Kufiri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kufiri Kambodia - Vietnam

Kufijtë zakonisht përcaktohen si kufij gjeografikë, të imponuar ose nga veçori të tilla si oqeanet dhe terreni, ose nga subjektet politike si qeveritë, shtetet sovrane, shtetet e federale dhe entitete të tjera nënkombëtare. Kufijtë politikë mund të vendosen përmes luftës, kolonizimit ose marrëveshjeve të ndërsjella ndërmjet subjekteve politike që banojnë në ato zona; krijimi i këtyre marrëveshjeve quhet delimitimi i kufirit.

Disa kufij - të tillë si kufijtë e brendshëm administrativë të shumicës së shteteve, ose kufijtë ndërshtetëror brenda Zonës Shengen - janë të hapur dhe plotësisht të pambrojtur. Shumica e kufijve të jashtëm politikë kontrollohen pjesërisht ose plotësisht dhe mund të kalohen ligjërisht vetëm në pikat e caktuara kufitare; mund të kontrollohen edhe zonat kufitare fqinje.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Border", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-12, marrë më 2022-12-20