Jump to content

Lava

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shatërvan i lavës 10 metra i lartë në Hawaii, Shtetet e Bashkuara.

Lava është shkëmb i shkrirë ose pjesërisht i shkrirë (magma) që është dëbuar nga brendësia e një planeti tokësor (si Toka) ose një hënë në sipërfaqen e tij. Lava mund të shpërthejë në një vullkan ose përmes një frakture në kore, në tokë ose nën ujë, zakonisht në temperatura nga 800 deri në 1.200 ° C. Shkëmbi vullkanik që rezulton nga ftohja e mëvonshme quhet gjithashtu lavë.

Një rrjedhje llave është një derdhje e llavës gjatë një shpërthimi efuziv. (Një shpërthim shpërthyes, në të kundërt, prodhon një përzierje të hirit vullkanik dhe fragmenteve të tjera të quajtura tefra, jo rrjedhat e lavës.) Viskoziteti i shumicës së llavës është afërsisht ai i ketchup-it, afërsisht 10,000 deri në 100,000 herë më shumë se uji. Megjithatë, llava mund të rrjedhë në distanca të mëdha përpara se ftohja të shkaktojë ngurtësimin e saj, sepse llava e ekspozuar ndaj ajrit shpejt zhvillon një kore të fortë që izolon llavën e lëngshme të mbetur, duke e ndihmuar atë të mbahet e nxehtë dhe e padukshme sa të vazhdojë të rrjedhë.

Fjala lavë vjen nga italishtja dhe ndoshta rrjedh nga fjala latine labes, që do të thotë rënie ose rrëshqitje. Një përdorim i hershëm i fjalës në lidhje me nxjerrjen e magmës nga poshtë sipërfaqes gjendet në një përshkrim të shkurtër të shpërthimit të Vezuvit të vitit 1737, shkruar nga Francesco Serao, i cili përshkroi "një rrjedhë llave të zjarrtë" si një analogji me rrjedhën e ujë dhe baltë në krahët e vullkanit (a lahar) pas shiut të dendur.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]