Jump to content

Letërsia arabe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kurani është një nga shembujt më me ndikim të letërsisë arabe

Literatura Arabe - monumente letrare të para të literaturës arabe janë shkrimet e vjetra arabe të krijuara nga poetet paraislamike ndër të cilat me te njohur jane Muallakat (te varura).

Edhe krijuara nga Muhamedi (vjershat kushtuar dashurisë, gjuetisë e natyrës) ndër të cilat është përmbledhja e vjershave (Divanet) nga shekulli i VI.

Pas vdekjes së Muhamedit, vjersha dashurie, pijes dhe gjuetisë u kultivuan nga Abazët. Për mbajtjen në jetë të Prozës ishte Kurani Qerim. Këto pjesë ndihmoheshin nga gojëdhënat e më vonë edhe romanet. Përrallat nga India dhe perse ishin burimi i përmbledhjes "Një mijë e një net".

Në pjesën e dytë të shekullit XIX fillon një periudhë e re në literaturën arabe e cila si shtytje kishte Evropën. Para së gjithash për krijime letrare merreshin shembujt britanikë dhe francezë. Kjo periudhë në kohët e fundit fillon të mbulohet nga periudha më e re në literaturën arabe e shkrimeve të shpeshta me trajtime sociale të ndërlidhura me politik.

Lëvizja më e re dhe frikësimi i krijuar në rrethet e të rinjve arabë për fundin e erës së naftës ka krijuar panik kjo ka ndikuar në lënien anash të literaturës së mirëfilltë dhe politizimit të saj.