Kriminologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kriminologjia si pjesë e Sociologjisë është studim i krimit si fenomen shoqëror, përfshirë këtu shkaqet dhe pasojat e krimit, sjelljës kriminale, si dhe zhvillimin dhe ndikimin e ligjeve. Hulumtimet në kriminologji perdorin metoda shkencore për të testuar hipotezat dhe rrjedhimisht për të zhvilluar teoritë që ndihmojnë për të sqaruar shkaqet dhe aspektet e tjera të krimit. Edhe pse që të dyja merren me krimin, kriminologjia ndryshon nga e drejta penale në atë që kjo e fundit fokusohet në komponentet e sistemit juridik përfshirë këtu policinë, gjyqet dhe sistemin korrektues. ato ndryshojne dhe ne aspektin funksional se e drejta penale vec percaktimeve ligjore dhe funkioninit shteteror, eshte shume me e perqendruar per mundesit qe interpretohen dhe percaktohen nga sociologjia dhe pamundesive ligjore, per trajtimin e problemeve ligjore qe hasen ne praktik nga kjo shkenc. pra mendimi ime eshte se sociologjia eshte nje mjet rregullator per te drejten penale sepse permisone dhe zhvillone kete te dreje ne baze te zhvillimit te shoqeris kjo shkenc eshte nje mjet qe ka nje rrenjete fuqishemper zhvillimin e saj.