Jump to content

Ligji Ndërkombëtar Publik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

E drejta ndërkombëtare publike i trajton marrëdhëniet dhe proceset e caktuara në bashkësinë ndërkombëtare, e posaçërisht marrëdhëniet në mes të subjekteve të së drejtës ndërkombëtare, shteteve dhe organizatave ndërkombëtare.

Për dallim nga e drejta e mbrendshme e shtetit e cila funksionon në bazë të hierarkisë së pushtetit dhe individi si subjekt është i detyruar ti nënshtrohet të drejtës brenda shtetit, e drejta ndërkombëtare funksionon në baza të koordinimit me elemente të kompromisit në marrëdhëniet mes shteteve.

Në bashkësinë ndërkombëtare duhet të dominoj barazia në mes të shteteve duke u bazuar na sovranitetin e tyre.