pazhvilluara të plotësojnë nevojat e tyre". Korpusi i Paqes ka ndikuar në mënyrën se si njerëzit e vendeve të tjera i shohin amerikanët, se si amerikanët shohin vende të tjera dhe se si amerikanët shohin vendin e tyre.[3]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1950–1959[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

John F. Kennedy përshëndet vullnetarët më 28 Gusht 1961

Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, anëtarë të ndryshëm të Kongresit të Shteteve të Bashkuara propozuan krijimin e organizatave vullnetare në vendet në zhvillim. Në dhjetor të vitit 1951, përfaqësuesi John F. Kennedy (D-Massachusetts) i sugjeroi një grupi se "të diplomuarit e rinj do të gjenin një jetë të plotë në sjelljen e këshillave teknike dhe ndihmës për Lindjen e Mesme të paprivilegjuar dhe të prapambetur...Thënë këtë, këta njerëz do të ndiqnin punën konstruktive të kryer nga misionarët fetarë në këto vende gjatë 100 viteve të fundit."[4] Në vitin 1952 senatori Brien McMahon (D-Connecticut) propozoi një" ushtri "të të rinjve amerikanë për të vepruar si" misionarë të demokracisë"[5]. Organizatat jofetare të financuara nga fondet private filluan të dërgonin vullnetarë jashtë shtetit gjatë viteve 1950. Ndërsa Kennedy është kredituar me krijimin e Korpusit të Paqes si president, iniciativa e parë erdhi nga senatori Hubert H. Humphrey, Jr. (D-Minesota), i cili paraqiti projekt-ligjin e parë për të krijuar Trupat e Paqes në vitin 1957-tre vjet para Kennedy , si një kandidat presidencial, do ta ngrejë idenë gjatë një fjalimi të fushatës në Universitetin e Miçiganit. Në autobiografinë e tij Edukimi i një njeriu publik, Humphrey shkroi,

Tri masa me rëndësi të veçantë emocionale ishin për mua: Korpusi i Paqes, një agjenci e çarmatimit, dhe Traktati i ndalimit të provave bërthamore. Presidenti, duke ditur se si ndihesha, më kërkoi të prezantoja legjislacionin për të treja masat. Kam prezantuar projektligjin e parë të Korpusit të Paqes në vitin 1957. Nuk u prit me shumë entuziazëm. Disa diplomatë tradicionalë u tronditën me mendimin e mijëra amerikanëve të rinj të shpërndarë nëpër botë. Shumë senatorë, duke përfshirë ato liberalë, mendonin se ishte një ide e pazbatueshme. Tani, me një president të ri që nxiste kalimin e tij, u bë e mundur dhe e shtymë atë me shpejtësi nëpërmjet Senatit. Tani është në modë të sugjerohet që vullnetarët e Korpusit të Paqes kanë fituar më shumë, nga përvoja e tyre si vendet ku ata punonin. Kjo mund të jetë e vërtetë, por nuk duhet ta dëmtojë punën e tyre. Ata prekën shumë jetë dhe i bënë ato më të mira.[6]

Selia e Korpusit të Paqes në Rrugën 1111 20, NW in downtown Washington, D.C.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "MS 281 COMPLETION OF SERVICE DATE ADVANCEMENT AND EXTENSION OF SERVICE" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më tetor 15, 2011. Marrë më tetor 16, 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Fact Sheet" (PDF). files.peacecorps.gov. 30 shtator 2015. Marrë më 2016-04-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Hall, Michael R. "The Impact of the U.S. Peace Corps at Home and Abroad". search.proquest.com. ProQuest. Marrë më 2016-10-26. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Leamer, Laurence (2001). The Kennedy Men: 1901–1963. HarperCollins. ISBN 0-688-16315-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "POINT FOUR 'HOE ARMY' SOUGHT BY M'MAHON". The New York Times. 26 janar 1952. Marrë më 19 mars 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Humphrey, Hubert H (1991). "The Education of a Public Man". ISBN 9780816618972. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)