Kostoja ekonomike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kostoja ekonomike është kombinimi i humbjeve të çdo malli që ka një vlerë bashkangjitur tyre nga çdo individ. [1] [2] Kostoja ekonomike përdoret kryesisht nga ekonomistët si mjete për të krahasuar maturinë e një kursi veprimi me atë të një tjetri. Faktorët që duhet të merren parasysh janë paraja, koha dhe kostoja e burimeve të tjera është shuma e kostos së qartë.

Krahasimi përfshin fitimet dhe humbjet e parandaluara duke ndërmarrë një kurs veprimi, si dhe ato të kursit të marrë vetë. Kostoja ekonomike ndryshon nga kostoja e kontabilitetit sepse përfshin koston e mundësive . [2] [3] (Disa burime i referohen kostos së kontabilitetit si kosto të qartë dhe kostoja e mundësisë si kosto e nënkuptuar. )

Aspektet e kostove ekonomike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tregon Kostot Ekonomike të një firme në "Afatin e shkurtër" - i cili, siç përcaktohet, përmban të paktën 1 "Kosto fikse" që nuk mund të ndryshohet ose të shmanget, edhe nëse firma del nga biznesi (ndalon prodhimin)
 • Kostoja e ndryshueshme : Kostot e ndryshueshme janë kostot e paguara në inputin e ndryshueshëm. Inputet përfshijnë punën, kapitalin, materialet, fuqinë dhe tokën dhe ndërtesat. Inputet e ndryshueshme janë inputet, përdorimi i të cilave ndryshon me prodhimin. Në mënyrë konvencionale, inputi i ndryshueshëm supozohet të jetë i punës. [4]
  • Kostoja totale e ndryshueshme (TVC) është e njëjtë me kostot e ndryshueshme.
 • Kostoja fikse (TFC) janë kostot e aktiveve fikse ato që nuk ndryshojnë me prodhimin. [5]
  • Kostoja fikse totale (TFC)
 • Kostoja mesatare (AC) janë kostot totale të ndara sipas prodhimit. AC = TFC / q + TVC / q
  • Kostoja fikse mesatare (AFC) është e barabartë me koston fikse totale të ndarë me prodhimin d.m.th. AFC = TFC / q. Funksioni mesatar i kostos fikse vazhdimisht bie ndërsa prodhimi rritet. [6]
  • Kostoja e ndryshueshme mesatare (AVC) = kostot e ndryshueshme të ndara sipas prodhimit. AVC = TVC / q. Kurba mesatare e kostos së ndryshueshme është tipike në formë U. Shtrihet nën kurbën mesatare të kostos dhe përgjithësisht ka të njëjtën formë - distanca vertikale midis kurbës së kostos mesatare dhe kurbës mesatare të kostos së ndryshueshme është e barabartë me kostot mesatare fikse. Kurba normalisht fillon në të djathtë të boshtit y sepse me prodhimin zero
 • Kostoja marxhinale (MC): Kostoja marxhinale merret nga kostoja shtesë që rezulton nga rritja e prodhimit nga një njësi. Shtë kostoja shtesë për njësi shtesë të prodhimit.
 • Lakoret e kostos : Itshtë paraqitja grafike e kostove të prodhimit, si funksion i sasisë totale të prodhuar [7] [8]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Phillips, Ulrich B. (1905). "The Economic Cost of Slaveholding in the Cotton Belt". Political Science Quarterly. 20 (2): 257–275. doi:10.2307/2140400. ISSN 0032-3195. JSTOR 2140400. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b "What is economic cost? Definition, comparisons, and examples". Market Business News. Marrë më 2019-07-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Leonard, Kimberlee (2019-01-31). "The DiffereBetween Accounting Costs & Economic Costs". Chron. Marrë më 2019-07-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Variable Costing Formula (Examples) | How to Calculate Variable Costing?" (në anglishte amerikane). 2019-01-10. Marrë më 2019-07-07.
 5. ^ "Costs of production: fixed and variable | Economics Online". www.economicsonline.co.uk. Marrë më 2019-10-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Be able to explain and calculate average and marginal cost to make production decisions. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Eiteman, Wilford J.; Guthrie, Glenn E. (1952). "The Shape of the Average Cost Curve". The American Economic Review. 42 (5): 832–838. ISSN 0002-8282. JSTOR 1812530. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Beggs, Jodi. "Cost Curves Associated With Costs of Production". ThoughtCo. Marrë më 2019-07-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)