Jump to content

Lejleku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lejleku (Ciconia ciconia).Shpend me gjatësi trupi 95-110 cm. Karakterizohet nga ngjyra e bardhë dhe pendët e fluturimit janë me ngjyrë të zezë. Karakterizohet nga ngjyra e kuqe e këmbëve dhe e sqepit.

Habitati dhe ushqimi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jeton në zonat rurale dhe preferon si ushqim bretkosa, gjarpërinj, brejtës, insekte dhe kafshë të tjera vertebrore dhe invertebrore që gjenden pranë lumenjve dhe liqeneve.

Folezimi, Shtegtimi dhe Dimërimi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Folezon në shtyllat e tensionit të lartë, oxhaqe, cati si dhe nëpër pemë afër zonave urbane. Lëshon 2-4 vezë, inkubon 1 herë në vit dhe të veglit celin në periudhën prill-qershor. Eshtë lloj shtegtues, i cili dimëron në Afrikën Subsahariane ndërsa në pranvere shtegton në muajt mars dhe në vjeshte në muajt gusht-shtator.

Statusi në Shqipëri

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne Shqipëri, mbart statusin si specie e rrezikuar në mënyrë kritike për zhdukje. Gjenden rreth 6 cifte lejlekësh të përhapur në zonën e Mbrostar(Fier), në Virua (Gjirokastër), si dhe në Finiq, Cukë, Mesopotam , Vrion(në Sarandë).

Kërcënohet nga përdorimi i pesticideve në bujqësi, mungesa e ushqimit si dhe elektroshoku.

[1] [2]

  1. ^ Mirjan Topi & Stoyan Nikolov. Udhëzues i shpendëve të Shqipërisë. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Bego F., Rukaj M., Bego K., Qirjo M. (2016): Five year monitoring of breeding success of the white stork (Ciconia ciconia L.) in Albania. IJEES. Vol 6/4 (2016); 535-542