Lëkura (material)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një shumëllojshmëri produktesh lëkure dhe vegla për përpunimin e lëkurës.

Lëkura është një material i fortë, fleksibël dhe i qëndrueshëm i marrë nga rrezitja ose trajtimi kimik i lëkurave dhe lëkurës së kafshëve për të parandaluar prishjen. Lëkurat më të zakonshme vijnë nga bagëtia, delet, dhitë, kafshët e kuajve, bualli dhe derrat, dhe kafshët ujore si fokat dhe aligatorët.

Lëkura mund të përdoret për të bërë një sërë artikujsh, duke përfshirë veshje, këpucë, çanta, mobilje, vegla dhe pajisje sportive dhe zgjat për dekada. Prodhimi i lëkurës është praktikuar për më shumë se 7000 vjet dhe prodhuesit kryesorë të lëkurës sot janë Kina dhe India.

Kritikët e fabrikave të lëkurës pohojnë se ato angazhohen në praktika të paqëndrueshme që paraqesin rreziqe shëndetësore për njerëzit dhe mjedisin pranë tyre.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]