Kushtetuta e Holandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pllakë që përkujton veprimet e William II gjatë 1848.

Kushtetuta për Mbretërinë e Holandës (Holandisht: Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden) është një nga dy dokumentet themelore që rregullojnë Mbretërinë e Holandës, si dhe ligji themelor i territorit evropian të Mbretërisë së Holandës. Në përgjithësi shihet se rrjedh drejtpërdrejt nga ajo e lëshuar në 1815, që përbën një monarki kushtetuese; ajo është kushtetuta e tretë më e vjetër ende në përdorim në mbarë botën.

Një rishikim në 1848 krijoi një sistem të demokracisë parlamentare. Në vitin 1983, u ndërmor një rishikim i madh i Kushtetutës së Holandës, duke rishkruar pothuajse plotësisht tekstin dhe duke shtuar të drejta të reja civile. Teksti është i matur, pa doktrinë ligjore apo politike dhe përfshin një faturë të të drejtave. Ai ndalon gjyqësorin të testojë ligjet dhe traktatet kundër kushtetutës, pasi kjo konsiderohet një prerogativë e legjislativit. Nuk ka gjykatë kushtetuese në Holandë, përveç Gjykatës Kushtetuese të Sint Maarten, e cila qeveris vetëm legjislaturën Sint Maarten. Mbretëria e Holandës përfshin gjithashtu Arubën, Curaçao dhe Sint Maarten: ekziston një instrument gjithëpërfshirës i të gjithë mbretërisë që ka karakteristika kushtetuese: Statuti i Mbretërisë së Holandës.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]