Jump to content

Kushtetuta e Suedisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kushtetuta e Suedisë (Suedisht: Sveriges grundlagar) përbëhet nga 4 ligjet kushtetuese të Mbretërisë së Suedisë që rregullojnë sistemin politik suedez, duke vepruar në mënyrë të ngjashme me kushtetutat e shumicës së vendeve.

Këto 4 ligje janë: Instrumenti i Qeverisë (Regeringsformen), Ligji për Lirinë e Shtypit (Tryckfrihetsförordningen), Ligji Themeltar për Lirinë e Shprehjes (Yttrandefrihetsgrundlagen) dhe Akti i Trashëgimisë (Successionsordningen). Së bashku, ato përbëjnë një kornizë bazë që qëndron mbi ligjet dhe rregulloret e tjera, dhe gjithashtu përcaktojnë se cilat marrëveshje janë vetë mbi ligjin normal suedez.

Ligji i Parlamentit (suedisht: Riksdagsordningen) zakonisht konsiderohet të jetë në gjysmë të rrugës midis një ligji themelor dhe një ligji normal, me disa kapituj kryesorë që ofrojnë mbrojtje të ngjashme si ligjet themelore, ndërsa kapitujt e tjerë shtesë kërkojnë vetëm një shumicë të thjeshtë parlamentare për t'u amenduar.[1]

Për të ndryshuar ose rishikuar një ligj themelor, Riksdag duhet të miratojë ndryshimet dy herë në dy mandate të njëpasnjëshme me shumicë të thjeshtë, me një zgjedhje të përgjithshme të mbajtur në mes. Votimi i parë mund të plotësohet me referendum.[2]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ de Meij, Jan (2004). Prakke, Lucas; Kortmann, Constantijn (red.). Constitutional Law of 15 EU Member States. Kluwer. fq. 808. ISBN 9013012558. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ de Meij, Jan (2004). Prakke, Lucas; Kortmann, Constantijn (red.). Constitutional Law of 15 EU Member States. Kluwer. fq. 808. ISBN 9013012558. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)