Kuvendet Romake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kuvendet legjislative romake ishin institucione ne Romen e lashte. Keto kuvende ishin institucionet per degen legjislative romake, pra ligjvenese dhe shqyrtonin e miratonin cdo ligj (te pakten teorikisht). Meqe kuvendet operonin ne baze te nje demokracie te drejtperdrejte, qytetaret e thjeshte, dhe jo perfaqesuesit e zgjedhur, hidhinin te gjitha fletevotimet. Keto kuvende i nenshtroheshin kontrolleve te ashpra nga dega ekzekutive romake dhe nga Senati romak. Ligjet miratoeshin (dhe magjistratet zgjidheshin) nga Kuriat (ne kuvendin e kuriave), nga Fiset (ne kuvendin tribal) dhe nga Centurionet (ne kuvendin e Centurioneve).