Parazitizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një parazit peshku, izopodi Cymothoa exigua, duke zëvendësuar gjuhën e një Lithognathus.

Parazitizmi është një marrëdhënie e ngushtë midis specieve, ku një organizëm, paraziti, jeton në ose brenda një organizmi tjetër, pritës, duke i shkaktuar atij njëfarë dëmi dhe është përshtatur strukturisht me këtë mënyrë jetese. Entomologu E. O. Wilson i karakterizoi parazitët si "grabitqarë që hanë gjahun në njësi më pak se një".[1] Parazitët përfshijnë protozoarë njëqelizorë, si agjentët e malaries, sëmundja e gjumit dhe dizenteria amebike; kafshë të tilla si krimbat, morrat, mushkonjat dhe lakuriqët e natës së vampirëve; kërpudha të tilla si myku i mjaltit dhe agjentët e krimbit; dhe bimë të tilla si veshtulla dhe fshesa.

Ekzistojnë gjashtë strategji kryesore parazitare të shfrytëzimit të nikoqirëve të kafshëve, përkatësisht kastrimi parazitar, parazitizmi i transmetuar drejtpërdrejt (nga kontakti), parazitizmi i transmetuar në mënyrë trofike (duke u ngrënë), parazitizmi i transmetuar nga vektori, parazitoidizmi dhe mikrogjuajtja. Një aks kryesor i klasifikimit ka të bëjë me invazivitetin: një endoparazit jeton brenda trupit të bujtësit; një ektoparazit jeton jashtë, në sipërfaqen e bujtësit.

Ashtu si grabitqari, parazitizmi është një lloj ndërveprimi konsumator-burim,[2] por ndryshe nga grabitqarët, parazitët, me përjashtim të parazitoidëve, janë zakonisht shumë më të vegjël se strehuesit e tyre, nuk i vrasin ata dhe shpesh jetojnë brenda ose mbi strehuesit e tyre për një periudhë të gjatë. Parazitët e kafshëve janë shumë të specializuar dhe riprodhohen me një ritëm më të shpejtë se strehuesit e tyre. Shembujt klasikë përfshijnë ndërveprimet midis pritësve të kurrizorëve dhe krimbave shirit, flukseve, specieve Plasmodium që shkaktojnë malarinë dhe pleshtave.

Parazitët zvogëlojnë aftësinë e bujtësit nga një patologji e përgjithshme ose e specializuar, nga tredhja parazitare deri te modifikimi i sjelljes së bujtësit. Parazitët rrisin aftësinë e tyre duke shfrytëzuar strehuesit për burimet e nevojshme për mbijetesën e tyre, veçanërisht duke u ushqyer me ta dhe duke përdorur strehëza të ndërmjetme (dytësore) për të ndihmuar në transmetimin e tyre nga një pritës përfundimtar (primar) në tjetrin. Edhe pse parazitizmi është shpesh i paqartë, ai është pjesë e një spektri ndërveprimesh midis specieve, duke u klasifikuar nëpërmjet parazitoidizmit në grabitqar, përmes evolucionit në reciprocitet dhe në disa kërpudha, duke u bërë hije saprofitike.

Njerëzit kanë njohur për parazitët si krimbat e rrumbullakët dhe shiritat që nga Egjipti i lashtë, Greqia dhe Roma. Në kohët e hershme moderne, Antonie van Leeuwenhoek vëzhgoi Giardia lamblia në mikroskopin e tij në 1681, ndërsa Francesco Redi përshkroi parazitët e brendshëm dhe të jashtëm duke përfshirë rrahjen e mëlçisë së deleve dhe rriqrat. Parazitologjia moderne u zhvillua në shekullin e 19-të. Në kulturën njerëzore, parazitizmi ka konotacione negative. Këto u shfrytëzuan në efekt satirik në poemën e Jonathan Swift të vitit 1733 "On Poetry: A Rhapsody", duke i krahasuar poetët me "parazitë" hiperparazitarë. Në trillim, romani horror gotik i Bram Stoker i vitit 1897, Dracula dhe shumë përshtatjet e tij të mëvonshme shfaqën një parazit që pi gjak. Filmi Alien i Ridley Scott i vitit 1979 ishte një nga shumë veprat e fantashkencës që paraqiste një specie aliene parazitare.[3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Wilson, Edward O. (2014). The Meaning of Human Existence. W. W. Norton & Company. fq. 112. ISBN 978-0-87140-480-0. Parasites, in a phrase, are predators that eat prey in units of less than one. Tolerable parasites are those that have evolved to ensure their own survival and reproduction but at the same time with minimum pain and cost to the host. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Getz, W. M. (2011). "Biomass transformation webs provide a unified approach to consumer-resource modelling". Ecology Letters. 14 (2): 113–124. doi:10.1111/j.1461-0248.2010.01566.x. PMC 3032891. PMID 21199247. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "The Making of Alien's Chestburster Scene". The Guardian. 13 tetor 2009. Arkivuar nga origjinali më 30 prill 2010. Marrë më 29 maj 2010. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)