Jump to content

Kushtetuta e Irlandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kushtetuta e Irlandës (Irlandisht: Bunreacht na hÉireann) është ligji themelor i Irlandës. Ajo pohon sovranitetin kombëtar të popullit irlandez. Kushtetuta, e bazuar në një sistem të demokracisë përfaqësuese, është gjerësisht brenda traditës së demokracisë liberale. Ajo garanton disa të drejta themelore, së bashku me një president jo-ekzekutiv të zgjedhur nga populli, një parlament me dy dhoma, një ndarje të pushteteve dhe rishikim gjyqësor.

Kjo është kushtetuta e dytë e shtetit irlandez që nga pavarësia, duke zëvendësuar Kushtetutën e vitit 1922 të Shtetit të Lirë Irlandez.[1] Ajo hyri në fuqi më 29 dhjetor 1937 pas një referendumi mbarëkombëtar të mbajtur më 1 korrik 1937.[2] Kushtetuta mund të ndryshohet vetëm me një referendum kombëtar. Është kushtetuta republikane më e gjatë që funksionon vazhdimisht brenda Bashkimit Evropian.

  1. ^ "Constitution of Ireland Bunreacht Na hÉireann". The All-Party Oireachtas Committee on the Constitution. Arkivuar nga origjinali më 21 korrik 2011. Marrë më 24 gusht 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Article 46(2)