Jump to content

Lista e kriminelëve të luftës në Kosovë 1999

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Përdhunimt nga Doktrina e shenjt serbe

Në këtë listë gjeni emrat e ushtarakëve apo personave të armatosura për të cilët ka shënime që kanë marrë pjesë në kryerjen e krimeve të rënda si masakrimi, pushkatimi, therrje të popullsisë civile dhe dhunimin e femrave.

Lista është ndërtuar sipas rasteve shumica e të cilave është shqyrtuar nga hetusia ndërkombëtare dhe hetuesi i OKB-së për krime të luftës, Dennis Milner i cili thotë se “…Puna e ekipit të tij do të vazhdojë të fokusohet thuaja tërësisht në rangun e lartë të regjimit të të kryeakuzuarit për krime lufte, kryetarit jugosllavë Sllobodan Millosheviq”.

Si do që të jetë ndriçimi i të gjitha rasteve ende nuk është bërë por vetëm i rasteve me rëndësi apo të nivelit të lartë të efektit ndëkombëtar. Për këtë është e udhës edhe mbledhja e të dhënave nga vetë të prekurit nga kriminelët, sidomos femrat të cilat për shkaqe të ndryshme nuk i kanë paraqitur rastet personale duhet që këto ti paraqesin pranë shoqatave që përkujdesen për këto raste. Organizata të tilla ka anë e mbanë Kosovës.

Sipas dëshmitarëve që mbijetuan krimin, në vrasjen e bashkfshatarëve të tyre (përveç njësive militare dhe paramilitare serbe) morën pjesë edhe serbët lokalë, që punonin në postë, në kuvendin komunal të Shtimes etj.

10 qershor 2005 Lëvizja KAN tani Lëvizja „Vetëvendosje“, së bashku me familjarët e Reçakut, përmes një çarçafi (të vendosur përpara selisë së UNMIK-ut) kanë publikuar disa emra të kriminelëve serbë që morën pjesë në masakrën e Reçakut.

Në këtë çarçaf ishin skalitur emrat e këtyre kriminelëve:

 1. Bizhidar Markoviç
 2. Çedomir Aksiç
 3. Zhivorad Stojçetoviç
 4. Bogdan Nojiç
 5. Jovica Stojkoviç
 6. Momir Ristiç
 7. Zvonko Ristiç
 8. Ljubomir Nojiç
 9. Nenad Marinkoviç
 10. Pavle Marinkoviç
 11. Zoran Nedelkoviç
 12. Sllavisha Marinkoviç
 13. Vojisllav Janiçijeviç
 14. Milivoje Çanoviç
 15. Jovica Jovanoviç
 16. Stojan Aksiç
 17. Millorad Kostiç
 18. Dragisha Kostiç
 19. Dragan Tasiç

Më 7 maj 2005 Lëvizja „KAN“ tani „Vetëvendosje“, së bashku me organizatën “Thirrjet e Nënave”nga Gjakova, në ndërtesat afër UNMIK-ut dhe institucioneve të Kosovës, kanë vendosur një Çarçaf me dimensione 20m x 4m, në të cilin kanë skalitur 35 emra të kriminelëve serbë që akuzohen nga familjarët e viktimave si përgjegjës për vrasjen e 750 shqiptarëve dhe rrëmbimin e 680 të tjerëve nga komuna e Gjakovës.

 1. Stanojeviç Momçilo
 2. Çamoviç Sreten
 3. Stanojeviç Milan
 4. Çoliç Rade
 5. Slavkoviç Milan
 6. Stanojeviç Sava
 7. Kovaç Slobodan
 8. Stojanoviç Sava
 9. Dekiç Milan
 10. Dekiç Momçilo
 11. Raçiç Dragan
 12. Mirkoviç Vuk
 13. Vujoviç Vaso
 14. Vujoviç Nikotin
 15. Ragiç Darko
 16. Simiç Bozhidar
 17. Stefiç Nikola
 18. Stefiç Bojan
 19. Obradoviç Ljubisha
 20. Pantoviç Radovan
 21. Pantoviç Miliç
 22. Jovanoviç Aca
 23. Bozhoviç Çedomir
 24. Jovanoviç Sava
 25. Ristiç Predrag
 26. Jovanoviç Goran
 27. Shqepanoviç Millosh
 28. Krstiç Srgjan
 29. Dikiç Milan
 30. Dikiç Momçilo
 31. Dimiç Zvezdan
 32. Jovanoviç Sinisha
 33. Rajkoviç Gojko
 34. Drashkoviç Laza
 35. Lazareviç Doka

Rasti Krusha e Vogël

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dihen të dhënat për 56 kriminelë serbë lokalë hetimet ende nuk janë bërë.

Rasi Familja Imeraj

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në një raport të KMDLNJ-së me seli në Prishtinë, të lëshuar më 6 prill 2000 thuhet: Në Skënderaj janë identifikuar emrat e të gjithë kriminelëve që më 26/27 mars 1999 në Padalishtë masakruan 19 anëtarë të familjes Imeraj (në mesin e të cilëve 11 femra dhe 5 fëmijë të moshës 2 – 16 vjeçare).

 1. Predrag Belosheviq (Pjesëmarrës i luftrave në Kroaci dhe Bosnjë – Hercegovinë);
 2. Grujica Belojeviq (vëllau i Lubisha Belojeviq)
 3. Lubisha Belojeviq
 4. Zharko Belosheviq
 5. Zhika Belosheviq
 6. Malisha Tijaniq (vëllau i Çeda Tijaniq)
 7. Çeda Tijaniq
 8. Goran Tijaniq
 9. Dejan Tijaniq
 10. Vedran Tijaniq
 11. Obrad Tijaniq
 12. Zhivan Vuçiq
 13. Mirolub Vuçiq
 14. Dushan Vuçiq
 15. Rade Ivanosheviq (vëllau i Milisav Ivanosheviq)
 16. Milisav Ivanosheviq
 17. Igor Shapiq,
 18. Gradibor Radunoviq,
 19. Ivan Gajin
 20. Zoran Shlaniq
 • Të gjithë nga fshati Cërkolez; Dushan Shapiq e Zharko Shapiq nga Belica; Dragan Cvetkoviq nga Uça dhe Sllobodan Petkoviq nga Zhakova.

Sipas raportit të KMDLNJ-së (6 prill 2000) në ekzekutimin e 147 shqiptarëve në Izbicë janë përfshirë edhe serbët lokalë të fshtarave të Drenicës dhe të Burimit (ish-Istogut).

Në këtë masakër mizore kanë marrë pjesë: 42 pjestarë të familjeve Tomasheviq nga Syrigana, e këta janë:

 1. Mihajlo Tomasheviq
 2. Veselin Tomasheviq
 3. Sllavko Tomasheviq
 4. Vujadin Tomasheviq
 5. Nenad Tomasheviq
 6. Stojadin Tomasheviq
 7. Igor Tomasheviq
 8. Miloje Tomasheviq
 9. Vladan Tomasheviq
 10. Radoslav Tomasheviq
 11. Vasilije Tomasheviq
 12. Milosh Tomasheviq
 13. Radivoje Tomasheviq
 14. Preda Tomasheviq
 15. Srgjan Tomasheviq
 16. Millorad Tomasheviq
 17. Mileta Tomasheviq
 18. Radenko Tomasheviq
 19. Mile Tomasheviq
 20. Stojadin Tomasheviq
 21. Milenko Tomasheviq
 22. Milan Tomasheviq
 23. Dragoljub Tomasheviq
 24. Gjoko Tomasheviq
 25. Boshko Tomasheviq
 26. Zhivorad Tomasheviq
 27. Zhivojin Tomasheviq
 28. Najdan Tomasheviq
 29. Nebojsha Tomasheviq
 30. Nenad Tomasheviq
 31. Branillav Tomasheviq
 32. Ratko Tomasheviq
 33. Filip Tomasheviq
 34. Dejan Tomasheviq
 35. Gordan Tomasheviq
 36. Predrag Tomasheviq
 37. Despot Tomasheviq
 38. Tadisha Tomasheviq
 39. Sinisha Tomasheviq
 40. Tomisllav Tomasheviq
 41. Zoran Tomasheviq e
 42. Goran Tomasheviq
 43. Branisllav Kragoviq
 44. Ratko Kragoviq i biri / po nga nga Syrigana.
 45. Marko Ristiq
 46. Marko Damjanoviq
 47. Dragoljub Rajkoviq
 48. Jovica Rajkoviq
 49. Rade Kovaçeviq / Zec
 50. Dika Kovaçeviq
 51. Ognjan Kovaçeviq
 52. Gjorgje Mojsiq
 53. Radosav Kovaçeviq / Cule
 54. Mile Jokiq
 55. Nebojsha Kovaçeviq
 56. Sinisha Jokiq
 57. Svetozar Ristiq
 58. Zoran Kovaçeviq / Princ , të gjithë nga Banja;
 59. Momir Milentijeviq
 60. Zoran Jovanoviq
 61. Milutin Arisiq,
 62. Milan Todoroviq
 63. Dejan Spasiq
 64. Nebojsha Nikçiq
 65. Miodrag Komatina
 66. Niqifor Kovaçeviq
 67. Dragan Dimitrieviq
 68. Vukmiq Lazareviq / nga Runiku
 69. Todor Deverxhiq
 70. Rade Deverxhiq
 71. Dragisha Deverxhiq
 72. Milan Shteviq
 73. Dragomir Shteviq
 74. Miliq Petroviq e
 75. Ognjan Petroviq, nga Radisheva
 76. Nenad Shmigiq
 77. Radoje Shmigiq
 78. Cvetko Shmigiq
 79. Dragan Shmigiq e
 80. Gollub Shmigiq nga Leçina.
 81. Dadosha Iliq
 82. Zhivoin Iliq dhe
 83. Momçillo Radovanoviq / nga Kuçica.
 84. Zhivko Jokoviq e
 85. Radosllav Kandiq nga Kotorri, si dhe
 86. Radivoje Rasha / Kalenoviq me të bijtë
 87. Dejan Rasha dhe
 88. Dushan Rasha
 89. Zvonko Jovanoviq
 90. Zoran Jovanoviq
 91. Bllagoje çolakoviq
 92. Nenad çolakoviq
 93. Radosh Lajoviq
 94. Ilija Trajkoviq
 95. Rajko Rajçiq
 96. Vllado Bakraçeviq
 97. Lubisha Iliq
 98. Momo Peleviq
 99. Sllagjan (polic i komunikacionit)
 100. Sadudin Rexhepagiq (boshnjak) / të gjitha nga Skënderaj.
 101. Goran Shapiq,
 102. Rade Shapiq dhe
 103. Dushan Shapiq, që të tre nga Belica e Burimit (ish-Istogut).
 • Këtë listë me emra të barbarëve serbë e kanë në duar UNMIK-ut dhe institucioneve të Kosovës.

Rasti Formacionet Drenicë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në tetor 1999 në fshatin Sankoc të Drenicës, gjatë pastrimit të terenit nga njësiti i TMK-së, të Batalionit I-rë „Ymer Alushani“ të Brigadës 121 „Kumanova“, në njërën nga ish-bazat e shtabit komandues të bandave kriminale serbe, është gjetur një listë me emra të formacioneve ushtarake që vepronin në Drenicë. Aty janë gjetur edhe numra të telefonave dhe fotografi të ndryshme si dhe ditarë që këta kriminelë kanë mbajtur gjatë luftës në Kosovë. Lista e emrave të barbarëve serbë, është si më poshtë:

 1. Llazareviq Dragisha, nëntoger
 2. Gjorgjeviq Sinisha, rreshter
 3. Blanusha Mile, rreshter i vjetër
 4. Korçag Goran, rreshter i klasit të parë
 5. Millanoviq Predrag, dhjetar
 6. Radulloviq Nebojsha
 7. Simiq Goran
 8. Kostiq Sasha
 9. Daniq Sllobodan
 10. Gjorgjeviq Zoran
 11. Shabiq Zvonko
 12. Qausheviq Nenad
 13. Jovanoviq Dragi
 14. Momqilloviq Miroslav
 15. Ivanoviq Milivoje
 16. Dejanoviq Verolub
 17. Janjusheviq Zhivorad
 18. Nedelkoviq Bratisllav
 19. Petkoviq Bogolub
 20. Gjoriq Sllavolub
 21. Vaniq Rasha
 22. Dimiq Dushan
 23. Bajrami Igor
 24. Aliq Zoran
 25. Branko Jançiq


Pas përfundimit të luftës në Kosovë, në garazhin e shtëpisë së Rrahim Imerit në fshatin Sllatinë të Fushë-Kosovës është gjetur një listë me emra të pjesëtarëve të forcave ushtarake e policore serbe që morën pjesë në vrasjen e shqiptarëve në Sllatinë dhe në plaçkitjen e djegien e shtëpive të shqiptarëve në këtë fshatë.[1]

 1. Zoran Vukdragoviq - toger
 2. Lubisha Simiq - rreshteri
 3. Zoran Ristovski
 4. Dushan Jevriq
 5. Zoran Joviq
 6. Mladen Peshiq
 7. Milosh Mihajloviq
 8. Marko Zhivoinoviq
 9. Slavisha Gjorgjeviq
 10. Miodrag Pejatoviq
 11. Dejan Mikiq
 12. Igor Gurkoviq
 13. Ivan Stanojeviq
 14. Zoran Mimiq
 15. Radoje Bulatoviq
 16. Mile Rangjeloviq
 17. Cvetko Boshkiq
 18. Radoslav Ristia
 19. Slobodan Gjurgjeviq
 20. Darko Miloviq
 21. Dragisha Ivanoviq
 22. Ivan Steviq
 23. Vladeta Stojanoviq
 24. Sasha Aksiq
 25. Nenad Jovanoviq
 26. Nenad Zhivkoviq
 27. Dejan Slaviq
 • Krimineli Dejan Saviq mësohet se ishte pjesëmarrës edhe në masakrat ndaj civilëve shqiptarë në Opojë

Rasti Qyshk, Pavlan dhe Zahaq

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 14 maj 1999 në fshatin Qyshk (2–3 km afër Pejës) u vranë e u masakruan barbarisht 42 meshkuj, gjatë një sulmi të furishëm nga forcat e kombinuara elite militare e paramilitare serbe.

Në mëngjesin e së njëjtës ditë, forcat serbe kishin sulmuar edhe dy fshatra të tjerë fqinje, Pavlanin dhe Zahaqin, dhe pasi kishin dëbuar nga shtëpitë e tyre gratë, fëmijët dhe pleqtë, kishin vrarë mizorisht edhe 35 shqiptarë të pafajshëm.

Formacioni “Frenki”, një njësit komando i emëruar sipas udhëheqësit të tij Franko Simatoviq - “Frenki”, e cila ka qenë pjesë e forcave speciale të sigurimit shtetëror të Serbisë, të njohur edhe si “Crvene beretke” (Beretat e kuqe).

 1. “Operativna Grupa” ose “OPG” (grupi operativ), një njësit elitë i policisë serbe, pjesëtarët e të cilit me krenari kanë quajtur veten “Magla” (mjegulla), sepse pas aksioneve të ndërmarra ata nuk kanë lënë ndonjë gjurmë. “OPG-ja” mësohet të ketë marrë urdhrat nga gjeneralë të lartë në Ministrinë e Punëve të Brendshme të Serbisë. Bazuar në dëshmitë e disa burimeve serbe, pjesëtarët e OPG-s kanë marrë pjesë edhe në disa masakra tjera famëkeqe në Kosovë, në Abri të Ulët, në Reçak, në Pavlan, në Zahaç (flitet për personin Ranko Jovica, Vlado Mijo Vujo [nevojitet citimi]) etj.
 2. Njësiti snajperist i Armatës së Tretë “Jugosllave”, grup që theksohet të ketë qenë nën komandën e drejtpërdrejtë të kryegjeneralit të Armatës së Tretë serbe.
 3. Grupet paramilitare të ashtuquajtur “Munja” (vetëtima). “Munja”, në një raport të organizatës “Human Rights Watch-it” (HRW), përshkruhen se “ka qenë një mishërim i çuditshëm i policëve, kriminelëve dhe të vetëquajturve patriotë, (plotësisht nën kontrollin e armatës dhe policisë), të cilët nga serbët ishin konsideruar si legjendarë, për përleshjet e tyre që kishin zhvilluar me Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës dhe për sulmet e pamëshirshme mbi civilët shqiptarë”.

Në nëntor 1999, në fshatin Kishnicë (afër Prishtinës), në shtëpinë e Sabit Krasniqit, u gjet një listë me 20 emra barbarësh serbë. Ata kishin vendosur shtabin operativ paramilitarë dhe nga shumë burime dëshmohet se nga kjo bazë shkonin e bënin krime ndaj popullatës civile shqiptare nëpër shumë pjesë të Kosovës. Bazuar në listën me emra e mbiemra dhe në adresat e tyre, rezultonë se këta barbarë janë nga Kosova me përjashtim të njërit që ishte nga Kurshumlija. Një pjesë prej tyre, krime kanë kryer edhe në fshatin Kishnicë. Për këto krime kanë dëshmuar Musa Gashi dhe Bajram Gashi, që kanë shpëtuar nga thikat e këtyre kriminelëve.[2] Në listën e gjetur janë skalitur këta emra:

 1. Berisha Ruzhdi – Bekim, rom
 2. Iliq Stalin – Velko
 3. Paniq Pavli – Sinisha, Prelloc i Prishtinës
 4. Cvejiq Lubisha – Lan, Hallaq i Madh – Lipjan
 5. Vukadinoviq Jovan – Njegosh, Kurshumli
 6. Andriq Mirko – Drashko, Prishtinë
 7. Dikiq Branko – Nebojsha, prilluzhë
 8. Krastiq Rade – Svetisllav, Skullan i Lipjanit
 9. Selishnik Jelica – Tomisllav, Kishnicë
 10. Sinisha Jovanoviq, Kishnicë
 11. Jovan Karaxhiq, Kishnicë
 12. Goran Trajkoviq, Kishnicë
 13. Boban Trajkoviq, Kishnicë
 14. Dejan Trajkoviq, Kishnicë
 15. Predrag Gjorgjeviq, Kishnicë
 16. Petar Saveliq, Kishnicë
 17. Mile Bulajiq, KIshnicë
 18. Gjorgje Bulajiq, KIshnicë
 19. Zhivorad Mitiq – Zhiko, Kishnicë
 20. Dragan Mitiq – Burdo, KIshnicë
 21. Dragan Miliq, Kishnicë
 22. Zoran Trajkoviq, Kishnicë
 23. Mike Iliq, Graçanicë
 24. Dushan Iliq, Graçanicë

Më 12 nëntor 1999, është gjetur edhe një listë me emra të kriminelëve serbë, që kanë vrarë, ekzekutuar e masakruar mizorisht qindra civilë Shqiptarë në komunë të Klinës. Në mesin e barbarëve figuron edhe një barbar shqipfolës. Dihet mirëfilli se në komunën e Klinës janë përfshirë më së shumti serbë lokalë në vrasjen e Shqiptarëve.

Lista përmban këta emra:

 1. Danë Balaj
 2. Zoran Dobriq
 3. Zharko Stepiq
 4. Vitomir Saviq
 5. Millorad Stepiq
 6. Gollub Stashiq
 7. Dragomir Stashiq
 8. Bado Bogiqeviq
 9. Zaiq Vojo
 10. Dobishleviq Sreta
 11. Dançiq Vojo
 12. Popi Zoran
 13. Pavlloviq Dragan
 14. Zhivkoviq Radosllav
 15. Zhivkoviq Llazar
 16. Vushtiq Radoje
 17. Zariq Sreqko
 18. Kiziq Gollub
 19. Kiziq Gjoko
 20. Dashiq Nevica
 21. Krstiq Millan
 22. Dobriq Dushan
 23. Kiziq Radovan
 24. Kiziq Ranko
 25. Gollub Llazareviq
 26. Borko Radojeviq

Rasti ”Toga e tmerrit”

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 2 dhjetor 1999, janë gjetur disa dokumente në Samakovë, Viti, Goshicë, Kabash, Binçë, Kllokot, Zhiti etj., në të cilat dëshmohet se paramilitarët serbë, në këtë rajon kanë vepruar me emrin ”TOGA E TMERRIT”. Kjo togë është formuar më 19 maj 1999 dhe për një kohë të shkurtër ka vrarë e masakruar 22 civilë pleq, plaka, fëmijë, gra dhe burra që i zunë nëpër shtëpitë e tyre.

Emrat e kriminelëve janë:

 1. Miodrag Stanishiq
 2. Sasha Jeriniq
 3. Stanisllav Vukiq
 4. Sasha Vujiq
 5. Mirosllav Mihajlloviq – Mikica
 6. Millovan Ivkoviq
 7. Vidosllav Kojiq
 8. Moma Vasoviq
 9. Nenad Perzhiq
 10. Branko Arizonoviq
 11. Nebojsha Stanojoviq
 12. Zoran Cvetkoviq
 13. Sllavisha Maksimoviq
 14. Dragisha Dinqiq
 15. Novica Jakovleviq
 16. Lubisha Arsiq
 17. Sinisha Jovanoviq
 18. Aleksander Jovanoviq
 19. Srgjan Ristiq
 20. Goran Arsiq
 21. Nebojsha Stanishiq
 22. Dragan Nojkiq
 23. Canko Spasiq
 24. Bogoso Krqmareviq
 25. Millosh Mitroviq (komandant i togës)

Rasti Fushë Kosovë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kriminel të angazhuar në pastrime etnike në hapësirën e Fushë Kosovës.

 1. Sllavisha Andrijeviq- (njëri ndër organizatorët kryesorë për dëbimin me dhunë të shqiptarëve nga Fushë-Kosova)
 2. Dragomir Popoviq
 3. Boban Mitroviq
 4. Dragan Dabizhleviq
 5. Lazar Deniq
 6. Radomir Dishiq
 7. Radovan Petroviq
 8. Dragan Mitroviq
 9. Radojica Mitiq
 10. Dragan Iliq
 11. Aca Stankoviq
 12. Zhika Begnellaviq
 13. Mlladen Laziq
 14. Sllavisha Grujiq
 15. Sasha Mihajlloviq
 16. Sava Drashkoviq
 17. Miodrag Bangjur
 18. Millan Milkoviq
 19. Boban Grujiq
 20. Sasha Maksimoviq
 21. Nebojsha Stefanoviq
 22. Vllastimir Jovanoviq
 23. Dushan Zharkoviq
 24. Dragan Zhekiq
 25. Dobri Artinoviq
 26. Stanko Milankoviq
 27. Sllobodan Mitroviq
 28. Dobrivoje Gjorgjeviq
 29. Darko Milosheviq
 30. Dragolub Lakaqeviq
 31. Lubisha Veliqkoviq
 32. Zharko Vasiq

Rasti Llukar, Makoc Grashtice

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjate 15-24 prillit 1999, nga kolona e qytetareve qe po shkonin ne Prishtine pas ofenzives serbe ne Marec, ne Fshatrat Llukar, Grashtice dhe Makoc u vrane disa qindra banore. Shumica prej tyre u ekzekutuan ne prani te familjes.

 1. Qytetaret e kane degjuar nje Serb qe e therriste nje tjeter te maskuar me emrin Adnan
 1. ^ Revista: Ekskluzive nr.4 prill 2000, fq.52
 2. ^ Ekskluzive nr.1 janar 2000, fq.101

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nje nga kriminelet ne heshtje ne rajonin e prizrenit ne pa medyshje eshte edhe krimineli Gojko branisavlevic i cili me ndikimin e tij ne rajonin e prizrenit ka arritur qe ti shkaktoi deme te medha kombit tone.