Letërsia apokaliptike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Letërsia apokaliptike është një zhanër i shkrimit profetik që u zhvillua në kulturën hebraike post-ekzilike dhe ishte popullor në mesin e të krishterëve të hershëm mijëvjeçarë. Apokalipsi (Greqishtja e lashtë: apokálupsis) është një fjalë greke që do të thotë "zbulim", "një zbulim ose shpalosje e gjërave që nuk njiheshin më parë dhe që nuk mund të njiheshin veçmas zbulimit".[1]

Si zhanër, letërsia apokaliptike detajon vizionet e autorëve për fundin e kohës/fundin e epokës siç zbulohet nga një engjëll ose një lajmëtar tjetër qiellor.[2] Letërsia apokaliptike e judaizmit dhe e krishterimit përfshin një periudhë të konsiderueshme, nga shekujt pas mërgimit babilonas deri në fund të mesjetës.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Goswiller 1987 p.3
  2. ^ Coogan 2009 p 424