Kunoichi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kunoichi (Japonisht: く ノ 一) është një ninxha femër ose praktikuese e teknikave të ninxhës (ninpo). Gjatë periudhës feudale të Japonisë, ninxhat u përdorën si vrasës, spiunë dhe lajmëtarë. Trajnimi i kunoichi ndryshonte nga stërvitja e dhënë për ninxhat meshkuj, megjithëse ata kishin një thelb të përbashkët aftësish, duke u trajnuar në artet marciale, si taijutsu (teknika e trupit), kenjutsu (teknika e shpatës) dhe ninjutsu (teknika e ninxhës). Trajnimi kunoichi ka prirjen të përparojë në aftësitë tradicionale të grave.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

女 becomes くノ一
  • "" është një karakter hiragana që shqiptohet "ku"
  • "" është një karakter katakana që shqiptohet "no"
  • "" është një karakter kanji që shqiptohet "ichi" (që do të thotë 1).

Fjala "kunoichi" nuk u përdor shpesh në periudhën Edo. Kjo ndoshta sepse në këtë epokë, shkronja kanji "女" nuk shkruhej me shkrim të rregullt, por zakonisht me shkrim kursiv, dhe skripti kursiv i "女" nuk mund të zbërthehet në "く", "ノ" dhe "一".Yoshimaru:p168

Në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Seria manga Tail of the Moon tregon një grup të femrave që trajnohen në mënyrë që të mësojë artin e ninxhës. Ato përshkruhen si kunoichi.[1]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ueda, Rinko. Tail of the Moon Volume 1 (në anglisht). Viz Media.