Lufta detare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Beteja midis fregatës britanike Shannon dhe fregatës amerikane Chesapeake, e pikturuar në 1836 nga Christoffer Wilhelm Eckersberg dhe që përshkruan kapjen e USS Chesapeake.

Lufta detare është lufta brenda dhe në det, oqean ose çdo hapësirë tjetër beteje që përfshin një trup të madh uji si një liqen i madh ose një lumë i gjerë. Betejat janë zhvilluar në ujë për më shumë se 3000 vjet.

Dega e forcave të armatosura e caktuar për luftën detare është një marinë. Operacionet detare mund të ndahen gjerësisht midis aplikimeve të lumit dhe litoral (marina me ujë kafe), aplikacionet e oqeanit të hapur (marina me ujë blu) dhe diçka në mes (marina me ujë të gjelbër), megjithëse këto dallime kanë të bëjnë më shumë me shtrirjen strategjike sesa taktike. ose divizioni operativ. Qëllimi strategjik sulmues i luftës detare është projeksioni i forcës nga uji, dhe qëllimi i tij strategjik mbrojtës është të pengojë projeksionin e ngjashëm të forcës nga armiqtë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]