Jump to content

Lauraceae

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lauraceae
Vargu kohor: Albian–Recent
Litsea glutinosa
illustrimi prej Flora de Filipinas, 1880-1883, nga Francisco Manuel Blanco
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Lauraceae
Genera

Shumë; shiko tekstin

Cassytha filiformis
Gjethet e Cinnamomum tamala - (malabathrum ose tejpat)
Gjethet Lindera triloba

Familja e bimëve lulëzuar Lauraceae, dafinat, përfshin dafinën e vërtetë dhe të afërmit e saj më të afërt. Kjo familje përfshin rreth 2850 lloje të njohura në rreth 45 gjini në mbarë botën (Christenhusz & Byng 2016[2]). Ata janë dykotiledone dhe ndodhin kryesisht në rajone të ngrohta të buta dhe tropikale, veçanërisht në Azinë Juglindore dhe Amerikën e Jugut. Shumë prej tyre janë pemë ose shkurre aromatike me gjelbërim të përhershëm, por disa, të tilla si Sassafras, janë gjetherënës, ose përfshijnë pemë dhe shkurre gjetherënëse dhe me gjelbërim të përhershëm, veçanërisht në klimat tropikale dhe të butë. Gjinia Cassytha është unike në Lauraceae në atë që anëtarët e saj janë hardhi parazitare. Shumica e dafinave janë shumë helmuese.

Familja ka një shpërndarje në mbarë botën në klimat tropikale dhe të ngrohta. Lauraceae janë përbërës të rëndësishëm të pyjeve tropikale që variojnë nga ato të ulëta në male. Në disa rajone pyjore, Lauraceae janë ndër pesë familjet më të mira për sa i përket numrit të specieve të pranishme.

Lauraceae i japin emrin e tyre habitateve të njohura si pyjet e dafinës, të cilat kanë shumë pemë që ngjajnë sipërfaqësisht me Lauraceae, megjithëse ato mund t'i përkasin familjeve të tjera bimore si Magnoliaceae ose Myrtaceae. Pyjet e dafinave të llojeve të ndryshme gjenden në shumicën e kontinenteve dhe në shumë ishuj të mëdhenj.

Edhe pse taksonomia e Lauraceae ende nuk është vendosur, vlerësimet konservatore sugjerojnë rreth 52 gjini në mbarë botën, duke përfshirë 3,000 deri në 3,500 lloje.[3] Krahasuar me familjet e tjera të bimëve, taksonomia e Lauraceae ende është kuptuar dobët. Kjo është pjesërisht për shkak të diversitetit të madh, vështirësisë në identifikimin e specieve dhe pjesërisht për shkak të investimeve të pamjaftueshme në punën taksonomike.[3]

Monografitë e fundit mbi gjinitë e vogla dhe të mesme të Lauraceae (deri në rreth 100 lloje) kanë zbuluar shumë lloje të reja.[3] Priten rritje të ngjashme në numrin e specieve të njohura në gjini të tjera më të mëdha.[3]

Shumica e Lauraceae janë pemë me gjelbërim të përhershëm në zakon. Përjashtimet përfshijnë rreth dy duzina lloje Cassytha, të cilat të gjitha janë hardhi parazitare.

Frutat e Lauraceae janë drupe, frut mishi me një farë me një shtresë të fortë, endokarpi, që rrethon farën. Megjithatë, endokarpi është shumë i hollë, kështu që fruti i ngjan një kokrra të kuqe me një farë.[4] Frutat në disa lloje (veçanërisht në gjininë Ocotea dhe Oreodaphne) janë pjesërisht të zhytura ose të mbuluara në një kupë në formë filxhani ose të thellë të trashë, e cila formohet nga tubi i hirit ku peduncle bashkon frutin; kjo i jep frutit një pamje të ngjashme me një lis. Në disa lloje Lindera, fruti ka një hipokarpi në bazën e frutit.

  1. ^ Angiosperm Phylogeny Group (2009). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III". Botanical Journal of the Linnean Society (në anglisht). 161 (2): 105–121. doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x.
  2. ^ Christenhusz, M. J. M.; Byng, J. W. (2016). "The number of known plants species in the world and its annual increase". Phytotaxa (në anglisht). 261 (3): 201–217. doi:10.11646/phytotaxa.261.3.1.
  3. ^ a b c d "Lauraceæ Columbianæ" (në spanjisht).
  4. ^ Little, S.A.; Stockey, R.A.; Penner, B. (2009). "Anatomy and development of fruits of Lauraceae from the Middle Eocene Princeton Chert". American Journal of Botany (në anglisht). 96 (3): 637–651. doi:10.3732/ajb.0800318. PMID 21628220.