Jump to content

Lufta tokësore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Konvoji i ACAV dhe M48, Lufta e Vietnamit.

Lufta tokësore është procesi i operacioneve ushtarake që ndodhin në luftime që zhvillohen kryesisht në sipërfaqen tokësore të hapësirës së betejës të planetit.

Lufta tokësore kategorizohet nga përdorimi i një numri të madh të personelit luftarak që punëson një grup të larmishëm aftësish luftarake, metodash dhe një shumëllojshmëri të gjerë të sistemeve dhe pajisjeve të armëve, të kryera në terrene dhe mjedise të ndryshme moti. Lufta tokësore, për shkak të faktit se zhvillohet në mbrojtje të zonave të popullsisë urbane dhe rurale, dominon studimin e luftës dhe është një fokus për shumicën e planifikimit të politikave të mbrojtjes kombëtare dhe konsideratave financiare.

Lufta tokësore në histori ka pësuar disa tranzicione të dallueshme në sjellje nga përqendrimi i madh i popullatës kryesisht të patrajnuar dhe të armatosur në mënyrë të parregullt të përdorur në sulmet frontale deri në përdorimin aktual të koncepteve të armëve të kombinuara me trupa të rregullta shumë të trajnuara duke përdorur një shumëllojshmëri të gjerë sistemesh organizative, armësh dhe informacioni, dhe duke përdorur një sërë doktrinash strategjike, operacionale dhe taktike.

Megjithëse luftimet tokësore në të kaluarën kryheshin nga armët luftarake të forcave të armatosura, që nga Lufta e Dytë Botërore ajo ka përfshirë kryesisht tre lloje të dallueshme të njësive luftarake: këmbësorinë, armaturën dhe artilerinë. Këto armë, që nga epoka e lundrimit, kanë përdorur koncepte dhe metoda të luftës amfibe për të projektuar fuqinë nga detet dhe oqeanet, dhe që nga prezantimi i gjerë i avionëve dhe helikopterëve të transportit ushtarak kanë përdorur forcat ajrore dhe mbështjelljen vertikale për shumëllojshmërinë e doktrinave të përdorura për të. ndjekin penalisht luftën në tokë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]