Krimi shtet-korporatë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Krimi shtet-korporatë është një koncept në kriminologji për krimet që rrjedhin nga marrëdhënia ndërmjet politikave të shtetit dhe politikave dhe praktikave të korporatave tregtare. Termi u krijua nga Kramer dhe Michalowski (1990), dhe u ripërcaktua nga Aulette dhe Michalowski (1993). Këto përkufizime synonin të përfshinin të gjitha "aktet e dëmshme shoqërore" dhe jo thjesht ato që janë përcaktuar nga juridiksioni penal vendas si krim. Ky nuk pranohet universalisht si një përkufizim i vlefshëm, kështu që këtu është miratuar një version më pak i diskutueshëm. Si klasifikim akademik dallohet nga:

  • krimi i korporatës, i cili studion devijimin brenda kontekstit të një korporate dhe nga një korporatë, ose individë që përfaqësojnë korporatën;
  • krimi politik, i cili është krim i drejtuar ndaj shtetit; dhe
  • krimi shtetëror ose "krimi i organizuar nga shteti", i cili studion krimet e kryera nga organizatat qeveritare (Chambliss: 1989).

Një nga pohimet e bëra nga ata që janë përfshirë në këtë punë është se një fokus në marrëdhëniet aktuale midis shtetit dhe korporatave të varura nga shteti për përfitimin e tyre mund të ekspozojë një gamë më të plotë të aktivitetit kriminal sesa mund të sigurohet nga analizat e pavarura vetëm të korporatave. apo krime të organizuara nga shteti.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]