Kremikovtzi AD

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hyrja në Kremikovtzit

Kremikovtzi AD ishte kompania më e madhe në Bullgari për përpunimin e metaleve . Ndërtimi i objekteve të tij filloi më 5 nëntor 1960 dhe kapacitetet e para të prodhimit u vunë në veprim në vitin 1963 për të prodhuar gize dhe kokainë, me prodhimin që shtrihej për të mbuluar zona të tjera në vitet 1960 dhe 1970. Kompania u privatizua në 1999, 71% e saj u ble nga një kompani në pronësi bullgare - Daru Metals. Në 2005 Valentin Zahariev dhe Kiril Zahariev shitën 100% të Holdings Finmetals për 110 milion dollarë Global Steel Holdings Limited (GSHL), në pronësi të Pramod Mittal, vëllai i Lakshmi Mittal shumë të suksesshëm.

Menaxhimi i ri i sjellë nga Global Steel Holdings Limited ka filluar një program investimesh që synon të rrisë cilësinë e produktit, të zvogëlojë kostot e prodhimit dhe të zgjerojë gamën e produkteve. Fokusi kryesor i kësaj ishte finalizimi i Kasterit të ri të Vazhdueshëm dhe një Konvertuesi të ri; të dyja u vendosën përfundimisht në veprim të plotë në nëntor 2006, pasi u ndërtuan për më shumë se 15 vjet.

Shumica e prodhimit të Kremikovtzi AD u eksportua në Bashkimin Evropian, Turqi, disa nga vendet e mëparshme Jugosllave, Shtetet e Bashkuara dhe Kinë. Fitimi ishte 120 milion leva në 2003 dhe 80 milion leva në 2004. Sidoqoftë, menaxhimi i keq dhe faktorët e tjerë çuan në humbje prej më shumë se 200 milion BGN për 2005.

Kremikovtzi AD fitoi 70% të fabrikës së hekurit të mbuluar me poliestërSerbi në janar 2005, për 1.4 milion €. Kompania gjithashtu bëri një blerje tjetër në prill 2005, duke blerë fabrikën e hekurit të galvanizuar në , Kosovë për 4,15 milion €.

Në Nëntor 2006, detyrimet e borxhit të kompanisë i nënshtroheshin paqëndrueshmërisë ekstreme të çmimeve pasi spekulimet ngritën për thellësinë e angazhimit ndaj biznesit nga GHSL. Pramod Mittal, pronari i kompanisë, lëshoi një deklaratë për të siguruar investitorët për interesin e tij të vazhdueshëm për suksesin e Kremikovtzi; por kjo nuk ishte e mjaftueshme për të lagur paqëndrueshmërinë e vazhdueshme të çmimit të borxhit. Në fillim të dhjetorit 2006, GSHL lëshoi një deklaratë tjetër, këtë herë duke angazhuar të injektojë para në biznes në baza të vazhdueshme, tremujore.

Rënia dhe mbyllja e prodhimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mittal u tërhoq nga kompania një vit ose më vonë, dhe që nga ajo kohë kompania po mbahet në det të hapur nga qeveria socialiste, duke kërkuar një investitor të mundshëm. Të gjitha negociatat përfundimisht dështuan, por karburanti dhe pagat nuk po paguheshin gjatë asaj periudhe, duke krijuar borxhe shtesë për kompaninë.

Që nga dhjetori i vitit 2008 fabrika është praktikisht jo funksionuese, e mbajtur në një gjendje gatishmërie.

Më 15 maj 2009, uzina e prodhimit të kokaines- një nga simbolet më të diskutueshme të kompanisë - është mbyllur përgjithmonë.

Furnizimi me gaz është ndërprerë, megjithëse mund të rikthehet. Fati i kompanisë është i panjohur, por perspektivat janë të zymta.

Fabrika tani është shkatërruar dhe vetëm disa nga objektet që mund të punojnë janë rinovuar dhe gati për të filluar përsëri punën.

Krtemikovtsi AD - pamje panoramike