Frekuenca këndore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ky koncept duhet dalluar nga Shpejtësia këndore

Frekuenca këndore tregon se sa shpejt një objekt rrotullohet

fizikë, frekuenca këndore ω (e referuar gjithashtu edhe si shpejtësia skalare këndore, frekuanca radiale, frekuenca rrezore, frekuenca orbitale) është një matje skalare e normës së rrotullimit. Frekuenca kendore është madhësia e sasisë vektoriale e njohur si shpejtësia këndore. Termi frekuenca këndore vektoriale përdoret ndonjëherë si një sinonim për madhësine e vektorit të shpejtësisë këndore.[1]

Në sistemin e njësiveSI , frekuenca këndore matet në radian për sekondë, me dimensione s−1 meqënëse radiani është pa përmasa.

Një rottullim i plotë është i barabartë me 2π radian, pra [1][2]

ku

'ω është frekuenca kendore ose shpejtësisë këndore (e matur në radian për sekondë),
T është perioda (e matur në sekonda),
F është frekuenca e zakonshme (e matur në herc),
v është Shpejtësia tangjenciale për një pikë rreth boshti të rrotullimit (e matur në metra për sekondë),
r është rrezja e rrotullimit (e matur në metra ).

Frekuenca këndor është pra një faktor i shumefishte ifrekuencës së zakonshme. Megjithatë, përdorimi i frekuences kendore është shpesh më i preferuar në shume aplikime, sepse ajo shmang përdorimin e tepërt te π. Në fakt, ajo është përdorur në shumë fusha te fizikës që përfshijne fenomene periodike, të tilla si mekanika kuantike dhe Elektrodinamika.

Për shembull:

Me përdorimin e frekuences se zakonshme e përcaktuar si rrotullime për sekonde, ky ekuacion do të japi:

Një shprehje që haset shpesh kur kemi të bëjmë me oshilime të vogla apo të papërfillshme, ku atenuimi është minimal është:[3]

ku

K është konstantja e sustës
m është masa e objektit.

Kjo quhet frekuenca natyrore.

Frekuencë këndore brenda një qarku LC mund të përkufizohet si rrënja katrore e inversit te kapacitances (e matur në farad s), herë induktivitetin e qarkut (në henri).[4]

Shihni gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Karen Cummings; David Halliday. Understanding physics. New Delhi: John Wiley & Sons Inc., authorized reprint to Wiley - India. fq. 449, 484, 485, 487. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)(UP1)
  2. ^ Holzner, Steven. Physics for Dummies. Hoboken, New Jersey: Wiley Publishing Inc. fq. 201. ISBN 978-0-7645-5433-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Raymond A Serway; Jewett, John W. (2006). Principles of physics - 4th Edition. Belmont, CA.: Brooks / Cole - Thomson Learning. fq. 375, 376, 385, 397. ISBN 9780534464790. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Mahmood Nahvi; Edminister, Joseph (2003). Schaum's outline of theory and problems of electric circuits. McGraw - Hill Companies (McGraw - Hill Professional). fq. 214, 216. ISBN 0071393072. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)(LC1)

Related Reading:

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]