Jump to content

Lehonia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lehonia është term i cili në gjuhën mjeksore ndryshe quhet edhe periudha puerperale. Ajo fillon nga çasti i daljes së placentës nga mitra e gruas dhe vazhdon deri në javën e 6-të ose deri në javën e 8-të pas lindjes. Gjatë kësaj kohe në organizmin e gruas, zhduken pothuaj të gjitha ndryshimet e shfaqura në lidhje me shtatzëninë dhe procesin e lindjes. Aparati gjenital i gruas, kthehet krejtësisht në gjendjen e para shtatzënisë. Tek gratë që nuk e ushqejnë fëmijën me gji, mbarimi i periudhës puerperale karakterizohet me shfaqjen e funksionit menstrual, ndërsa tek nënat që ushqejnë fëmijën në gji, menstruacioni shfaqet më vonë dhe shpeshhere ndodh vetëm pasi të ketë ndaluar ushqimi me gji i foshnjës. Vetëm tek disa gra, menstruacioni ndodh pasi të kenë kaluar nga 6-të deri në 8-të javë pas lindjes.[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

Linqe të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ Kansky C (korrik 2016). "Normal and Abnormal Puerperium: Overview, Routine Postpartum Care, Hemorrhage". Medscape. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Romano M, Cacciatore A, Giordano R, La Rosa B (prill 2010). "Postpartum period: three distinct but continuous phases". Journal of Prenatal Medicine. 4 (2): 22–5. PMC 3279173. PMID 22439056. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ WHO. "WHO recommendations on postnatal care of the mother and newborn". WHO. Marrë më 22 dhjetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Recovering from a caesarean section". NHS Choices. Marrë më 16 dhjetor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Vernon D (2007). With Women, Midwives Experiences: from Shiftwork to Continuity of Care. Canberra: Australian College of Midwives. fq. 17. ISBN 978-0-9751674-5-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Glazener CM, Abdalla M, Stroud P, Naji S, Templeton A, Russell IT (prill 1995). "Postnatal maternal morbidity: extent, causes, prevention and treatment". British Journal of Obstetrics and Gynaecology. 102 (4): 282–7. doi:10.1111/j.1471-0528.1995.tb09132.x. PMID 7612509. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Thompson JF, Roberts CL, Currie M, Ellwood DA (qershor 2002). "Prevalence and persistence of health problems after childbirth: associations with parity and method of birth". Birth (Berkeley, Calif.). 29 (2): 83–94. doi:10.1046/j.1523-536X.2002.00167.x. PMID 12051189. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Borders N (2006). "After the afterbirth: a critical review of postpartum health relative to method of delivery". Journal of Midwifery & Women's Health. 51 (4): 242–248. doi:10.1016/j.jmwh.2005.10.014. PMID 16814217. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)