Luftërat romako-perse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Roma, Parthia dhe Perandoria Seleukide në 200 para Krishtit. Së shpejti, romakët dhe parthinët do të pushtonin territoret e kontrolluara nga Seleukidët dhe do të bëheshin shtetet më të forta në Azinë perëndimore.

Lufterat romako-perse ose lufterat romako-iraniane ishin nje seri konfliktesh midis shteteve te botes greko-romake dhe dy perandorive iraniane te njepasnjeshme: asaj Parthiane dhe asaj Sasanide.

Keto luftera qe filluan me lufterat romako-parthiane u nderprene nga ekspansioni islam.