Jump to content

Llojet e zhdukura

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një koleksion i skeleteve të dinozaurëve të ndryshëm në një muze
Statusi i ruajtjes
Bretkosa e artë, e parë për herë të fundit në 1989
Statusi "I zhdukur"
Statusi "I rrezikuar"
Statusi "S'ka rrezik"
Versioni i statusit të ruajtjes, BNRN ( versioni 3.1, 2001)

Zhdukja është përfundimi i një lloj organizmi ose i një grupi të llojeve (takson), zakonisht një specie. Momenti i zhdukjes në përgjithësi konsiderohet të jetë vdekja e individit të fundit të specieve, megjithëse aftësia për tu shumuar dhe rimëkëmbur mund të ketë humbur para kësaj pike. Për shkak se vargu i mundshëm i specieve mund të jetë shumë i madh, përcaktimi i këtij momenti është i vështirë dhe zakonisht bëhet në mënyrë retrospektive. Kjo vështirësi çon në fenomene të tilla si taksoni Lazarus, ku një specie e supozuar e zhdukur papritmas "rishfaqet" (zakonisht në të dhënat fosile) pas një periudhe mungese të dukshme.

Më shumë se 99% e të gjitha llojeve që kanë jetuar ndonjëherë në Tokë, që arrijnë në mbi pesë miliardë lloje,[1] vlerësohet se janë zhdukur. Është vlerësuar se aktualisht ka rreth 8.7 milion lloje eukariote në nivel global, dhe ndoshta shumë herë më shumë nëse përfshihen mikroorganizmat, si bakteret.[2] Llojet e shquara të kafshëve të zhdukura përfshijnë dinozaurët jo-avianë, macet me dhëmbë saber, dodos, mamuthët, përtacët e tokës, tilacinet, trilobitet dhe thitëlopat e artë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kunin, W.E.; Gaston, Kevin, red. (1996). The Biology of Rarity: Causes and consequences of rare–common differences (në anglisht). ISBN 978-0412633805. Marrë më 26 maj 2015.
  2. ^ "Researchers find that Earth may be home to 1 trillion species". National Science Foundation (në anglisht). 2 maj 2016. Marrë më 6 maj 2016.