Jump to content

Larry Sanger

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Larry Sanger
Faqja në rrjetLarrySanger.org

Lawrence Mark "Larry" Sanger (i lindur më 16 korrik 1968 ) është një zhvillues projektesh, bashkë-themelues i Wikipedia, dhe themelues i Citizendium. Ai u rrit në Anchorage, Alaska. Nga moshë të re ai ishte i interesuar për filozofinë. Sanger u diplomua në Reed College në vitin 1991 në filozofi dhe mori diplome si Doktor i Filozofisë në filozofi nga Ohio State University në 2000. Shumica e punës së tij filozofike është fokusuar në epistemologji, teoria e dijes.

Ai ka qenë i përfshirë me projekte të ndryshme enciklopedike në internet. Ai është ish-redaktor i përgjithshëm i Nupedia, kryeorganizator (2001-02) e pasardhësit të tij, Wikipedia, dhe themelues redaktor-in- shefi i Citizendium. Nga pozicioni i tij në Nupedia, mblodhi procesin për zhvillimin artikujve. Sanger propozoi zbatimin e një wiki, gjë që çoi drejtpërsëdrejti në krijimin e Wikipedia. Fillimisht Wikipedia ishte një projekt plotësues për Nupedia . Ai ishte udhëheqësi i hershëm i komunitetit të Wikipedias dhe ka themeluar shumë prej politikave të saj origjinale. Sanger e la Wikipedia në 2002, dhe ka qenë një kritikues i projektit. Ai thekson se, pavarësisht nga cilësitë e saj, Wikipedia nuk ka kredibilitet për shkak të, ndër të tjera, mungesës së respektit dhe ekspertizës. Në tetor 2006 Sanger filloi një enciklopedi disi të ngjashme me Wikipedia, Citizendium. Madhësia e audiencës në Citizendium është shumë më e vogël se e Wikipedia-së. Faqja ka më pak se 100 kontribues.

Sanger ka dhënë filozofi në Universitetin Shtetëror të Ohio dhe ishte një strateg i hershëm i ekspertëve-autor Enciklopedia e Tokës. Ai ka punuar në zhvillimin e projekteve arsimore për individët që qëndrojnë pas WatchKnowLearn. Ai ka projektuar një web-based program leximi të quajtur Reading Bear cili synon për të mësuar fëmijët se si të lexojnë, dhe ka filluar një projekt të quajtur Infobitt.

Nupedia dhe Wikipedia

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Orgjina e Wikipedia-s

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kontrasti me Wikipedia-n

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkrimet e përzgjedhura

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Lidhje të Jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Wikipediahistory