Lando

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Papa Lando (i njohur gjithashtu si Landi ) [a] [1] ishte peshkopi i Romës dhe sundimtari i Shteteve Papale nga shtatori 913 deri në vdekjen e tij rreth marsit 914. [2] [3] Papati i tij i shkurtër përkoi me një periudhe të errët në historinë papale dhe romake, të ashtuquajturit Saeculum obscurum (904–964).

Lando mendohet të ketë qenë kandidati i Kontit Theophylact I të Tusculum dhe Senatricës Theodora, të cilët ishin çifti më i fuqishëm i Romës në atë kohë. [4] Teofilakti kontrollonte financat papnore nëpërmjet monopolit të tyre të zyrës së vestarariusit, dhe gjithashtu kontrollonte milicinë romake dhe Senatin . [5] Gjatë mbretërimit të Landos, sulmuesit arabë, duke vepruar nga fortesa e tyre në lumin Garigliano, shkatërruan katedralen e Shën Salvatores në Vescovio në dioqezën e tij të lindjes . [6] Asnjë dokument i kancelarisë së Landos nuk i ka mbijetuar kohës. I vetmi akt i sundimit të tij që është regjistruar është një dhurim për dioqezën e Sabinës, i përmendur në një akt gjyqësor të vitit 1431. [5] Lando bëri dhuratën e madhe personale për të restauruar katedralen e Shën Salvatores në mënyrë që kleri që jetonte në atë kohë në Toffia të mund të kthehej. [7] [3]


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>

  1. ^ Platina, Bartolomeo (1479), The Lives of the Popes from the Time of our Saviour Jesus Christ to the Accession of Gregory VII, vëll. I, London: Griffith Farran & Co., fq. 245, marrë më 2013-04-25 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Pietro Fedele, "Ricerche per la storia di Rome e del papato al. sec. X", Archivo della Reale Società Romana di Storia Patria, 33 (1910): 177–247.
  3. ^ a b J. N. D. Kelly and Michael Walsh, "Lando", The Oxford Dictionary of Popes, 2nd ed. (Oxford University Press, 2010), p. 120.
  4. ^ "Lando", The Oxford Dictionary of Popes, ed. J. N. D. Kelly, (Oxford University Press, 1988), 121.
  5. ^ a b Umberto Longo, "Landone, papa", Dizionario Biografico degli Italiani 63 (2004).
  6. ^ Roger Collins, Keepers of the Keys of Heaven: A History of the Papacy, (Basic Books, 2009), 175.
  7. ^ Harald Zimmerman, "Lando", in Philippe Levillain, ed., The Papacy: An Encyclopedia, Vol. 2, Gaius–Proxies (New York: Routledge, 2002), p. 896.