Lëvizja e thjeshtë harmonike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

fizikë, lëvizja e thjeshtë harmonike (LTH) është lëvizja e një oshilator harmonik, një lëvizje periodike ideale që nuk është as e shtyrë dhe që nuk shuhet. Një trup në lëvizje të thjeshtë harmonike ka një forcë të vetme e cila jepet nga ligji Hukut, që pohon se, forca është në proporcion të drejtë me zhvendosjen zhvendosjen x dhe është në drejtim të kundërt.

Lëvizja është periodike: trupi luhatet rreth një pike ekuilibri në një trajektore sinusoidale. Çdo luhatje është identike, dhe kështu frekuenca, frekuenca këndore, dhe amplituda e lëvizjes janë konstante. Nëse pozicioni i ekuilibrit merret të jetë zero, zhvendosja x e trupit në çdo kohë tjepet nga

kuA është e amplituda, f është frekuenca , dhe φ është faza e vales.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]