Jump to content

Kriposja (ushqimi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kripë deti i shtohet proshutës së papërpunuar për të bërë prosciutto

Kriposja është ruajtja e ushqimit me kripë ushqimore të thatë. [1] Ajo lidhet me turshimin në përgjithësi dhe më konkretisht me shëllimin, e njohur ndryshe edhe si fermentim (përgatitja e ushqimit me shëllirë, domethënë ujë të kripur) dhe është një formë e kurimit ushqimor . Është një nga metodat më të vjetra të ruajtjes së ushqimit, [1] dhe dy ushqime historikisht të rëndësishme të kuruara me kripë janë peshku i kripur (zakonisht merluci i tharë dhe i kripur ose harenga e kripur ) dhe mishi i pjekur me kripë (si bejkoni ). Perimet si fasulet vrapuese dhe lakra gjithashtu ruhen shpesh në këtë mënyrë.

Kriposja përdoret sepse shumica e baktereve, kërpudhave dhe organizmave të tjerë potencialisht patogjenë nuk mund të mbijetojnë në një mjedis shumë të kripur, për shkak të natyrës hipertonike të kripës. Çdo qelizë e gjallë në një mjedis të tillë do të çhidratohet përmes osmozës dhe do të vdesë ose do të çaktivizohet përkohësisht. Kripërat me kokrra të imta ishin më të shtrenjta, por gjithashtu thithnin lagështinë më shpejt se kripa e trashë.

  1. ^ a b "Historical Origins of Food Preservation." Arkivuar 15 tetor 2011 tek Wayback Machine University of Georgia, National Center for Home Food Preservation. Accessed June 2011.