Ladislav Klíma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ladislav Klíma

Ladislav Klíma (22 gusht 1878 - 19 prill 1928), ishte një filozof dhe romancier çek i ndikuar nga George Berkeley, Schopenhauer dhe Nietzsche. Filozofia e tij referohet në mënyrë të ndryshme si ekzistencializëm dhe idealizëm subjektiv.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ladislav Klíma lindi në qytetin e DomažliceBoheminë perëndimore. Ai vinte nga një familje mesatarisht e pasur. Pas dëbimit nga sistemi shkollor në 1895 për gjoja fyerjen e Shtetit, Kishës dhe - nga ato që ai e përshkroi si "analfabetizëm historik"[1] - Habsburgët, ai jetoi alternuar në Tirol, Cyrih dhe Pragë. Si pjesë e filozofisë së tij ai vetëm njëherë mori punë afatshkurtra. Për një kohë, ai gjithashtu jetoi jashtë mbretërve të rastit nga botimet e tij dhe bujaria periodike e miqve të tij. Ndërsa vetëm një pjesë e veprës së Klíma u botua para vdekjes së tij, shumë dorëshkrime u botuan pas vdekjes, midis të cilave ishin tregimet dhe letrat e tij. Shumë dorëshkrime ai shkatërroi vetë. Klíma e kaloi pjesën e vonë të jetës së tij duke jetuar në një hotel, duke ndriçuar këpucë për të jetuar, duke pirë shpirtra dhe duke ngrënë çoroditje. Klíma vdiq nga tuberkulozi dhe është varrosur në Pragë.[2]

Puna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klíma hodhi poshtë normat e shoqërisë bashkëkohore çeke si në mënyrën e jetimit ashtu edhe në atë që ai shkroi. Kultura, vlerat morale dhe vetë bota janë hedhur poshtë të gjitha dhe realiteti i nënshtrohet vullnetit të individit. Pjesa më e madhe e filozofisë së Klímës shprehet në "Bota si vetëdije dhe asgjë" ("Svět jako vědomí a nic", 1904). Ai mori ide nga paraardhësit e tij filozofikë në ekstrem dhe u përpoq t'i përfshijë ato në jetën e tij praktike. Për Berkeley, çdo objekt ekziston vetëm sepse perceptohet, të qenit do të perceptohet . Klíma e merr këtë fazë më tej dhe sugjeron që individi krijon botën me vullnetin e tij. Kur arritja më e lartë për Schopenhauer është njeriu që mohoi vullnetin e tij, Klíma në të kundërt sugjeron që realizimi i vullnetit të tij është arritja kryesore. Kjo e afron Klíma-n afër Nietzsche-s me vullnetin e tij për të çliruar pushtetin nga kufijtë e botës borgjeze dhe duke afirmuar vetveten. Personaliteti i Klíma qëndron jo vetëm në konceptimin e tij të filozofisë, por edhe në përpjekjen e tij për t'iu përmbajtur asaj në jetën e tij personale. Shkrimet e tij autobiografike ilustrojnë përpjekjet e tij për të kuptuar fuqinë e tij dhe për të bërtitur "Deus sum" ("Unë jam Zoti"). Ai e testoi hyjninë e tij në një jetë pa para, dhe në jo-konformizëm që hodhi poshtë të gjitha konventat, përfshirë një punë. E gjithë kjo ishte për të çuar Klíma drejt kontrollit të vetvetes. Sidoqoftë, Klíma kishte edhe miq dhe mbrojtës që e mbështetën në vështirësi. Utrpení knížete Sternenhocha (Vuajtjet e Princit Sternenhoch: Praga 1928) është romani i tij më i famshëm. Në një seri hyrjesh në revistë, libri kronikon zbritjen në çmenduri të Princit Sternenhoch, i cili lëviz nga jeta e një fisniku në një jetë të mbushur me vuajtje, eksentricitet, periudha të çmendurisë dhe vetë-mundimit. Duke u zhytur në nivelin më të ulët, ai përfundimisht arrin një gjendje përfundimtare të lumturisë dhe shpëtimit.

Shkrimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Svět jako vědomí a nic, Praga 1904 (Bota si vetëdije dhe asgjë)
 • Traktáty a diktáty, Praga 1922 (Traktate dhe Diktatura)
 • Matěj Poctivý, Pragë 1922 (Mateu i ndershëm) - një dramë (shkruar së bashku me Arnošt Dvořák)
 • Vteřina a věčnost, Praga 1927 (Një sekondë dhe përjetësi)
 • Utrpení knížete Sternenhocha, Pragë 1928, 2004 (Vuajtjet e Princit Sternenhoch)
 • Slavná Nemesis, Pragë 1932, 2002 (Nemesis së lavdishme) - një roman dhe një përmbledhje tregimesh
 • Vlastní životopis filosofa LK, Pragë 1937 (Autobiografia e Filozofit L.K.)
 • Lidská tragikomedie, botuar së pari 1991 (Tragjikomedia njerëzore) - dramë filozofike
 • Sebrané spisy IV. - Velký roman; Torst, Pragë 1996 (Veprat e mbledhura IV. - Romani i Madh)
 • Putování slepého hada za pravdou; Volvox Globator, Pragë 2003 (Pelegrinazhi i një gjarpri të verbër drejt së vërtetës) - shkruar fillimisht në gjermanisht së bashku me Franz Böhler
 • Sebrané spisy I. - Mea; Torst, Pragë 2005 (Veprat e mbledhura I. - Mea)
 • Sebrané spisy II. - Hominibus; Torst, Pragë 2006 (Veprat e mbledhura II. - Hominibus)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Autobiography
 2. ^ Gravesite of Ladislav Klíma, BillionGraves.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Fjalori Fontana i Mendimtarëve Modernë, Londër 1983

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]