Jump to content

Lufta në tunele

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Diorama e tuneleve mbrojtëse të gërmuara gjatë Luftës së Dytë Sino-Japoneze.

Lufta në tunele përfshin luftën që zhvillohet në tunele dhe zgavra të tjera nëntokësore. Ai shpesh përfshin ndërtimin e objekteve nëntokësore (miniera ose minim) për të sulmuar ose mbrojtur, dhe përdorimin e shpellave ekzistuese natyrore dhe objekteve artificiale nëntokësore për qëllime ushtarake. Tunelet mund të përdoren për të minuar fortifikimet dhe për të rrëshqitur në territorin e armikut për një sulm të befasishëm, ndërsa mund të forcojë mbrojtjen duke krijuar mundësinë e pritës, kundërsulmit dhe aftësinë për të transferuar trupa nga një pjesë e fushëbetejës në një tjetër të padukshme dhe të mbrojtur. Gjithashtu, tunelet mund të shërbejnë si strehë nga sulmet e armikut.

Që nga lashtësia, xhenierët kanë përdorur minierat kundër qyteteve të rrethuara me mure, kështjellave, kështjellave ose pozicioneve të tjera ushtarake të mbajtura dhe të fortifikuara fort. Mbrojtësit kanë gërmuar kundër-mina për të sulmuar minatorët ose për të shkatërruar një minierë që kërcënon fortifikimet e tyre. Meqenëse tunelet janë të zakonshme në zonat urbane, lufta e tunelit është shpesh një tipar, megjithëse zakonisht i vogël, i luftës urbane. Një shembull i mirë i kësaj u pa në Luftën Civile SirianeAleppo, ku në mars të vitit 2015 rebelët vendosën një sasi të madhe eksplozivi nën shtabin e Drejtorisë së Inteligjencës së Forcave Ajrore Siriane.

Tunelet janë të ngushta dhe kufizojnë fushat e zjarrit; Kështu, trupat në një tunel zakonisht kanë vetëm disa zona të ekspozuara ndaj zjarrit ose shikimit në çdo kohë. Ato mund të jenë pjesë e një labirinti të gjerë dhe të kenë ndriçim të plotë dhe të reduktuar, duke krijuar zakonisht një mjedis luftimi të mbyllur natën.