Jump to content

Kurrizorët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vertebrata.

Kurrizorët përfshijnë të gjitha takson e kafshëve brenda nënfilumit Vertebrata (/ˌvɜːrtəˈbreɪtə/) (akordate me shtylla kurrizore), duke përfshirë të gjithë gjitarët, zogjtë, zvarranikët, peshqit dhe amfibët. Vertebrorët përfaqësojnë shumicën dërrmuese të grupit Chordata, me rreth 69.963 specie të përshkruara aktualisht. Vertebrorët përfshijnë grupe të tilla si më poshtë:

 • peshq pa nofulla, të cilët përfshijnë peshqit e egër dhe llamba
 • vertebrorët me nofulla, të cilat përfshijnë:
  • peshk kërcor (peshkaqenë, rreze dhe ratfish)
  • Kurrizorët kockorë, të cilët përfshijnë:
   • pendë me rreze (shumica e peshqve kockorë të gjallë)
   • lobe-fins, të cilat përfshijnë:
    • coelacanths dhe mushkërive
    • tetrapodë (vertebrorë me gjymtyrë)

Kurrizorët ekzistues variojnë në madhësi nga speciet e bretkosave Paedophryne amauensis, deri në 7.7mm, deri te balena blu, deri në 33m. Kurrizorët përbëjnë më pak se pesë përqind të të gjitha llojeve të kafshëve të përshkruara; pjesa tjetër janë jovertebrorë, të cilëve u mungojnë kolonat vertebrale.

Vertebrorët tradicionalisht përfshijnë peshkun hag, të cilët nuk kanë rruaza të duhura për shkak të humbjes së tyre në evolucion, edhe pse të afërmit e tyre më të afërt të gjallë, llambat, e kanë. Megjithatë, peshku i egër posedon një kranium. Për këtë arsye, nënfilumi i vertebrorëve nganjëherë referohet si "Craniata" kur diskutohet për morfologjinë. Analiza molekulare që nga viti 1992 ka sugjeruar se peshqit e egër janë më të lidhura me llambat, dhe po kështu janë edhe vertebrorët në një kuptim monofiletik. Të tjerë i konsiderojnë ata një grup simotër të vertebrorëve në takson të përbashkët të craniata.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]