Jump to content

Kryeshefi ekzekutiv

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Carol Spahn, CEO e Korpusit të Paqes

Kryeshefi Ekzekutiv (CEO), i njohur gjithashtu si një zyrtar ekzekutiv qendror (CEO), shefi i administratorit (CAO) ose thjesht shefi ekzekutiv (CE), është një nga një numër i drejtuesve të korporatës të ngarkuar me menaxhimin e një organizate - veçanërisht një subjekt juridik i pavarur si një kompani ose institucion jofitimprurës. CEO-t gjejnë role në një sërë organizatash, duke përfshirë korporatat publike dhe private, organizatat jofitimprurëse dhe madje edhe disa organizata qeveritare (veçanërisht ndërmarrjet shtetërore). CEO i një korporate ose kompanie zakonisht i raporton bordit të drejtorëve dhe ngarkohet me maksimizimin e vlerës së biznesit, i cili mund të përfshijë maksimizimin e çmimit të aksionit, pjesës së tregut, të ardhurave ose një element tjetër. Në sektorin jofitimprurës dhe atë qeveritar, CEO-t zakonisht synojnë arritjen e rezultateve që lidhen me misionin e organizatës, zakonisht të parashikuara nga legjislacioni. CEO-ve u caktohet gjithashtu shpesh roli i menaxherit kryesor të organizatës dhe zyrtarit të rangut më të lartë në C-suite.[1]

  1. ^ "Chief executive officer", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-16, marrë më 2022-12-21