Kryeministri i Sllovenisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kryeministri i Sllovenisë, zyrtarisht presidenti i Qeverisë së Republikës së Sllovenisë (Sllovenisht: Predsednik Vlade Republike Slovenije),[1] është kreu i Qeverisë së Republikës së Sllovenisë. Ka pasur 9 zyrtarë që kur vendi fitoi demokracinë parlamentare në 1989 dhe pavarësinë në 1991.

Kryeministri i Sllovenisë emërohet nga presidenti i republikës pas konsultimit me partitë e përfaqësuara në Asamblenë Kombëtare. Ai më pas zgjidhet zyrtarisht nga një shumicë e thjeshtë e Asamblesë Kombëtare. Nëse asnjë kandidat nuk merr shumicën, një votim i ri duhet të mbahet brenda 14 ditëve. Nëse asnjë kandidat nuk merr shumicën pas këtij raundi, Presidenti duhet të shpërndajë legjislaturën dhe të thërrasë zgjedhje të reja parlamentare, përveç nëse Asambleja Kombëtare bie dakord për të mbajtur një raund të tretë. Nëse asnjë kandidat nuk zgjidhet pas një raundi të tretë, atëherë legjislatura shpërndahet automatikisht në pritje të zgjedhjeve të reja. Në praktikë, meqenëse i emëruari duhet të komandojë shumicën e Asamblesë Kombëtare për të qeverisur, i emëruari është zakonisht lideri i partisë së shumicës në Asamblenë Kombëtare ose udhëheqësi i partnerit të lartë në koalicionin qeverisës. Asambleja Kombëtare mund të tërheqë mbështetjen e saj nga një kryeministër vetëm me anë të një votimi konstruktiv të mosbesimit – domethënë, një mocion mosbesimi nuk ka efekt nëse një pasardhës i mundshëm nuk ka mbështetjen e shumicës. Kryeministri është edhe president i Këshillit të Sigurisë Kombëtare.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Predsednik vlade | GOV.SI". Portal GOV.SI (në sllovenisht). Marrë më 2023-10-30.