Lavjerresi elektrik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Mjeti më i thjeshtë për matjan e elektricitetit është lavjerrësi elektrik. Ky lavjerrës është i përbërë nga një sferë stiropori e varur për një pe të mëndafshtë të përforcuar për një mbajtësi metalik. Në qoftë së një shufër të qelqit, e cila më parë është fërkuar më mëndafsh ia afrojmë sferës së lavjerrësit elektrik, shufra do ta tërheqë sferën dhe pasi ta prekë, do ta refuzojë. Po që së sfera e lavjerrësit iu afrohet pjesëve të vogla të letrës, ajo është në gjendje ti tërheq ato. Kjo do të thotë së sfera e lavjerrësit është elektrizuar.