Luan Topçiu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Prof. Dr. Luan R. Topçiu është kritik dhe studiues letrar, kritik arti, profesor universitar, perkthyes, diplomat.

U lind më 22 shkurt 1962 ne Pogradec. Kreu Liceun Artistik “Jordan Misja”, skulpturë, Tiranë (1980) Fakulteti Filologjisë, dega Gjuhë-Letërsi (A. Xhuvani)(1987) Kurs pasuniversitar, Univ. i Tiranës, gjuhësi shqipe-stilistikë (master) (1990) Kurs pasuniversitar Universiteti i Bukureshtit, Teori letërsie dhe Letërsi e Krahasuar. (1996);Studime doktorature, Letërsi e krahasuar, Titulli i tezës “Ndjenja e mallit në letërsinë e lëvruar dhe popullore shqiptare dhe rumune” (1996-2000)Mbrojtja e tezës së doktoratës, me rezultatin: shkëlqyer (Magna cum laude). Kurs pasuniversitar “E drejtë ndërkombëtare” Univ. i Bukureshtit. (2007) Pedagog i jashtëm në Universitetin e Bukureshtit, (1997-2004) Redaktor në gazetën “Albanezul” (Shqiptari); Kryeredaktor i gazetës „Albanezul“ (Shqiptari) Bukuresht (2001-2004) Kryeredaktor i revistës „Shqipëria XXI“ (revistë e universitarëve shqiptarë të Rumanisë) Bukuresht (2002-2004); Kryeredaktor i revistës „Paradigma XXI“ Bukuresht. Profesor në Fakultetin e Filologjisë Tiranë (2005-2016) pranë Ambasadës së Shqipërisë Në Bukuresht (Ministër Këshilltar). Kryeredaktor i revistës shkencore dhe kulturore "Albanica", Koordinator i Qendrës Kulturore Shqiptare në Bukuresht dhe profesor i ftuat i Universitetit të Bukureshtit.

Është antar i Lidhjes së shkrimtarëve të Rumanisë, Filiali Bukuresht.

Lista e veprave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Botime studimore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Ndjenja e mallit tek / Sentimentul dorului la/ Asdreni, Poradeci, Kuteli“, Fed, Bukuresht 1999;
 • Tekstualizëm dhe stil (mbi poezinë e Lasgush Poradecit), Getic, Bukuresht 2000
 • Përmasa moderne në letërsinë shqiptare, Flaka, Shkup 2001;
 • Fjalor shqip-rumanisht, (bashkautor) Polirom, Bukuresht 2003;
 • Ghid de conversatie roman -albanez (bashkeautor) Polirom, Bukuresht 2002;
 • Paradigmele dorului in poezia romana si albaneza, Editura Universitara, Bukuresht 2004;
 • Vetmia nostalgjike në poezi, Omsca-1, Tiranë 2005;
 • Oglinzi paralele/ Pasqyra letrare, Privirea, Bukuresht 2007;
 • O antologjie a poezie albaneze/ Antologji e poezisë shqipe, Privirea, Bukuresht 2007;
 • Shtigjeve të metaforës, Klubi letrar 94, Tetovë 2009.
 • Tradita moderne ne letrat shqipe', Zenit, Tiranë 2010;
 • Morfologjia e shpirtit, Ombra GVG,Tiranë 2017
 • Ghid de conversație roman-albanez, Shtëpia Botuese Asdreni, Bukuresht 2017.

Në proces botimi:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Fjalor akademik Rumanisht –Shqip (bashkautor) (50.000 fjalë)
 • Istoria Albaniei în date, Kanunul, në bashkepunim me Dr. Liviu Lungu
 • Hyrje në Historinë e Letersisë shqipe (rumanisht)

Përkthime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kristia Maksutoviç, Dora D`Istria një emër i harruar me pa të drejtë, , 1997;
 • Visar Zhiti, Psalm, poezi, Bukuresht 1997;
 • Xheladin Hasani, “Gënjeshtra të vërteta” , Bukuresht 1999;
 • Dhimitër Polena, “Lëvizja Kombëtare Shqiptare” , Bukuresht 2000;
 • Karolina Ilika, “Poema dyfishe”, poezi, Shkup 1999, (në bashkëpunim);
 • Dhimitër Pojanaku, “Shtëpia ime rrotullon qiellin“, Bukuresht 2000;
 • Agim Isaku “Bata/Shkopi”, roman në rumanisht, Bukuresht 2003;
 • Cristia Maksutovici, Elena Gjika dhe shqiptarët e Rumanisë, Tetovë 2001;
 • Dumitru. M. Ion, Vjelja e purpurt, (poezi) Elbasan, 2002;
 • Shaip Emërllahu, Putina moarte (Vdekja e pakët), poezi, , Bukuresht 2002;
 • Milianov Kallupi, Nu lasati raul sa moara (Mos e lini lumin të vdesë) , Bukuresht 2002;
 • Antologji e poezise shqipe (rumanisht), Athinë, Greqi 2005;
 • Afroviti Gusho, Ruinele dragostei / Rrënojat e dashurisë, , Bukuresht 2004;
 • Dumitru M. Ion, Ungjilli sipas Gjon Metaforës, (botim shumëgjuhësh), Bukuresht 2004;
 • Besnik Mustafaj, O vara fara intoarcere / Verë pa kthim, roman , 2007;
 • Cezar Ivanescu, Fryt, Shtepia Botuese Ora, Tiranë 2007;
 • Visar Zhiti, Funerale nesfarsite / Funerale të pafundëm, roman , Shtëpia Botuese Corint/Leda, Bukuresht 2008;
 • Ermir Nika, Nori reci (ne bashkepunim me M. Dobrescu-n), poema, Shtëpia Botuese Privirea, Bukuresht. 2008;
 • Adrian Majuru, Bukureshti i shqiptareve, Shtepia Botuese 55, Tirane 2009;
 • HAEMUS – O antologie de poezie balcanică, Prietenii Revistei „ANTI”, Athinë, 2007;
 • Grigore Brancusi, Kerkimi mbi fondin trako-dak te gjuhës rumune, Shtëpia Botuese 55, Tirane 2009;
 • Lucian Blaga, Drite nga drita / Lumina din lumina, Alba Iulia, 2013;
 • Lucian Blaga, 100 poezi, Shtëpia Botuese 55, Tirane 2014;
 • Rita Petro, Origina lumii, poeme, Shtëpia Botuese Corint, Bukuresht 2017 (ne bashkëpunim me M. Dobrescu);
 • Liviu Lungu, Burgosja e poetit Ovidius, Shtëpia Botuese Albas, Tiranë 2017;
 • Linda Maria Baros, “Shtëpia me brisqe rroje” Shtëpia Botuese Albas, Tiranë 2017;
 • Emil Cioran, "Në kulmin e dëshpërimit", Shtëpia Botuese TiranaTimes, Tiranë 2017;
 • Visar Zhiti, Aripa frântă/Flatra e mundur, Shtëpia Botuese Asdreni, Bukuresht 2017;
 • Gabriel Chifu, Në qytetin tim askush nuk është ngjallur kurrë, Ombra GVG,Tiranë 2019;
 • Luljeta LLeshanaku, Poèmes, traduction en français par Luan Topciu, traduction en anglais par Ani Gjika et Henry Israeli, Collection Versopolis, La Traductière & Le Printemps des Poètes, Paris 2019;
 • Agim Isaku, Despotul, Shtëpia Botuese A, București 2019;  

Çmime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fitues i Çmimit Ndërkombëtar “Valahia” për përkthim në Festivalin “Netë poetike në Curta de Argesi.” Nominalizim për kritikë në konkursin “Penda e argjentë” për kritikë e organizuar nga Ministria e Kulturës në Tiranë Anëtar nderi i Forumit “Weltoffen” me qendër në Vjenë. Fitues i çmimit ndërkombëtar "Lucian Blaga", Festivali Ndërkombëtar "Lucian Blaga", Lanram, Sebes, Rumani, për përkthimin më të mirë. Çmim i akorduar nga "Fondacioni Lucian Blaga" për përkthimin e poezisë se poetit rumun.