Jump to content

Kreu i qeverisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama me Kryeministrin e Maqedonisë së Veriut zoran Zoran Zaev gjatë një takimi të udhëheqësve Ballkanik të mbajtur në Durrës

Kreu i qeverisë është ose zyrtari më i lartë ose i dyti më i lartë në degën ekzekutive të një shteti sovran, një shtet të federuar, ose një koloni vetëqeverisëse, rajon autonom, ose qeveri tjetër që shpesh kryeson një kabinet, një grup ministrash ose sekretarët që drejtojnë departamentet ekzekutive.

Autoriteti i një kreu të qeverisë, të tillë si një president, kancelar ose kryeministër dhe marrëdhënia midis atij pozicioni dhe institucioneve të tjera shtetërore, siç është marrëdhënia midis kreut të shtetit dhe legjislaturës, ndryshon shumë midis shteteve sovrane, në varësi kryesisht në sistemin e veçantë të qeverisë që është zgjedhur, fituar ose evoluar me kalimin e kohës.

Në shumicën e sistemeve parlamentare, përfshirë monarkitë kushtetuese, kreu i qeverisë është de facto udhëheqësi politik i qeverisë dhe i përgjigjet të paktën një dhome të legjislaturës. Megjithëse shpesh ka një marrëdhënie raportimi zyrtar me një kryetar shteti, ky i fundit zakonisht vepron si një figurë që mund të marrë rolin e shefit ekzekutiv në raste të kufizuara, ose kur merr këshilla kushtetuese nga kreu i qeverisë ose sipas dispozitave të veçanta në një kushtetutë.

Në republikat presidenciale ose në monarkitë absolute, kreu i shtetit është gjithashtu zakonisht kreu i qeverisë. Marrëdhënia midis atij udhëheqësi dhe qeverisë, megjithatë, mund të ndryshojë shumë, duke filluar nga ndarja e pushteteve në autokraci, sipas kushtetutës (ose ligjeve të tjera themelore) të shtetit të veçantë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]