Halepi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Halepi
ﺣَﻠَﺐ‎
Qytet
Pamje të ndryshme të qytetit
Pamje të ndryshme të qytetit
Nofkat: 
esh-Shahbaa
Popullsia
 • Gjithsej1.850.000


Qyteti i lashtë i Halepit
UNESCO World Heritage Site
Referenca21

Halepi ose Alepo (arabisht: ﺣَﻠَﺐ‎ Haleb) është një qytet në Siri, që shërben si kryeqyteti i Rajonit të Halepit dhe është qyteti më i populluar sirian . [1] Me një popullsi zyrtare prej 4.6 milionë në vitin 2010, [2] Halepi ishte qyteti më i madh sirian para Luftës Civile Siriane ; megjithatë, tani Halepi është ndoshta qyteti i dytë më i madh në Siri pas kryeqytetit Damaskut .

Halepi është një nga qytetet më të vjetra të banuara vazhdimisht në botë ; mund të ketë qenë e banuar qysh prej mijëvjeçarit të 6 p.e.s. [3] Gërmimet në Tel es-Sauda dhe Tel el-Ensari, në jug të Emrit të vjetër të Halepit, tregojnë se zona ishte e pushtuar nga Amoritët që të paktën në fundin e mijëvjeçarit të tretë para erës sonë. [4] Kjo është gjithashtu kur Halepi përmendet për herë të parë në pllakat kuneiforme të zbuluara në Ebla dhe Mesopotami, në të cilat ajo është pjesë e shtetit Amorite të Jamhadit dhe vihet në dukje për aftësinë e saj tregtare dhe ushtarake. [5] Një histori e tillë e gjatë i atribuohet vendndodhjes së saj strategjike si qendër tregtare në mes të detit Mesdhe dhe Mesopotamisë .

Për shekuj me radhë, Halepi ishte qyteti më i madh në rajonin Sirian dhe qyteti i tretë më i madh Perandorisë Osmane pas Stambollit dhe Kajros.[6] [7] [8] Rëndësia e qytetit në histori ka qenë vendndodhja e saj në një prej fundeve të Rrugës së Mëndafshit, që kalonte përmes Azisë Qendrore dhe Mesopotamisë. Kur u përurua Kanali i Suezit në 1869, tregtia u zhvendos në det dhe për Halepin filloi rënien e ngadaltë. Me rënien e Perandorisë Osmane pas Luftës së Parë Botërore, Halepi humbi pjesën e saj veriore në Turqinë moderne, si dhe hekurudhën e rëndësishme të Bagdadit që e lidh atë me Mosulin . Në vitet 1940, ajo humbi aksesin e saj kryesor në det, Antakja dhe Iskenderuni, mbetën gjithashtu në Turqi. Përfundimisht, izolimi i Sirisë në dekadat e fundit përkeqësoi situatën. Kjo rënie mund të ketë ndihmuar për të ruajtur qytetin e vjetër të Halepit, arkitekturën e saj mesjetare dhe trashëgiminë tradicionale. Ajo fitoi titullin e "Kryeqytetit Islamik të Kulturës 2006", dhe ka pasur një valë restaurimi të suksesshëm të pikave historike të saj. Beteja e Aleppo (2012-2016) ndodhi në qytet gjatë Luftës Civile Siriane dhe prej saj shumë pjesë të qytetit pësuan shkatërrime masive. [9] Pjesët e prekura të qytetit janë duke u rindërtuar. [10] [11]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anglisht-folësit e sotëm zakonisht i referohen qytetit si Aleppo. Ai ishte i njohur në antikitet si Khalpe, Kalibon, dhe për Grekët dhe Romakët si Beroea ( Βέροια ).[12] Gjatë Kryqëzatave, dhe përsëri gjatë mandatit francez për Sirinë dhe Libanin e vitit 1923-1946, u përdor emri Alep . Aleppo përfaqëson versionin e italianizuar të qytetit. Në gjuhën shqipe njihet si Halep, ose Haleb.

Emri origjinal i lashtë, Halab, ka mbijetuar si emri aktual arab i qytetit. Është me origjinë të errët. Megjithatë, termi Halab mund të rrjedhin nga ( hebraike: חלב ) lidhur me një gojëdhënë të Abrahamit, i cili milte delet e tij për të ushqyer të varfërit.[13] Të tjerë kanë propozuar që Ḥalab do të thotë "hekur" ose "bakër" në gjuhët amorite, pasi që zona ka shërbyer si një burim kryesor i këtyre metaleve në antikitet.[14] Një mundësi tjetër është se Ḥalab do të thotë 'e bardhë', pasi kjo është fjala për 'bardhë' në gjuhën aramaike, gjuha lokale që parapriu arabizimin rajonal. Kjo mund të shpjegojë se si Halab u bë fjala hebraike për qumështin, si dhe ofron një shpjegim të mundshëm për pseudonimin e qytetit në ditët tona, esh-Shahbaa që do të thotë "E bardha, përzier me të zezë" dhe që rrjedhimisht rrjedh nga mermeri i bardhë i famshëm i Halepit.[15]

Gjithashtu thuhet se Abrahami është vendosur në akropol, i cili, shumë kohë para tij, shërbeu si themeli i një kështjelle ku qëndron tani Kalaja e Halepit. Ai milte lopën e tij gri, kështu që emri i Halepit "Halab el-Shahba" mund të vijë nga kjo.

Nga shekulli i 11-të termi Aram-Zobah ishte përdorimi i zakonshëm rabinik për të treguar zonën e Halepit dhe shumë hebrenj sirianë vazhdojnë ta bëjnë këtë.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Para-historia dhe epoka para-klasike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Halepi i lashtë

Halepi nuk ka qenë prekur nga arkeologët, pasi qyteti modern e zë vendin e tij të lashtë. Vendi është zënë që prej rreth 5000 pes, siç tregohet nga gërmimet në Tal elsauda. [16]

Halepi shfaqet në shënimet historike si një qytet i rëndësishëm shumë më herët se Damasku . Regjistrimi i parë i Halepit vjen nga mijëvjeçari i tretë para Krishtit, në tableta Ebla kur Halepi u përmend si Ha-lam. [17] Disa historianë, të tilla si Wayne Horowitz, e identifikon Halepin me kryeqytetin e një mbretërie të pavarur lidhur ngushtë me Eblën, i njohur si Armi, [18] Edhe pse ky identifikim ka shumë kundërshtime. Tempulli kryesor i perëndisë së stuhisë Hadad ishte vendosur në kodrën e Kalasë në qendër të qytetit, [19] kur qyteti ishte i njohur si qyteti i Hadadit . [20]

Tempulli Hadadit brenda Kalasë së Halepit

Naram-Sin i Akadëve përmend shkatërrimin që i bëri Eblas dhe Armani / Armanum, [21] në shekullin e 23 para Krishtit. [22] [23] por identifikimi i Armanit në mbishkrimin e Naram-Sim si Armi në tabletat Eblaite është debatuar,shumë, [24] meqë nuk ka pasur aneksim nga Akkadianët të Ebla-s apo të Sirisë veriore. [24]

Në Periudhën e Perandorisë së Vjetër Babilonase dhe të Perandorisë të Vjetër të Asirisë, emri i Halepit shfaqet në formën e tij origjinale si Ḥalab (Ḥalba) për herë të parë. [23] Halepi ishte kryeqyteti i rëndësishëm i dinastisë Amorite të Jamhadit . Mbretëria e Jamhadit (1800-1525 pes), e njohur ndryshe si "toka e Halab", ishte një nga më të fuqishmit në Lindjen e Afërme gjatë sundimit të Jarim Limit I, i cili formoi një aleancë me Hamurabin e Babilonisë kundër Shamshi Adad I të Asirisë . [25] Jamhadi u shkatërrua nga Hititët nën Mursilis I në shekullin e 16 pes. Megjithatë, shpejt rifitoi rolin udhëheqës në Levant, kur pushteti i Hititëve në rajon u zhduk për shkak të grindjeve të brendshme. [23]

Duke përfituar nga vakuumi i energjisë në rajon, Parshatatar, mbreti i Hurrian mbretërisë i Mitanni nxiti një rebelim që i dha fund jetës së Jamhadit, mbreti i fundit Ilim-Ilimma I në 1525 pes, [26] Më pas, Parshatatar pushtoi Halepin dhe qyteti u gjend në vijën e parë në luftën mes Mitanni, Hititëve dhe Egjiptit . [23] Nikmepa nga Alalakh që ishte pasardhës nga mbretërit e vjetër Jamaditas e kontrollonte qytetin si një vartës i Mitanni dhe u sulmua nga Tudhalia I i Hititëve si hakmarrje për aleancën e tij me Mitanni. [27] Më vonë, mbreti Hitit Suppiluliumas I, mundi përgjithmonë Mitanni dhe pushtoi Halepin në shekullin e 14 pes, Suppiluliumas instaloi djalin e tij Telepinus si mbret dhe një dinasti e pasardhësve Suppiluliumas sundoi Halepin deri në rrënimin e epokës së vonë të Bronzit . [28]

Halepi kishte rëndësi kultike për Hititët duke qenë qendra e adhurimit të perëndisë së stuhisë . [23] Kjo rëndësi fetare vazhdoi edhe pas rënies së perandorisë së Hititëve në duart e Asirianëve dhe Frigjanëve në shekullin e 12 para Krishtit, kur Halepi u bë pjesë e Perandorisë së Mesme Asiriane, [29] mbreti i të cilit riparoi tempullin e Hadadit që u zbulua në vitin 2003. [30]

Në vitin 2003, një statujë e një mbreti të quajtur Taita me mbishkrim në gjuhën Luwian u zbulua gjatë gërmimeve të kryera nga arkeologu gjerman Kay Kohlmeyer në Kështjellën e Halepit . [31] Leximet e reja të shenjave hieroglife Anatolike të propozuara nga Hititologët Elisabeth Rieken dhe Ilya Yakubovich ishin përfundimtare për të dalë në përfundimin se vendi i sunduar nga Taita quhej Palistin . [32] Ky vend shtrihet në shekujt 11-10th pes nga Lugina Amuk në perëndim të Halepit në lindje deri në Meharde dhe Shaizar në jug. [33] Për shkak të ngjashmërisë midis Palistinit dhe Filistejve, Hititologu John David Hawkins (i cili përktheu mbishkrimet Aleppo) hipotizon një lidhje midis Palistin Syro-Hittite dhe Filistejve, siç bëjnë arkeologët Benjamin Sass dhe Kay Kohlmeyer. [34] Gershon Galil sugjeron që mbreti David ndalte zgjerimin e Arameanëve në Tokën e Izraelit për shkak të aleancës së tij me mbretërit e Filistejve jugorë, si dhe me Toin, mbretin e Hamathit, i identifikuar me Tai (ta) II, mbretin e Palistinit (popujt e Detit të Veriut). [35]

Në disa pika në fillim të mijëvjeçarit të 1 pes, Halepi u bë pjesë e shtetit Arameas së Bit Agusi (e cila kishte kryeqytetin e tij në Arpad ). [36] Bit Agusi së bashku me Halepin u pushtua nga Asirianët. Në shekullin e 8 para Krishtit dhe u bë pjesë e Perandorisë Neo-Asiriane deri në fund të shekullit të 7 pes, [37] para se të kalonte nëpër duart e Neo-Babilonasit dhe Persianëve Ahamenid . [38]

Antikiteti klasik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Beroea siç tregohet në Tabula Peutingeriana
Rrënojat e Bazilikës Maronite në Barad

Aleksandri i Madh e mori qytetin në vitin 333 para Krishtit. Seleukus Nikator krijoi një vendbanim helenik në vend midis viteve 301 dhe 286 pes. Ai e quajti atë Beroea (Βέροια), pas Verias në Maqedoninë e Egjeut.

Siria Veriore ishte qendra e gravitetit të aktivitetit kolonizues helenistik, dhe prandaj edhe qendra e kulturës helenistike në Perandorinë Seleukide . Ashtu si edhe qytetet e tjera të helenizuara të mbretërisë Seleukide, Beroea apo Veria ndoshta kishte një masë autonomie lokale, me një asamble qytetare lokale ose boule të përbërë nga Helenët e lirë. [39]

Beroea mbeti nën sundimin e Seleukidëve deri në vitin 88 pes, kur Siria u pushtua nga mbreti Armen Tigran i Madh dhe Beroa u bë pjesë e Mbretërisë së Armenisë . Pas fitores romake mbi Tigranin, Siria iu dorëzua Pompeit në 64 pes, në të cilën kohë ajo u bënë një provincë romake . Prania e Romës ka siguruar stabilitet relativ në Sirinë veriore për më shumë se tre shekuj. Ndonëse provinca ishte administruar nga një legat nga Roma, Roma nuk e impononte organizimin e saj administrativ në klasën sunduese greke ose në popullatën që fliste gjuhën aramaike . [39]

Epoka romake pa një rritje në popullsinë e Sirisë veriore, që u përshpejtua nën atë Bizantine në shekullin e 5-të. Në lashtësinë e vonë, Beroa ishte qyteti i dytë më i madh sirian pas Antiokut, kryeqytetit të Sirisë dhe qytetit të tretë më të madh në botën romake. Dëshmia arkeologjike tregon një densitet të lartë të popullsisë në vendbanimet midis Antiokut dhe Berea deri në shekullin e 6-të. Ky peizazh bujqësor ende mban mbetjet e shtëpive të mëdha dhe kishave të tilla si Kisha e Shën Simeonit . [39]

Beroea përmendet në 1 Mak. 9: 4.

Historia kishtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhamia e Abrahamit në Kështjellën e Halepit, e ndërtuar fillimisht nga bizantinët si një kishë

Emrat e disa peshkopëve të peshkopatës së Bereas, që ndodheshin në krahinën romake të Sirisë Prima, janë të regjistruara në dokumente ekzistuese. Emri i parë që mbijeton është ai i Shën Eustatit të Antiokut, i cili, pasi u bë peshkop i Beroeas, u transferua në selinë e rëndësishme metropolitane të Antiokut, pak përpara Këshillit të Parë 325 të Nikesë . Pasardhësi i tij në Beroea Kiri ishte i njohur për besnikërinë e tij ndaj besimit të Nikesë e u dërgua në mërgim nga Perandori Romak Kostandini II . Pas Këshillit të Seleukisë të vitit 359, të thirrur nga Konstantius, Meletiu i Antiokut u transferua nga Sebastea në Berea, por në vitin e ardhshëm u emërua në Antioki. Pasardhësi i tij në Berea, Anatoli, ishte në një këshill në Antioki në vitin 363. Nën përndjekjen e perandorit Valens, peshkopi i Bereas ishte Teodoti, një mik i Vasilit të Madh . Ai u pasua nga Akausi i Beroeas, i cili drejtoi selinë për mbi 50 vjet dhe ishte në Këshillin e Parë të Konstandinopojës në 381 dhe Këshillin e Efesit në 431. Në vitin 438, ai u pasua nga Theoktistus, i cili mori pjesë në Këshillin e Kalkedonit në vitin 451 dhe ishte nënshkrues i letrës së përbashkët që peshkopët e provincës së Sirisë Prima dërguan në 458 te Perandori Leo I Traku për vrasjen e Proteriusit të Aleksandrisë . Në 518, perandori Justin I, kisha dërguar në mërgim peshkopin e Berea Antoninus për hedhjen poshtë të Këshillit të Kalkedonit. Peshkopi i fundit i njohur është Megasi, i cili ishte në një sinodi të thirrur nga Patriarku Mina i Konstandinopojës në vitin 536. [40] [41] Pas pushtimit arab, Beroea pushoi së qeni një rezidencë peshkopësh , dhe sot është e shënuar nga Kisha Katolike si një seli. [42]

Shumë pak mbetje fizike janë gjetur nga periudhat romake dhe bizantine në Kalasë së Halepit. Të dyja xhamitë brenda Kalasë nisën të konvertohen nga kishat e ndërtuara fillimisht nga Bizantinët. [43] Ata u konvertuan më vonë në xhami nga Mirdasidët gjatë shekullit të 11-të.

Periudha mesjetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muret e vjetra të Halepit dhe Porta e Kinasrinit e cila u rindërtua në vitin 1256 nga Nasir Jusuf

Persianët Sasanid pushtuan dhe kontrolluan Sirinë shumë shkurt në shekullin e 7-të. Menjëherë pas Halepi ra në duart e myslimanit Ebu Ubejde ibn el Xherrah në 637. Në vitin 944, u bë selia e një emiri të pavarur nën princin Hamdanid, Sejf el-Daula, dhe pati një periudhë të madhe të begatshme , duke qenë shtëpi e poetit të madh al-Mutanabbi dhe filozofit dhe matematikanit el-Farabi . Qyteti u shkarkua nga një sulm i perandorsë bizantine në vitin 962, ndërsa forcat bizantine e morën atë shkurtimisht nga 974 në 987. Qyteti dhe emiri i saj u bënë vasalë perandoresh nga 969 deri në luftërat bizantino-selxhuke. Qyteti u rrethua nga Kryqtarët në 1124, por nuk u pushtua.

Më 9 Gusht 1138, një tërmet vdekjeprurës shkatërroi qytetin dhe zonën përreth. Megjithëse vlerësimet nga kjo kohë janë shumë të pasigurta, besohet se 230.000 njerëz vdiqën, duke e bërë atë tërmetin e gjashtë më vdekjeprurës në histori.

Në 1128 Halepi u bë kryeqyteti i dinastisë të zgjeruar Zengide, e cila përfundimisht pushtoi Damaskun në vitin 1154. Në 1183 Halepi hyri nën kontrollin e Salahudinit dhe pastaj Dinastisë Ejubide . Kur Ejubidët u rrëzuan në Egjipt nga Mamlukët, emiri Ejubid i Halepit Nasir Jusuf u bë sultan i pjesës së mbetur të Perandorisë Ejubide. Ai sundoi Sirinë nga froni i tij në Halep deri më 24 Janar 1260, [44] kur qyteti u pushtua nga Mongolët nën Hulagun në aleancë me vasalët e tyre frëng Kalorësit e kryetarit të Antiokut Bohemond VI dhe vjehrrit të tij, Sundimtari armen Hetum I. [45] Qyteti u mbrojtur dobët nga Turanshah, dhe si rrjedhojë muret ranë pas gjashtë ditëve të rrethimit dhe kështjellë ra katër javë më vonë. Popullsia myslimane u masakrua dhe shumë hebrenj u vranë gjithashtu. [46] Popullsia e krishterë u kursye. Turanshahut iu tregua respekt i pazakontë nga mongolët, dhe u lejua të jetonte për shkak të moshës dhe trimërisë së tij. Qyteti u dha më pas emirit të mëparshëm të Homs, el-Ashraf dhe një garnizon mongol u themelua në qytet. Disa prej plaçkave iu dhanë Hetum I për ndihmën e tij në sulm. Ushtria mongole pastaj vazhdoi në Damask, e cila u dorëzua dhe mongolët hynë në qytet më 1 Mars 1260.

Suk ez-Zirb, ku u prodhuan monedha gjatë periudhës së Mamlukëve

Në shtator të vitit 1260, Mamlukët egjiptianë negociuan për një traktat me Frëngët e Akrës, i cili i lejoi ata të kalonin nëpër territorin e kryqtarëve të pashqetësuar dhe u përballën me mongolët në betejën e Ajn Xhalut më 3 shtator 1260. Mamluksët fituan në një fitore vendimtare, duke vrarë gjeneralin e krishterë nestorian Mongol Kitbuka dhe pesë ditë më vonë ata e rimorën Damaskun. Halepi u rimor nga myslimanët brenda një muaji, dhe një guvernator i Mamlukëve vendosi të qeverisë qytetin. Hulagu dërgoi trupa për të rimarrë Halepin në dhjetor. Ata ishin në gjendje të masakronin një numër të madh myslimanësh për hakmarrje për vdekjen e Kitbukës, por pas dy javësh nuk mund të bënin ndonjë përparim tjetër dhe duhej të tërhiqeshin. [47]

Xhamia el-Atrush e periudhës Mamluke

Guvernatori i Mamlukëve u bë i padëgjueshëm ndaj autoritetit qendror të Mamlukëve në Kajro dhe në vjeshtë 1261 udhëheqësi Mamluk Baibar dërgoi një ushtri për të marrë qytetin. Në tetor të vitit 1271, mongolët morën përsëri qytetin, duke sulmuar me 10.000 kalorës nga Anatolia dhe duke mposhtur trupat e turke që po mbronin Halepin. Garnizonet e Mamlukëve ikën për në Hama, derisa Baibar erdhi përsëri në veri me ushtrinë e tij kryesore dhe mongolët u tërhoqën. [48]

Më 20 tetor 1280, mongolët morën përsëri qytetin, duke plaçkitur tregjet dhe duke djegur xhamitë. Banorët myslimanë ikën për në Damask, ku udhëheqësi i Mamluk Kalavun mblodhi forcat e tij. Kur ushtria e tij përparoi, mongolët përsëri u tërhoqën, prapa përmes Eufratit .

Në 1400, udhëheqësi mongol-turk Tamerlane e mori përsëri qytetin nga Mamlukët. [49] Ai masakroi shumë banorë, duke urdhëruar ndërtimin e një kullë prej 20,000 kafkash jashtë qytetit. [50] Pas tërheqjes së mongolëve, gjithë popullsia myslimane u kthye në Halep. Nga ana tjetër, të krishterët që u larguan nga qyteti gjatë pushtimit mongol, nuk ishin në gjendje të rivendoseshin në lagjen e tyre në qytetin e vjetër, një fakt që i udhëhoqi ata për të krijuar një lagje të re në vitin 1420, e ndërtuar në periferinë veriore të Halepit, jashtë mureve të qytetit, për t'u bërë e njohur si lagja el-Xhedijde ( "lagja e re" arabisht جديدة ).

Periudha Osmane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhamia Hysrevija e periudhës së hershme osmane

Halepi u bë pjesë e Perandorisë Osmane në 1516, kur qyteti kishte rreth 50,000 banorë, ose 11,224 familje sipas një regjistrimi osman. [51] Ishte qendra e Vilajetit të Halepit  ; pjesa tjetër e asaj që më vonë u bë Siria ishte pjesë e vilajetit të Damaskut, Tripolit, Sidonit ose Rakës. Pas reformës provinciale otomane të vitit 1864 Halepi u bë qendra e Vilajetit të sapoformuar të Halepit në 1866.

Në sajë të vendndodhjes së tij strategjike gjeografike në rrugën tregtare ndërmjet Anadollit dhe Lindjes, Halepi u ngrit në epërsi në epokën osmane, në një moment duke qenë i dyti vetëm pas Konstandinopojës në perandori. Nga mesi i shekullit të 16-të Halepi kishte zhvendosur Damaskun si treg kryesor për mallrat që vinin për rajonin e Mesdheut nga lindja. Kjo pasqyrohet nga fakti se kompania Levant e Londrës, një kompani e përbashkët tregtare e themeluar në vitin 1581 për të monopolizuar tregtinë e Anglisë me Perandorinë Osmane, kurrë nuk u përpoq të vendoste një faktor apo agjent në Damask, megjithëse kishte leje për ta bërë këtë . Halepi shërbeu si seli e kompanisë deri në fund të shekullit të 18-të. [52]

Han el-Shuneh që daton prej 1546

Si rezultat i zhvillimit ekonomik, shumë shtete evropiane kishin hapur konsullata në Halep gjatë shekujve të 16-të dhe 17-të, si konsullata e Republikës së Venedikut në 1548, konsullata e Francës në 1562, konsullata e Anglisë në 1583 dhe konsullata e Hollandës në vitin 1613. [53]

Sidoqoftë, përparimi që Halepi përjetoi në shekullin e 16-të dhe 17-të filloi të zhduket pasi që prodhimi i mëndafshit në Iran ra me rënien e dinastisë Safavide në vitin 1722. Deri në mesin e shekullit, karvanët nuk po sillnin mëndafsh nga Irani në Halep dhe prodhimi vendor sirian ishte i pamjaftueshëm për kërkesën e Europës. Tregtarët europianë u larguan nga Halepi dhe qyteti hyri në një rënie ekonomike që nuk u ndryshua deri në mesin e shekullit të 19-të, kur pambuku dhe duhani i prodhuar në vend u bënë mallrat kryesore me interes për europianët. [52] Sipas Halil İnalxhëk, "Halepi ... pësoi katastrofën më të madhe me shkatërrimin me shumicë të fshatrave të tij nga beduinët që bastisnin në vitet e mëvonshme të shekullit, duke krijuar një zi buke të gjatë që deri në vitin 1798 vrau gjysmën e banorëve të saj". [54]

Ekonomia e Halepit u godit rëndë nga hapja e kanalit të Suezit në 1869. Kjo, përveç paqëndrueshmërisë politike që pasoi zbatimin e reformave të rëndësishme në 1841 nga qeveria qendrore, kontribuoi në rënien e Halepit dhe ngritjen e Damaskut si një konkurrent serioz ekonomik dhe politik me të. [52]

Rezidenca orientale e shekullit të 17-të e Beit Gazala
Kalajat el-Mauarina ndodhet në lagjen e krishterë në Xhedejde, që daton në fillim të shekullit të 17-të

Referime është bërë në qytet në 1606 në Makbeth e William Shakespeare. Shtrigat e mundojnë kapitenin e anijes Tiger, i cili ishte drejtuar për në Halep nga Anglia dhe zgjati në një udhëtim 567 ditësh përpara se të kthehej pa sukses në port. Referime është bërë edhe në veprën OtelloShekspirit kur Otello flet fjalët e tij të fundit (AKT V, ii, 349f. ): "Vendosni poshtë këtë / Dhe them përveç kësaj që në Halep një herë, / Kur një turk me turban / Goditi një venecian dhe shau shtetit e këtij, / e kam kapë për fyti qenin e synetuar / Dhe e godita atë - kështu! " (Arden Shakespeare Edition, 2004). Kapelani detar britanik Henry Teonge përshkruan në ditarin e tij një vizitë që ai i bëri qytetit në vitin 1675, kur atje jetonte një koloni e tregtarëve të Europës Perëndimore.

Qyteti mbeti osman deri në rënien e perandorisë, por herë pas here u shpërbë me gjakmarrje të brendshme, si dhe sulme të kolerës në 1823. Rreth 20-25 për qind e popullsisë vdiq nga murtaja në vitin 1827. [55] Në 1850 një turmë myslimanësh sulmoi lagjet e krishtera, dhjetëra të krishterë u vranë dhe disa kisha u plaçkitën. Megjithëse kjo ngjarje është përshkruar si e shtyrë nga parimet e pastra sektare, Bruce Masters argumenton se një analizë e tillë e kësaj periudhe të dhunës është shumë e cekët dhe neglizhon tensionet që ekzistonin në mesin e popullatës për shkak të favorit tregtar të ofruar ndaj disa pakicave të krishtera nga Reformat e Tanzimat gjatë kësaj kohe që luajti një rol të madh në krijimin e antagonizmit mes grupeve më parë bashkëpunuese të myslimanëve dhe të krishterëve në lagjet lindore të qytetit. [56] Revolucionistët Jeniçerë instaluan qeverinë e tyre kur guvernatori osman u largua. Osmanët e morën qytetin disa javë më vonë duke vrarë rreth 5.000 njerëz. [57] Deri në vitin 1901, popullsia e qytetit ishte rreth 110,000.

Në fund të Luftës së Parë Botërore, Traktati i Sevresit ia dha shumicën e krahinës së Halepit kombit të sapoformuar të Sirisë, ndërsa Kilikia u premtua nga Franca për t'u bërë një shtet armen. Megjithatë, Kemal Ataturku aneksoi pjesën më të madhe të krahinës së Halepit si dhe Kilikisë në Turqi në Luftën e Pavarësisë së tij. Banorët arabë në provincë (si edhe kurdët) i mbështetnin turqit në këtë luftë kundër francezëve, duke përfshirë udhëheqësin e Revoltës Hananu, Ibrahim Hananu, koordinonte drejtpërdrejtë me Ataturkun dhe mori armë prej tij. Rezultati, megjithatë, ishte shkatërrimtar për Halepin, sepse sipas Traktatit të Lozanës, pjesa më e madhe e Provincës së Halepit u bë pjesë e Turqisë me përjashtim të Halepit dhe Iskënderunit ; [58] kështu, Halepi u shkëput nga satelitët e saj veriore dhe nga qytetet e Anadollit nga të cilët Halepi varej shumë në tregti. Për më tepër, divizioni Sykes-Picot i Lindjes së Afërme ndau Halepin nga pjesa më e madhe e Mesopotamisë, gjë që gjithashtu dëmtoi ekonominë e Halepit. Situata u përkeqësua edhe më tej në vitin 1939, kur Iskënderuni apo ish Aleksandreta ishte aneksuar nga Turqia, [59] [60] [61] duke privuar Halepin nga porti i saj kryesor i Iskënderunit dhe duke e lënë atë në izolim total brenda Sirisë. [ hulumtim origjinal?

Mandati francez[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjenerali Gouraud kalon nëpër rrugën el-Khandak më 13 shtator 1920

Shteti i Halepit u deklarua nga gjenerali francez Henri Gouraud në shtator 1920 si pjesë e një skeme franceze për ta bërë Sirinë më të lehtë për ta kontrolluar duke e ndarë atë në disa shtete më të vogla. Franca u bë më armiqësore ndaj idesë së një Sirie të bashkuar pas betejës së Majsalunit .

Duke ndarë Halepin nga Damasku, Gouraud donte të kapitalizonte një shtet tradicional të konkurrencës ndërmjet dy qyteteve dhe ta kthente atë në ndarje politike. Njerëzit në Halep ishin të pakënaqur me faktin se Damasku u zgjodh si kryeqytet për kombin e ri të Sirisë. Gouraud e ndjeu këtë ndjenjë dhe u përpoq ta manipulonte atë duke e bërë Halepin kryeqytetin e një shteti të madh dhe më të pasur me të cilin do të kishte qenë e vështirë për Damaskun që ta konkuronte. Shteti i Halepit, i ndihmuar nga Franca, përmbante pjesën më të madhe të zonës pjellore të Sirisë: fshatrat pjellore të Halepit përveç gjithë pellgut pjellor të lumit Eufrat. Shteti gjithashtu kishte akses në det nëpërmjet Sanxhakut të Aleksandretës . Nga ana tjetër, Damasku, i cili në thelb është një oaz në skajet e shkretëtirës siriane, nuk kishte as tokë të mjaftueshme pjellore, as qasje në det. Në thelb, Gouraud donte të joshte Halepin duke i dhënë kontroll mbi pjesën më të madhe të pasurisë bujqësore dhe minerale të Sirisë, kështu që kurrë nuk do të donte të bashkohej përsëri me Damaskun. [62] [63]

Grand Serail d'Alep, fillimisht i planifikuar për t'u bërë selia e qeverisë së shtetit të shkurtër të Halepit

Burimet e kufizuara ekonomike të shteteve siriane e bënë mundësinë e shteteve krejtësisht të pavarura të padëshirueshme për Francën, sepse rrezikonin një rezultat të kundërt: shtetet do të përmbyseshin dhe do të detyroheshin të ktheheshin në unitet. Kjo ishte arsyeja pse Franca propozoi idenë e një federate siriane që u realizua në 1923. Fillimisht, Gouraud parashikoi që federata të përfshinte të gjitha shtetet, madje edhe Libanin. Në fund, megjithatë, morën pjesë vetëm tre shtete: Halepi, Damasku dhe Shteti Alevit . Kryeqyteti i federatës ishte fillimisht Halepi, por u zhvendos në Damask. Presidenti i federatës ishte Subhi Barakat, një politikan i lindur në Antakja por me origjine nga Halepi.

Federata mori fund në dhjetor 1924, kur Franca bashkoi Halepin dhe Damaskun në një shtet të vetëm sirian dhe ndau përsëri Shtetin Alevit. Ky veprim erdhi pasi federata vendosi të bashkojë tre shtetet e federuara në një dhe të ndërmarrë hapa që inkurajonin pavarësinë financiare të Sirisë, hapa që Franca i shihte si të mëdha. [62] [63]

Kur revolta siriane shpërtheu në jug të Sirisë në vitin 1925, francezët mbajtën në Halep zgjedhjet e reja shtetërore që duhej të çonin në prishjen e bashkimit me Damaskun dhe rivendosjen e pavarësisë së Shtetit të Halepit. Francezët u nxitën të besonin nga politikanët pro-francezë të Halepit se njerëzit në Halep ishin mbështetës të një skeme të tillë. Pas zgjedhjes së këshillit të ri i cili megjithëatë votoi për të mbajtur bashkimin me Damaskun. Nacionalistët sirianë kishin zhvilluar një fushatë publike masive kundër shkëputjes që mobilizoi fuqishëm popullin kundër planit të shkëputjes, duke lënë kështu politikanët pro-francezë pa zgjidhje, por vetëm të mbështesnin bashkimin. Rezultati ishte një siklet i madh për Francën, e cila donte që shkëputja e Halepit të ishte një masë ndëshkuese ndaj Damaskut, i cili kishte marrë pjesë në revoltën siriane. Kjo ishte hera e fundit që u propozua pavarësia për Halepin. [64]

Pas-pavarësisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Boulevard de France, i riemëruar pas Shukri el-Kuvetli pas pavarësisë së Sirisë

Periudha menjëherë pas pavarësisë nga Franca u shënua nga rivaliteti në rritje ndërmjet Halepit dhe Damaskut. Halepi kërkoi me forcë një bashkim të menjëhershëm midis Sirisë dhe Irakut Hashimite , një kërkesë që u kundërshtua fort nga Damasku. Në vend të kësaj, Damasku favorizoi një orientim pro-egjiptian, pro-saudit dhe mori pjesë aktive në krijimin e Lidhjes ArabeAleksandri në vitin 1944, një organizatë që shihej nga shumë nacionalistë arabë si një 'konspiracion' që synonte bashkimin e Gjysëmhënës së Plotë nën Hashimitët .   [ citim i nevojshëm ] Mosmarrëveshjet në rritje midis Halepit dhe Damaskut çuan përfundimisht në ndarjen e Bllokut Kombëtar në dy fraksione: Partia Kombëtare e themeluar në Damask në vitin 1946 dhe Partia Popullore, e themeluar në Halep më 1948 nga Rushdi Kikhja dhe Nazim Kudsi .Një nga shkaqet themelore të mosmarrëveshjes, përveç bashkimit me Irakun, ishte qëllimi i Halepit për të zhvendosur kryeqytetin nga Damasku. Çështja e kryeqytetit u bë çështje e debatit të hapur në vitin 1950 kur Partia Popullore paraqiti një projekt kushtetutës që e quajti Damaskun një "kryeqytet të përkohshëm".   [ citim i nevojshëm ]

Kulla e Sahatit Bab el-Faraxh

Grushti i shtetit të parë në historinë moderne siriane u krye në mars 1949 nga një oficer i ushtrisë nga Halepi, Husni Zaim . Megjithatë, i joshur nga fuqia absolute që gëzonte si diktator, Zaimi shpejt zhvilloi një orientim pro-egjiptian, pro-perëndimor dhe braktisi shkakun e bashkimit me Irakun. Kjo nxiti një grusht shteti të dytë vetëm katër muaj pas tij. Grushti i shtetit i dytë, i udhëhequr nga Sami Hinaui (gjtihashtu nga Halepi), fuqizuoi Partinë Popullore dhe kërkoi në mënyrë aktive për të realizuar bashkimin me Irakun. Lajmi i një bashkimi të afërt me Irakun nxiti një grusht shteti të tretë në të njëjtin vit: në dhjetor të vitit 1949, Adib Shishakli udhëhoqi një grusht shteti për të parandaluar një bashkim me Irakun që ishte gati të shpallej.   [ citim i nevojshëm ]

Rruga Tilel

Menjëherë pas përfundimit të dominimit të Shishakli në vitin 1954, një bashkim me Egjiptin nën Xhemal Abdul Naser u zbatua në vitin 1958. Bashkimi, megjithatë, u rrëzua vetëm dy vjet më vonë, kur një juntë e oficerëve të rinj Damaskenë zhvilloi një grusht shteti separatist. Halepi i rezistoi grushtit separatist, por më në fund nuk kishte zgjidhje tjetër përveçse të njohë qeverinë e re.   [ citim i nevojshëm ] Në mars të vitit 1963, një koalicion i Baathistëve, Naseristëve dhe Socialistëve nisi një grusht shteti të ri, qëllimi i të cilit ishte deklarimi i rivendosjes së bashkimit me Egjiptin. Megjithatë, qeveria e re vetëm e rivendosi flamurin e bashkimit. Menjëherë pas kësaj, mosmarrëveshja midis Baathistëve dhe Nasserists mbi rivendosjen e bashkimit u bë një krizë, dhe Baathistët i zhvendosën Naseristët nga pushteti. Naseristët, shumica e të cilëve ishin nga klasa e mesme Halepiane, u përgjigjën me një kryengritje në Halep në korrik 1963.

Përsëri, qeveria Ba'athiste u përpoq të ulte mospajtimin e klasës së mesme siriane (qendra e aktivizmit politik ishte Halepi) duke vënë në krye Amin el-Hafiz, një oficer ushtarak Baathist nga Halepi.   [ citim i nevojshëm ] Presidenti Hafiz el-Assad, i cili erdhi në pushtet në vitin 1970, u mbështet nga klasa e biznesit në Damask.[65] Kjo i dha Damaskut më shumë avantazh mbi Halepin, dhe kështu Damasku dominoi ekonominë siriane. Centralizimi i rreptë i shtetit sirian, drejtimi i qëllimshëm i burimeve drejt Damaskut dhe hegjemonia që Damasku gëzonte mbi ekonominë siriane e bëri gjithnjë e më të vështirë për Halepin që ta konkurrojë. Prandaj Halepi nuk është më një kryeqytet ekonomik apo kulturor i Sirisë ashtu siç dikur ka qenë.[66]

Në vitin 2006, Halepi u emërua nga Organizata Arsimore Islamike e Shkencore dhe Kulturës (ISESCO) si kryeqyteti i kulturës islame.[67]

Lufta Civile Siriane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skena në sheshin Saadallah El-Xhabiri pasi u vu nën shënjestër nga Fronti El-Nusra në tetor 2012

Më 12 gusht 2011, disa muaj pasi protestat kishin filluar në vende të tjera në Siri, protesta anti-qeveritare u mbajtën në disa rrethe të Halepit, duke përfshirë rrethin e Sakhurit të qytetit. Të paktën dy protestues qenë qëlluar për vdekje nga forcat e sigurisë gjatë një demonstrimi në Sakhour me dhjetëra-mijëra të pranishëm. [68] Dy muaj më vonë, një demonstratë pro-qeveritare u mbajt në sheshin Saadallah El-Xhabiri . Sipas New York Times, më 11 tetor 2011 tubimi në mbështetje të presidentit Beshar El-Asad kishte turma të mëdha, [69], ndërsa media shtetërore dhe lokale pohoi se kishte pasur më shumë se 1,5 milionë të pranishëm dhe se ai ishte një nga tubimet më të mëdha të mbajtura ndonjëherë në Siri. [70]

Në fillim të vitit 2012, forcat e sigurisë filluan të vihen në shënjestër të bombardimeve. Më 10 shkurt 2012, u shpërthyen bomba-makinë vetëvrasëse jashtë dy godinave të sigurisë - pra jashtë selisë lokale të Drejtorisë të Inteligjencës Ushtarake, dhe Forcave të ruajtjes së sigurisë të kazermave [71] - thuhet se mbetën të vrarë 28 persona (katër civilë, trembëdhjetë personel ushtarak dhe të njëmbëdhjetë të personelit të sigurisë [71] ) dhe u plagosën e 235 persona. [72] Më 18 mars 2012, një tjetër shpërthim bombash në një lagje rezidenciale thuhet se vrau dy persona të sigurisë dhe një civile femër, dhe plagosi 30 banorë. [73] [74]

Në fund të korrikut 2012, konflikti arriti në Halep me zell kur luftëtarët nga fshatrat përreth vendosën aty ofensivën e tyre të parë, [75] duke u përpjekur të përfitonin nga vrulli i fituar gjatë sulmit të Damaskut. [76] Që atëherë, disa nga "bombardimet më shkatërruese dhe luftimet më të ashpra të luftës civile" kanë ndodhur në Halep, shpesh në zona banimi. [75] Në verë, në vjeshtë dhe në dimër të vitit 2012 vazhduan luftimet midis shtëpive në mes të opozitës së armatosur dhe forcave qeveritare, dhe që nga pranvera 2013 Ushtria Siriane u ngulit në pjesën perëndimore të Halepit (forcat qeveritare vepronin nga një bazë ushtarake në pjesën jugore të qytetit) dhe opozita e armatosur në pjesën lindore mes tyre në tokën e askujt . [75] Një vlerësim i viktimave nga një organizatë humanitare ndërkombëtare ka llogaritur 13,500 të vrarë - 1,500 nën 5 vjeç - dhe 23,000 të plagosur. [75] Stacionet e policisë lokale në qytet ishin në qendër të konfliktit. [77] [78]

Si rezultat i betejës së rëndë, shumë pjesë në El-Madina Suk (pjesë e Emrit të Vjetër të Halepit , pjese e Trashëgimisë Botërore ), duke përfshirë pjesë të Xhamisë së Madhe të Halepit dhe ndërtesa të tjera mesjetare në qytetin e lashtë, u shkatërruan dhe u prishën ose u dogjën në fund të verës 2012, ndërsa grupet e armatosura të Ushtrisë së Lirë Siriane dhe të Ushtrisë Arabe Siriane luftuan për kontrollin e qytetit. [79] [80] Në mars të vitit 2013, Ministria e Jashtme Siriane deklaroi se rreth 1000 fabrika në Halep ishin plaçkitur dhe mallrat e tyre të vjedhur transferoheshin në Turqi me njohuri dhe lehtësi të plotë të Qeverisë Turke. [81]

Kisha Kombëtare Presbiteriane e Halepit pasi u shkatërrua më 6 nëntor 2012 [82]

Një bllokadë që kishte qenë në vend për katër vjet përfundoi në korrik 2016, kur trupat qeveritare siriane mbyllën linjën e fundit të furnizimit të opozitës së armatosur në Halep me mbështetjen e sulmeve ajrore ruse. Në përgjigje, forcat rebele filluan kundërsulme të pasuksesshme në shtator dhe tetor por nuk arritën ta thyenin rrethimin; në nëntor, forcat qeveritare hynë në një fushatë vendimtare. Rebelët ranë dakord të evakuohen nga zonat e tyre të mbetura në dhjetor 2016. [83] Fitorja e qeverisë siriane shihej gjerësisht si një pikë kthese potenciale në luftën civile të Sirisë. [84] [85]

Më 22 dhjetor, evakuimi u përfundua kur Ushtrinë Siriane kishte deklaruar se kishte marrë kontrollin e plotë të qytetit. [86] Kryqi i Kuq më vonë konfirmoi se evakuimi i të gjithë civilëve dhe rebelëve ishte i plotë. [87]

Kur përfundoi beteja, 500,000 refugjatë dhe persona të zhvendosur brenda vendit u kthyen në Halep [10] dhe qindra fabrika u kthyen në prodhim pasi që furnizimi me energji elektrike u rrit. [88] Kështjella e Halepit po i nënshtrohet riparimeve të mëdha. [89] Shumë pjesë të qytetit të prekur janë duke u rindërtuar. [10] Më 15 prill 2017, një autokolonë autobusësh që transportonin të shpërngulurit u sulmua nga një bombe vetëvrasëse në Halep, duke vrarë më shumë se 126 persona, duke përfshirë së paku 80 fëmijë. [90] Festivali i tregtisë së Halepit u zhvillua më 17 nëntor 2017 për të promovuar industrinë në qytet.[91] Një komandant i YPG deklaroi në shkurt 2018 se luftëtarët kurdë ishin zhvendosur në Afrin për të ndihmuar në sprapsjen e sulmit turk . Si rezultat, ai tha se forcat qeveritare pro-siriane kishin rifituar kontrollin e rretheve të kontrolluara më parë prej tyre.[92]

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Malet Kurde në veriperëndim të Halepit

Halepi shtrihet rreth 120 km larg nga Deti Mesdhe, në një pllajë 380 metra mbi nivelin e detit, 45 km në lindje të kufirit siriano-turk të Bab al-Haua . Qyteti është i rrethuar nga toka bujqësore nga veriu dhe perëndimi, ku kultivohen gjerësisht pemët e ullirit dhe fëstëku . Në lindje, Halepi ka afër zonat e thata të shkretëtirës siriane .

Lumit Kuveik

Qyteti u themelua disa kilometra në jug nga vendndodhja e qytetit të tanishëm të vjetër, në bregun e djathtë të lumit Kuveik që vjen nga pllaja Aintepit në veri dhe kalon nëpër Halep për në jug tek vendi pjellor i Kinasrinit . Qyteti i vjetër i Halepit shtrihet në bregun e majtë të Kuveikut. Ai u rrethua nga një rreth prej tetë kodrash që rrethonin një kodër qendror të shquar në të cilin u ndërtua kalaja (fillimisht një tempull që datonte në mijëvjeçarin e dytë para Krishtit). Rrezja e rrethit është rreth 10 kilometra. Kodrat janë Tel es-Sauda, Tel AJsha, Tel es-Set, Tel el-Jasmin (El-akaba), Tel el-Ensari (Jarukija), An et-Tal, el-Xhalum, Bahsita. [93] Qyteti i vjetër u mbyll brenda një muri të lashtë që u rindërtua së fundmi nga Mamlukët . Muri është zhdukur që nga ajo kohë. Kishte nëntë porta dhe ishte i rrethuar nga një hendek i thellë. [93]

Duke zënë një sipërfaqe prej më shumë se 190 kilometra katror , Halepi është një nga qytetet me rritje më të shpejtë në Lindjen e Mesme. Sipas planit të ri të madh të qytetit të miratuar në vitin 2001, parashikohet të rritet sipërfaqja totale e Halepit në 420 kilometra katrorë deri në fund të vitit 2015. [94] [95]

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Halepi ka një klimë të freskët të stepës ( Köppen : BSk). Vargjet e maleve që kalojnë përgjatë bregdetit të Mesdheut, dmth. Malet Alauijin dhe Malet Nur, bllokojnë në masë të madhe efektet e Mesdheut në klimë ( efekt i pengimit të shiut ). Temperatura mesatare e lartë dhe e ulët gjatë gjithë vitit janë 23.8 dhe 11.1 °C . Reshjet mesatare janë 329.4 mm. Më shumë se 80% e reshjeve ndodhin në mes të tetorit dhe marsit. Dëbora bie çdo dimër diku një herë ose dy herë. Lagështia mesatare është 55.7%. [96]

Arkitektura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kalaja e Halepit

Halepi karakterizohet me stile arkitekturore të përziera nga ata që kanë sunduar, ndër të tjera, nga romakët, bizantinët, seluxhët, mamlukët dhe osmanët. [97]

Salla e fronit të kalasë

Emrin e vjetër gjenden forma të ndryshme të ndërtimeve të shekullit të 13-të dhe 14-të, siç janë karvansarajet, pazaret e mbyllura, shkollat Kur'anore, hamamet dhe ndërtesa fetare. Lagjet e zonës el-Xhedejde kanë shtëpi të shumta gdhendje guri të shekullit të 16-të dhe të shekullit 17-të të borgjezisë Halepiane. Arkitektura barok e shekullit të 19-të dhe të shekullit të 20-të është e zakonshme në rrethin e el-Azizjah, duke përfshirë Villa Rose . Qarku i ri Shahbaa është një përzierje e disa stileve, siç janë arkitektura neoklasike, normane, orientale dhe madje kineze . [98]

Kalaja e Halepit, kulmi i banjove, me xhaminë dhe minaret në sfond.

Qyteti i vjetër karakterizohet me ndërtesa të mëdha, shtigje të ngushta dhe pazare të mbuluara, arkitektura moderne e qytetit ka rimbushur qytetin me rrugë të gjera dhe sheshe të mëdha si Sheshi Saadallah El-Xhabiri, Sheshi i Lirisë, Sheshi i Presidentit dhe Sheshi Sabaa Bahrat . Ka një ndarje relativisht të qartë midis Halepit të vjetër dhe të ri. Pjesët më të vjetra të qytetit, me një sipërfaqe të përafërt prej 160 hektarë janë brenda një muri rreth 5 kilometra dhe me nëntë porta. Kalaja e madhe mesjetare në qytet - e njohur si Kalaja e Halepit - zë qendrën e pjesës së lashtë, në formën e një akropoli .

Villa Rose, e ndërtuar në vitin 1928 gjatë periudhës së mandatit francez

Duke qenë i nënshtruar ndaj pushtimeve të vazhdueshme dhe paqëndrueshmërisë politike, banorët e qytetit u detyruan të ndërtonin lagjet si zinxhir që ishin të pavarura nga pikëpamja sociale dhe ekonomikisht. Çdo distrikt u karakterizua nga karakteristikat fetare dhe etnike të banorëve të saj.

Qyteti i vjetër kryesisht me gurë të bardhë u ndërtua brenda mureve historike të qytetit, i pajisur nga nëntë portat historike, ndërsa lagjet më të reja të qytetit të vjetër u ndërtuan së pari nga të krishterët gjatë shekullit të 15-të në periferi veriore të qytetit të lashtë , pas tërheqjes mongole nga Halepi. Lagja e re e njohur si el-Xhedejde është një nga shembujt më të mirë të një lagje të vjetër në Halep. Pasi Tamerlani pushtoi Halepin në 1400 dhe shkatërroi atë, të krishterët migruan nga muret e qytetit dhe krijuan lagjen e tyre në 1420, në rrethinat veriperëndimore të qytetit, duke krijuar kështu lagjet e el-Xhedejde. Banorët e lagjeve të reja ishin kryesisht agjentët që lehtësonin tregtinë ndërmjet tregtarëve të huaj dhe tregtarëve vendas. Si rezultat i zhvillimit ekonomik, shumë lagje të tjera u krijuan jashtë mureve të qytetit të lashtë gjatë shekujve 15 dhe 16.

Kështu, Emri i vjetër i Halepit - i përbërë nga qyteti antik brenda mureve dhe lagjet e vjetra qelizore jashtë mureve - ka një sipërfaqe të përafërt prej 350 hektarësh duke strehuar më shumë se 120.000 banorë. [99]

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Popullsia në vite
VitiPop.±%
188399.179—    
1901108.143+9.0%
1922156.748+44.9%
1925210.000+34.0%
1934249.921+19.0%
1944325.000+30.0%
1950362.500+11.5%
1960425.467+17.4%
1965500.000+17.5%
1983639.000+27.8%
19901.216.000+90.3%
19951.500.000+23.4%
20001.937.858+29.2%
20042.132.100+10.0%
20052.301.570+7.9%
20161.800.000−21.8%
Dy beduinë dhe një grua hebreje në Halep, 1873

Sipas historianit Halepas Shejh Kamel El-Ghazzi (1853-1933), popullsia e Halepit ishte rreth 400,000 para tërmetit katastrofik të vitit 1822. Ndjekur nga sulmet e kolerës dhe murtajës në 1823 dhe 1827 respektivisht, popullsia e qytetit ka rënë në 110,000 deri në fund të shekullit të 19-të. [100] Në 1901, popullsia e përgjithshme e Halepit ishte 108.143 prej të cilëve myslimanë ishin 76.329 (70.58%), të krishterë - kryesisht katolikë - 24.508 (22.66%) dhe hebrenj 7.306 (6.76%). [101]

Popullsia e madhe e Halepit u rrit me fluksin e refugjatëve të krishterë armene dhe asiriane gjatë shekullit të 20-të dhe pas gjenocideve armenë dhe asirianë të vitit 1915. Pas mbërritjes së grupeve të para të refugjatëve armenë (1915-1922) popullsia e Halepit në vitin 1922 numëronte 156.748 prej të cilëve myslimanët ishin 97.600 (62.26%), të krishterë vendas - kryesisht katolikë - 22.117 (14.11%), hebrenj 6.580 (4.20% ), Evropianët 2,652 (1,70%), refugjatët armenë 20,007 (12,76%) dhe të tjerët 7,792 (4.97%). [102] [103] Megjithatë, edhe pse një shumicë e madhe e armenëve arritën gjatë kësaj periudhe, qyteti ka pasur një komunitet armen që prej së paku vitit 1100, kur një numër i konsiderueshëm i familjeve dhe tregtarëve armenë nga Mbretëria Armene e Kilikisë u vendosën në qytet. Kisha më e vjetër armene në qytet është që nga viti 1491, gjë që tregon se ata kanë qenë këtu shumë më parë.

Periudha e dytë e emigrimeve armenë drejt Halepit shënoi tërheqjen e trupave franceze nga Kilikia në vitin 1923. [104] Pas mbërritjes së më shumë se 40,000 refugjatëve armenë midis 1923 dhe 1925, popullsia e qytetit arriti deri në 210,000 deri në fund të vitit 1925, ku armenët formuan më shumë se 25% të sajë. [105]

Sipas të dhënave historike të paraqitura nga El-Ghazzi, shumica dërrmuese e të krishterëve Halepas ishin katolikë deri në ditët e fundit të sundimit osman. Rritja e të krishterëve ortodoksë orientale lidhet me ardhjen e të mbijetuarve asirianë nga Kilikia dhe Turqia Jugore, ndërsa nga ana tjetër, një numër i madh i të krishterëve ortodoksë lindorë nga Sanxhaku i Iskënderunit arriti në Halep, pas aneksimit të Sanxhakut në 1939 nga Turqia.

Fëmijë sirianë në Halep

Në vitin 1944, popullsia e Halepit ishte rreth 325,000, me 112,110 (34,5%) të krishterë, ndër të cilët armenët kanë numëruar 60,200. Armenët formuan më shumë se gjysmën e komunitetit të krishterë në Halep deri në vitin 1947, kur shumë grupe të tyre u nisën për në Armeninë Sovjetike në kuadër të procesit të riatdhesimit armen (1946-1967) .

Statusi i para luftës -civile[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhamia Er-Rahman, Halep

Halepi ishte qyteti më i populluar në Siri, me një popullsi prej 2,132,100 banorësh siç tregohet në regjistrimin e fundit zyrtar të vitit 2004 nga Byroja Qendrore e Statistikave të Sirisë (CBS). Nënkomuna e saj ( nahija ) përbëhej nga 23 vendbanime me një popullsi kolektive prej 2,181,061 banorë në 2004.[106] Sipas vlerësimeve zyrtare të njoftuara nga Këshilli i Qytetit të Halepit, popullsia e qytetit ishte 2,301,570 banorë deri në fund të vitit 2005. Si rezultat i Luftës Civile Siriane, popullsia e gjysmës lindore të qytetit nën kontrollin e opozitës kishte rënë në rreth 40,000 deri në vitin 2015.[107]

Myslimanët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më shumë se 80% e banorëve të Halepit janë myslimanë sunitë . Ata janë kryesisht arabë, të ndjekur nga turkmenët dhe kurdët . Grupet e tjera myslimane përfshijnë një numër të vogël të çerkezëve etnik, çeçenët, shqiptarët, boshnjakët, grekët dhe bullgarët .

Rrethet veriperëndimore të Halepit, në veçanti rrethi i Shejhut Maksud, janë seksionet kurde të qytetit. Që nga fillimi i luftës civile në Siri, këto rrethe të Halepit janë të mbrojtura nga milicitë kurde dhe kështu janë rrethet më të sigurta të Halepit. As forcat e qeverisë qendrore dhe as ushtritë rebele nuk kanë sfiduar ushtrinë kurde dhe nuk kanë shkelur në ato rrethe kurde. Shumë jo-kurdë të Halepit kanë ikur në sigurinë e rrethit kurd për mbrojtje. Kurdët përbënin rreth 7-10% të popullsisë së qytetit para luftës.

Të krishterët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kisha apostolike armene e Nënës së Shenjtë të Zotit

Deri në shpërthimin e Betejës së Halepit në vitin 2012 në kuadër të Luftës Civile Siriane, qyteti kishte një nga komunitetet më të mëdha të krishtera në Lindjen e Mesme, me shumë bashkësi ortodokse orientale, kryesisht armenë dhe asirianë (të njohur lokalisht si Siriakë) . Historikisht, qyteti ishte qendra kryesore e misionarëve katolikë francezë në Siri. [108]

Popullsia e krishterë e Halepit ishte pak më shumë se 250,000 para luftës civile, duke përfaqësuar rreth 12% të popullsisë së përgjithshme të qytetit. Megjithatë, si pasojë e Luftës Civile Siriane, popullsia e krishterë e qytetit u zvogëlua në më pak se 100,000 që nga fillimi i vitit 2017, prej të cilëve rreth 30% janë armenë etnikë. [109]

Një numër i konsiderueshëm i asirianëve në Halep të ardhur nga qyteti i Urfa në Turqi flasin aramaisht. Komuniteti i madh i të krishterëve ortodoksë orientale i takon kishave ortodokse Apostolike dhe Siriane Ortodokse . Megjithatë, ka një prani të rëndësishme të Kishës Ortodokse Lindore të Antiokut .

Ka gjithashtu një numër të madh të të krishterëve katolikë lindorë në qytet, duke përfshirë melkitë grekë, maronitë, kaldeasit, katolikët sirianë dhe pasuesit e ritit latin . Të krishterët ungjillorë të njësive të ndryshme janë një pakicë në qytet.

Disa qarqe të qytetit kanë shumicë të krishterë dhe armene, siç është lagja e krishterë e vjetër e el-Xhedejde . Në qytet funksionojnë rreth 50 kisha që drejtohen nga kongregacionet e sipërpërmendura. Megjithatë, sipas nënkryetarit të Komisionit për UNESCO të Federatës Ruse Alexander Dzasokhov, rreth 20 kanë pësuar shkatërrime të mëdha gjatë betejave në Halep, [110][111][112][113] me më të rëndësishmit qenë Kisha Ungjillore, [82] si dhe kishat historike përreth të qarkut el-Xhedejde.[114][115] Më 25 dhjetor 2016, pas fitores së qeverisë, Krishtlindjet u festuan publikisht në Halep për herë të parë në katër vjet.[116]

Hebrenjtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sinagoga Qendrore në vitin 2011

Qyteti ishte shtëpia për një popullsi të konsiderueshme hebreje që nga kohërat e lashta. Sinagoga e Madhe, e ndërtuar në shekullin e 5, strehonte Kodikun e Halepit . [117] Çifutët e Halepit njiheshin për zellin e tyre fetar, udhëheqjen rabinike dhe liturgjinë e tyre, të përbërë nga Pizmonimi dhe Bakashoti . Pas Inkuizicionit spanjoll, qyteti i Halepit mori shumë emigrantë hebrenj sefardikë, të cilët përfundimisht u bashkuan me komunitetin hebre të lindjes në Halep. Marrëdhëniet paqësore ekzistuan midis hebrenjve dhe popullatës përreth. Në fillim të shekullit të 20-të, hebrenjtë e qytetit jetonin kryesisht në El-Xhamilija, Bab El-Faraxh dhe lagjet rreth Sinagogës së Madhe. Trazirat në Palestinë në vitet para themelimit të Izraelit në vitin 1948 rezultuan në një rritje të armiqësisë ndaj hebrenjve që jetonin në vendet arabe, duke arritur kulmin në eksodin hebre nga tokat arabe . Në dhjetor 1947, pasi OKB vendosi ndarjen e Palestinës, një turmë Arab [118] sulmuan lagjen hebreje . Shtëpitë, shkollat dhe dyqanet u dëmtuan rëndë. [119] Menjëherë pas kësaj, shumë prej 6.000 hebrenjve të mbetur të qytetit emigruan. [120] Në vitin 1968, rreth 700 hebrenj kishin mbetur ende në Halep. [121]

Shtëpitë dhe pronat e tjera të familjeve hebreje që nuk ishin shitur pas migrimit, mbeten të pabanuara nën mbrojtjen e qeverisë siriane. Shumica e këtyre pronave janë në zonat El-Xhamilijah dhe Bab el-Faraxh, dhe lagjet rreth Sinagogës Qendrore të Halepit . Në vitin 1992, qeveria siriane hoqi ndalimin e udhëtimit për 4,500 qytetarë hebrenj. [122] Shumica udhëtuan në Shtetet e Bashkuara, ku një numër i konsiderueshëm hebrenjsh sirianë aktualisht jetojnë në Bruklin, Nju Jork. Çifutët e fundit të Halepit, familja Halabi, u evakuuan nga qyteti në tetor 2016 nga Ushtria e Lirë Siriane dhe tani jetojnë në Izrael. [123]

Hebrenjtë e Halepit i referohen qytetit të tyre si "Aram Tzova" (ארם צובא) sipas qytetit antik Aramean të Aram-Zobah, i cili përmendet në Biblën Hebreje.

Gjuhët e folura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dialekti arab i Halepit është një lloj i arabishtes siriane, e cila është e varietetit arab të Levantit të Veriut . Shumë prej fjalive të saj rrjedhin nga gjuha Siriake . Gjuha kurde është gjuha e dytë më e folur në qytet, pas arabishtes . [124] Kurdët në Halep flasin kurdishten veriore (e njohur edhe si Kurmanxhi). Popullsia Siriano -Turkmenit në Halep flasin dialektin e Kilisit dhe Antepit të gjuhës turke . Shumica e armenëve flasin formën perëndimore të gjuhës armene . Gjuha siriake flitet shumë rrallë nga bashkësia siriake gjatë jetës së përditshme, por zakonisht përdoret si gjuhë liturgike e Kishës Siriake. Anëtarët e komunitetit të vogël greko-sirian në Halep flasin arabisht, por dialekti Koine i gjuhës greke përdoret gjatë shërbimit të kishës nga kishat ortodokse dhe katolike greke të Antiokut.

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Musicians from Aleppo, 18th century

Halepi konsiderohet si një nga qendrat kryesore të muzikës tradicionale arabe dhe klasike me Muwashshahs Halepas, Qudud Halabiya dhe Maqam (zhanre poetike-muzikore fetare, sekulare dhe popullore). Halepasit në përgjithësi e pëlqejnë muzikën klasike arabe, Tarab, dhe nuk është surprizë që shumë artistë nga Halepi konsiderohen pionierë në mesin e arabëve në muzikën klasike dhe tradicionale. Figurat më të shquara në këtë fushë janë Sabri Mdallal, Sabah Fakhri, Shadi Xhamil, Abed Azrie dhe Nur Mhanna . Shumë artistë portrikë të muzikës arabe si Sajed Daruish dhe Muhammed Abdel Uahab e vizituan Halepin për të njohur trashëgiminë e artit Halepas dhe për të mësuar nga trashëgimia e tij kulturore.

Halepi njihet gjithashtu për dëgjuesit e tij të ditur dhe të kultivuar, të njohur si sammi'a ose "dëgjues të njohur". [125] Muzikantët Halepas shpesh pohojnë se asnjë artist madhor arab nuk ka arritur famë, pa fituar më parë miratimin e sammi'ës Halepas . [126]

Halepi pret çdo vit shfaqje muzikore dhe festivale në amfiteatrin e kështjellës, si "Festivali i Këngës së Sirisë", "Festivalin e Rrugës së Mëndafshit" dhe "Festivali i Han el-Haririt".

Shoqëria Arkeologjike El-Adijat e themeluar në vitin 1924 në Halep, është një organizatë kulturore dhe shoqërore për të ruajtur trashëgiminë e prekshme dhe të paprekshme të Halepit dhe Sirisë në përgjithësi. Shoqëria ka degë edhe në rajone të tjerë të Sirisë. [127]

Muzetë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzeu i Kalasë së Halepit
 • Muzeu Kombëtar i Halepit .
 • Muzeu i traditave popullore të njohur si Shtëpia e HalepitBeit Ashikbashel-Xhedejde .
 • Muzeu i Kalasë së Halepit .
 • Muzeu i mjekësisë dhe shkencës në Bimaristanin Argun el-Kamili.
 • Muzeu përkujtimor i Halepit në Beit Gazala në el-Xhedejde.
 • Thesari Zarehian i Kishës Apostolike Armene në kishën e vjetër armene të Nënës së Shenjtë të Zotit, El-Xhedejde.

Kuzhina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kebab khashkhash nga Halepi

Kuzhina siriane në përgjithësi, dhe sidomos kuzhina e Halepit, ka një përzgjedhje shumë të gjerë të gatimeve. Duke qenë të rrethuar me ullinj, arra dhe pemë frutore, Halepi është i famshëm për një dashuri për të ngrënë, pasi kuzhina është produkt i tokës pjellore dhe vendndodhjes përgjatë RrugësMëndafshit . Akademia Ndërkombëtare e Gastronomisë në Francë i dha çmimin e saj të kuzhinës së Halepit në 2007. [128] Por në fakt, Halepi ishte një kryeqytet ushqimor para Parisit, për shkak të bashkësive të ndryshme të arabëve, kurdëve, armenëve, cirkasianëve, të krishterëve arabë dhe turkmenëve . Të gjitha këto grupe kontribuan në traditat e ushqimit, meqë Halepi ishte pjesë e Perandorisë Osmane .  

Qyteti ka një përzgjedhje të gjerë të llojeve të ndryshme të gatimeve, të tilla si kebab, kibbeh, dolma, hummus, ful halabi, za'atar halabi, etj. Ful halabi është një vakt tipik Halepas: Supa e fasuleve fava me një spërkatje me vaj ulliri, lëng limoni, hudhër dhe speca të kuqe Halepas. Za'atar i Halepit (trumzë) është një lloj rigoni i cili është shumë popullor në kuzhinën rajonale.

Lahmaxhun Halepas

Kibbeh është një nga ushqimet e preferuara të vendasve dhe Halepasit kanë krijuar më shumë se 17 lloje të ndryshme të kibbehëve, të cilat konsiderohen si një formë e artit për ta. Këto përfshijnë kibbeh të përgatitur me sumac ( kindibbe səmmāʔiyye ), kos ( kindibbe labaniyye ), ftua ( kiahbbe safarjaliyye ), lëng limoni ( kindibbe ḥāmḍa ), salcë shegë dhe salcë qershi . Varieteteve të tjera përfshijnë "disk" kibbeh ( kṣebbe ʔrāṣ ), "rrafshtë" kibbeh ( kәbbe bәṣfīḥa ose kәbbe bṣçniyye ) dhe kibbeh ( kәbbe nayye ) të papërpunuara . Kebab Halabi -i ndikuar nga gatimet armene dhe turke ka rreth 26 variante [129], duke përfshirë: qebap përgatitura me qershi (kebab karaz), patëllxhan (qebap banjan), spec djegës me majdanoz dhe arrë pishe (kebab khashkhash), zhardhok këpurdhash (kebab kamayeh ), patëllxhan me domate (djathë kebab ), djathë dhe kërpudha ( kebab ma'juʔa ), etj. [130] Pija e preferuar është Arak, e cila konsumohet zakonisht së bashku me meze, kebabët Halepas dhe kibbehs. Birra Al-Shark- një produkt i Halepit- është gjithashtu në mesin e pijeve të preferuara. Vera dhe rakia lokale konsumohen gjithashtu.

Halepi është origjina e llojeve të ndryshme të ëmbëlsirave dhe pastave. Ëmbëlsirat Halepase, të tilla si mabrumeh, siwar es-sett, balloriyyeh, etj, karakterizohen me përmbajtje të lartë të gjalpit të shkrirë dhe sheqerit. Ëmbëlsira të tjera përfshijnë mamuniyeh, shuaibiyyat, mushabbak, zilebiyeh, ghazel al-banat etj. Shumica e pastave përmbajnë fistikë të famshëm të Halepit dhe lloje të tjera të frutave të thata.

Koha e lirë dhe argëtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qendra tregtare Shahba

Deri në shpërbërjen e Betejës së Halepit në korrik të vitit 2012, qyteti ishte i njohur për netët e tij të gjalla. Disa klube të natës, bare dhe kabarete vepronin në qendër të qytetit, si dhe në periferinë veriore. Lagja historike e el-Xhejdejde ishte i famshëm për pubet e saj dhe hotelet Boutique, të vendosura në pallate të lashta orientale, duke ofruar trajtime të veçanta nga aroma Halepase dhe kuzhina, së bashku me muzikën lokale. [131]

Club d'Alep u hap në vitin 1945, është një klub unik i njohur për lojëra të urës dhe aktivitete të tjera të natës, të vendosura në një rezidencë të shekullit të 19-të në lagjen Azizija të Halepit qendror.[132]

Parku publik i Halepit u hap në vitin 1949, është një nga parqet më të mëdha të mbjella në Siri, që ndodhet afër në rrethin Azizija, ku lumi Kuveik kalon përmes parkut të gjelbër.[133]

Parku i ujit të Lagunës Blu - i dëmtuar rëndë gjatë betejave - ishte një nga vendet më të preferuara në mesin e vendasve, pasi ishte parku i parë i ujit në Siri.

Qendra Tregtare Shahba - një nga qendrat më të mëdha tregtare në Siri - ishte gjithashtu ndër vendet më të vizituara për vendasit. Ajo ka marrë dëme të mëdha gjatë luftës civile.

Vende historike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pazaret (Suk) dhe Hanet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një dyqan në el-Madina Suk duke shfaqur produktet e famshme të sapunit të Halepit, 2004
Halepi i lashtë, El-Madina Suk

Pozicioni strategjik tregtar i qytetit tërhoqi kolonët e të gjitha racave dhe besimeve që dëshironin të përfitonin nga rrugët tregtare që u takuan në Halep nga Kina dhe Mesopotamia në lindje, Europa në perëndim dhe Gjysëmhëna Pjellore dhe Egjipti në jug . Pazari më i madhi i mbuluar në botë është në Halep, me një gjatësi të përafërt prej 13 kilometra. [134] [135]

El-Madina Suk, siç njihet në nivel lokal, është një qendër tregtare aktive për mallrat e importuara luksoze, si mëndafshi i papërpunuar nga Irani, erëza dhe ngjyra nga India dhe kafe nga Damasku . Suk el-Madina është gjithashtu shtëpia e produkteve lokale si leshi, prodhimet bujqësore dhe sapuni. Shumica e pazareve apo suk datojnë në shekullin e 14-të dhe emërohen sipas profesioneve të ndryshme dhe zejtarisë, pra nga pazari i leshrave tek pazari i bakrit dhe kështu me radhë. Përveç tregtimit, suk strehoi tregtarët dhe mallrat e tyre në hane ( karvansaraje ) të shpërndara në suk. Llojet e tjera të tregjeve të vogla u quajtën caeserias (قيساريات). Ceaeserias janë më të vogla se hanet dhe funksionuan si vend pune për mjeshtrit. Shumica e haneve morën emrat e tyre pas vendndodhjes së tyre në suk dhe funksionit, dhe karakterizohen me fasadat e tyre të bukura dhe hyrjet me dyer druri të fortifikuara.

Portat e Halepit dhe ndërtesa të tjera historike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Porta e Antiokut u rindërtua gjatë shekullit të 11-të

Pjesa e vjetër e qytetit është e rrethuar me 5 kilometra , muret e trasha, të cilat kanë nëntë porta historike (shumë prej tyre janë të ruajtur mirë) në qytetin e vjetër. Këto janë, në drejtim të kundërt, nga veri-lindja e kështjellës:

Bab el-Hadid, Bab el-Ahmar, Bab el-Nairab, Bab el-Makam, Bab Kinnasrin, Bab Antakeja, Baba Xhnen, Bab el-Faraxh dhe Bab el-Nasr .

Ndërtesat më të rëndësishme historike të qytetit të lashtë përfshijnë:

 • Kalaja, një fortesë e madhe e ndërtuar në majë të një kodre t lartë, pjesërisht artificiale që arrin 52 metra mbi qytet, daton në mijëvjeçarin e parë pes. Gërmimet e fundit zbuluan një tempull dhe 25 statuja që datojnë në mijëvjeçarin e parë pes. [136] Shumë prej strukturave aktuale datojnë nga shekulli i 13-të. Kalaja ishte dëmtuar gjerësisht nga tërmetet, sidomos në 1822.
 • El-Shibani, Medreseja al-Halawiyah , Madreseja al-Muqaddamiyah , Madreseja el-Zahiriyah , Madreseja al-Sultaniyah , Madreseja al-Firdaws , Bimaristan Argun el-Kamili, Beit Xhunblatt, Kulla e Sahatit Bab el-Faraxh etj.

Në vijim janë mes pallateve të rëndësishme historike të lagjes së krishterë el-Xhedejde  : [137]

 • Beit Wakil, një rezidencë Halepase e ndërtuar në vitin 1603, me dekorime unike prej druri. Një nga dekorimet e tij u mor në Berlin dhe u ekspozua në Muzeun e Pergamonit, i njohur si Dhoma Halepit .
 • Beit Ashikbash, një shtëpi e vjetër Halepase e ndërtuar në vitin 1757. Ndërtesa është shtëpia e Muzeut të Traditave Popullore që nga viti 1975, duke treguar dekorime të bukura të artit Halepas.
 • Beit Ghazaleh, një rezidencë e vjetër e shekullit të 17-të e karakterizuar me dekorime të bukura, të gdhendura nga skulptori armen Khachadur Bali në vitin 1691. Ishte përdorur si një shkollë fillore armene gjatë shekullit të 20-të.

Vendet e adhurimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërtesa e el-Shibanit
 • Xhamia e Madhe e Halepit (Jāmi 'Bani Omayya al-Kabīr), e themeluar rreth 715 nga Kalifi Umajad Ualid I dhe me shumë gjasa u përfundua nga pasardhësi i tij Sulajman . Ndërtesa përmban një varr të lidhur me Zeqerijan, babai i Gjon Pagëzorit . Ndërtimi i strukturës aktuale për Nur el-Din filloi në vitin 1158. Megjithatë, ajo u dëmtua gjatë pushtimit mongol të vitit 1260, dhe u rindërtua. Lartësia 45 metra e minares (i përshkruar si "monumenti kryesor i Sirisë mesjetare") [138] u ngrit në 1090-1092 nën Sulltanin e parë Selxhuk, Tutush I. Kishte katër fasada me stile të ndryshme. Kulla u shkatërrua plotësisht gjatë luftës civile siriane në mars 2013 (raportuar më 24 mars 2013).
 • Xhamia e Al-Nuktah ("Xhamia e rënies së gjakut"), një xhami Shiite, e cila përmban një gur që thuhet të jetë shënuar nga një pikë e gjakut të Hyseinit . Vendi besohet të ketë qenë më parë një manastir, i cili u shndërrua në një xhami në vitin 944.
 • Xhamia El-Shuaibija, Xhamia Al-Qaiqan, Xhamia e Mahmandarit, Xhamia Altun Bogha, Xhamia Al-Sahibiyah, Xhamia Bahsita, Xhamia Al-Tawashi, Xhamia Al-Otrush, Xhamia Al-Saffahiyah, Xhamia Hysrev Pashës, e Mehmed Pashës, Xhamia Bahramiyah, etj.
 • Kishat e lagjes el-Xhedejde: Kisha Katolike e Apostolisë Armene, Fryma e Kishës Ortodokse të Kishës së Shenjtë, Kisha Katolike e Marisë Assia al-Hakim, Katedralja Maronite e Shën Elias, Katedralja Katolike Armene e Nënës Tonë të Reliefs dhe Melkite Katedralja Katolike Greke e Virgjëreshës Mari.
 • Sinagoga Qendrore e Halepit ose sinagoga e Bandaras, e përfunduar qysh në shekullin e 9-të nga përpjekjet e komunitetit hebre. Sinagoga u shkatërrua disa herë deri në vitin 1428 kur u rindërtua. Kohët e fundit, ndërtesa u rinovua nga përpjekjet e emigrantëve hebrenj Halepas në SHBA.[139]

Hamamet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hamam el-Nahhasin

Halepi ishte shtëpia e 177 hamameve gjatë periudhës mesjetare deri në pushtimin mongol, kur shumë prej strukturave të shquara të qytetit u shkatërruan. Para luftës civile, 18 hamame vepronin në qytetin e vjetër, duke përfshirë:

Atraksione të tjera dhe Qytetet e Vdekura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bazilika Kharab Shams, shek. IV

Periferia perëndimore e Halepit është shtëpia e një grupi të vendeve historike dhe fshatrave të cilat zakonisht njihen si Qytetet e Vdekur . Rreth 700 vendbanime të braktisura në pjesën veriperëndimore të Sirisë para shekullit të 5-të, përmbajnë mbetjet e arkitekturës kristiane bizantine . Qindra prej këtyre vendbanimeve janë në malin Simeon (Xhabal Semaan) dhe në rajonet Xhabal Halaka në rrethinat perëndimore të Halepit, brenda rrezes së masivit gëlqeror.[141] Qytetet e Vdekur u regjistruan si një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESKO-s në vitin 2011, nën emrin "Fshatrat e lashtë të Sirisë Veriore".[142]

Kisha e Shën Simeon Stilit, shek. V

Qytetet e vdekur më të famshëm dhe vendet arkeologjike në Malin Simeon dhe malin kurd pranë Halepit përfshijnë: Kalaja Kalota dhe kishat në veriperëndim të Halepit, Kharab Shams, bazilika bizantine e shekullit të 4, [143] gjysmë-shkatërruar bazilika Romake në fshatin Fafertin daton që 372 AD, vendbanimi i vjetër bizantin i fshatit Surkanja në veriperëndim të Halepit, bazilika e shekullit të 4-të të Sinharit, bazilika e Mushabbakut që daton në gjysmën e dytë të shekullit të 5-të, vendbanimi asirian i shekullit të 9-të të Kafr Nabos, fshati Brad dhe manastiri Maronit i Shën Julianit (399-402 AD), ku ndodhet edhe shenjterorja e Shën Maronit, vendbanimi i Kimar i periudhave romake dhe bizantine i shekullit të 5-të , Kisha e Shën Simeon Stilitit e shekullit të 5-të, të Syro- Tempulli i Hittite Ain Dara i Epokës së Hekurit që daton në shekullin e X dhe VIII para Krishtit, qyteti i lashtë i Cyrhrus me amfiteatrin i vjetër romak dhe dy ura historike, etj.

Transporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autobusët dhe minibusët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti i Halepit ka një rrjet transporti publik të autobusëve dhe i minibuseve. Autobusë të rinj modern përdoren për të lidhur qytetin me Damaskun dhe qytetet e tjera siriane në lindje dhe në jug të Halepit.

Hekurudha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stacioni hekurudhor i Halepit

Halepi ishte një nga stacionet kryesore të Sirisë që ka qenë e lidhur me hekurudhën e Bagdadit në vitin 1912, brenda Perandorisë Osmane . Lidhjet me Turqinë dhe më tutje në Ankara ende ekzistojnë sot, me një tren dy herë javë nga Damasku. Ndoshta për këtë arsye historike Halepi është selia e rrjetit hekurudhor kombëtar Sirian, Chemins de Fer Syriens . Ndërsa hekurudha është relativisht e ngadaltë, pjesa më e madhe e trafikut të pasagjerëve në portin e Latakisë ka lëvizur tek autobusët me ajër të kondicionuar. Por kjo situatë ka ndryshuar vitet e fundit me prezantimin e vitit 2005 të DMU-ve të ndërtuara në Korenë e Jugut që ofrojnë një shërbim të rregullt dy-orësh për të dy Latakia dhe Damask, ku nuk ka stacione të ndërmjetme.

Megjithatë, pas shpërthimit të luftës civile në vitin 2011, rrjeti hekurudhor sirian ka pësuar dëme të mëdha dhe aktualisht është jashtë përdorimit.

Skena e hapjes në librin e Agatha Christie Vrasje në Orient Ekspres ndodh në stacionin hekurudhor në Halep: "Ishte ora pesë në një mëngjes dimri në Siri. Në platformën në Halep qëndronte treni i caktuar në udhëtimet hekurudhore si Taurus Ekspres. "

Aeroporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aeroporti Ndërkombëtar i Halepit

Aeroporti Ndërkombëtar i Halepit ( IATA : ALP, ICAO : OSAP) është aeroporti ndërkombëtar që shërben në qytet. Aeroporti shërben si një qendër e mesme për Syria Arab Airlines . Historia e aeroportit daton në fillim të shekullit të 20-të. Ai është përmirësuar dhe zhvilluar në vite deri në vitin 1999, kur u hap terminali i ri aktual. [144]

Aeroporti u mbyll që nga fillimi i vitit 2013 si rezultat i operacioneve ushtarake në zonë. Megjithatë, pas rimarrjes së qeverisë siriane të anës lindore gjatë betejës së Halepit, një aeroplan beri fluturimin e parë nga aeroporti pas katër vjetësh. [145]

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tregtia dhe industria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tregjet tradicionale dhe tregjet e qilimave

Roli kryesor i qytetit ishte si një vend tregtar në të gjithë historinë, pasi ai ndodhet në udhëkryqin e dy rrugëve tregtare dhe ndërmjetësoi tregtinë nga India, rajonet e Tigër dhe Eufratit dhe rruga që vinin nga Damasku në Jug, që shkonte përgjatë maleve në vend të bregut të thyer. Megjithëse tregtia shpesh drejtohej larg qytetit për arsye politike, ajo vazhdoi të lulëzonte derisa evropianët filluan të përdorin rrugën e Kepit të Shpresës së Mirë për në Indi dhe më vonë të shfrytëzojnë rrugën përmes EgjiptitDetin e Kuq .

Traditat tregtare në Halep kanë rrënjë të thella në histori. Dhoma e tregtisë së Halepit e themeluar në 1885, është njëra nga dhomat më të vjetra në Lindjen e Mesme dhe në botën arabe. Sipas shumë historianëve, Halepi ishte qyteti më i zhvilluar tregtar dhe industrial në Perandorinë Osmane pas Konstandinopojës dhe Kajros . [6]

Tregjet në rrugën Tilel

Si zona më e madhe urbane para luftës civile të Sirisë, Halepi u konsiderua kryeqyteti i industrisë siriane. [146] Ekonomia e qytetit u nxit kryesisht nga tekstilet, kimikatet, farmaceutikat, industritë agro-përpunuese, mallrat elektrike, pijet alkoolike, inxhinieria dhe turizmi. Ajo zuri një pozitë dominuese në prodhimin në manifakturë të vendit, me më shumë se 50% të punësimit në manifakturë dhe një pjesë më të madhe të eksportit. [147]

Duke poseduar impiantet më të zhvilluara komerciale dhe industriale në Siri, Halepi është një qendër e madhe për prodhimin e metaleve dhe gurëve të çmuara . [148] Shuma vjetore e arit të përpunuar e të prodhuar në Halep është rreth 8.5 ton, duke përbërë deri në 40% të të gjithë arit të prodhuar në Siri. [149]

Qyteti industrial i Halepit në zonën Shejh Nexhar është një nga më të mëdhatë në Siri dhe rajon. Duke zënë një sipërfaqe prej 4412 hektarësh në periferinë veri-lindore të Halepit, investimet e përgjithshme në qytet llogariten më shumë se 3.4 miliardë dollarë gjatë vitit 2010. [150] Ende në zhvillim, është parashikuar të hapen hotele, qendra ekspozimi dhe objekte të tjera brenda qytetit industrial.


Artet e vjetra tradicionale janë të ruajtura mirë në pjesën e vjetër të qytetit. Sapuni i famshëm i dafinës së Halepit konsiderohet të jetë sapuni i ngurtë i parë në botë. [151]

Ndërtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sheshi i restauruar i Kalasë

Në vitet 2000 Halepi ishte një nga qytetet me rritje më të shpejtë në Siri dhe Lindjen e Mesme. [152] Shumë fshatarë dhe banorë të rretheve të tjera siriane po migrojnë në Halep në një përpjekje për të gjetur mundësi më të mira pune, një fakt që gjithmonë rrit presionin e popullsisë, me një kërkesë në rritje për kapacitete të reja rezidenciale. Rrethe të reja dhe komunitete rezidenciale janë ndërtuar në periferi të Halepit, shumë prej tyre ishin ende në ndërtim e sipër që nga 2010 .

Në Halep janë planifikuar dy projekte të mëdha ndërtimi: projekti "Ringjallja e Qytetit të Vjetër" dhe "Rihapja e shtratit të lumit Kueik".

 • Projekti i Ringjalljes së Qytetit të Vjetër përfundoi fazën e parë deri në fund të vitit 2008 dhe faza e dytë filloi në fillim të vitit 2010. Qëllimi i projektit është ruajtja e qytetit të vjetër të Halepit me sukët dhe hanet e tij , dhe restaurimi i rrugicave të ngushta të qytetit të vjetër dhe rrugëve rreth kalasë.
 • Restaurimi i lumit Kueik është i drejtuar drejt ringjalljes së rrjedhës së lumit, duke shkatërruar si mbulesën artificiale të shtratit lumor dhe përforcimin e lumit përgjatë qendrës së qytetit. Rrjedha e lumit u bllokua gjatë viteve 1960 nga ana e turqve, duke e kthyer lumin në një kanal të vogël kanalizimi, gjë që çoi autoritetet që ta mbuluonin lumin gjatë viteve 1970. Në vitin 2006 rrjedha e ujit të pastër u rivendos nëpërmjet përpjekjeve të qeverisë siriane, duke i dhënë një jetë të re lumit Kueik.

Ashtu si qytete të tjera siriane, Halepi po vuan nga shpërndarja e vendbanimeve joformale : pothuajse gjysma e popullsisë së saj (rreth 1.2 milion) vlerësohet të jetojë në 22 vendbanime joformale të llojeve të ndryshme. [153]

Arsimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakulteti i Arteve dhe Shkencave Humane në Universitetin e Halepit

Si qendra kryesore ekonomike e Sirisë, Halepi ka një numër të madh të institucioneve arsimore. Sipas guvernatorit të Halepit Husein Dijab, rreth 450,000 nxënës ndjekin 913 shkolla në qytet, që nga shtatori 2017.

Përveç Universitetit të Halepit, ka kolegje shtetërore dhe universitete private të cilat tërheqin një numër të madh studentësh nga rajone të tjera të Sirisë dhe vendeve arabe. Numri i studentëve në Universitetin Halepit është më shumë se 60,000. Universiteti ka 18 fakultete dhe 8 kolegje teknike në qytetin e Halepit.

Aktualisht, ekzistojnë dy universitete private që veprojnë në qytet: Universiteti el-Shahba (SU) dhe Universiteti Mamoun për Shkencë dhe Teknologji MUST). Degët e konservatorit të shtetit dhe shkolla e arteve të bukura funksionojnë gjithashtu në qytet.

Halepi është shtëpia e disa shkollave private kristiane dhe armene, si dhe 2 shkolla ndërkombëtare: Shkolla Ndërkombëtare e Halepit dhe Lycée Français d'Alep.

Sporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stadiumi Ndërkombëtar i Halepit

Qyteti i Halepit konsiderohet si një qendër e rëndësishme e sporteve ekipore me futbollin që është më popullor në qytet. Pesë klubet e mëdha sportive të qytetit të al-Ittihad SC, al-Hurriya SC, al-Yarmouk SC, Jalaa SC dhe Ouroube SC . Shumë klube të tjera sportive janë të vendosura në disa rrethe të qytetit, përfshirë al-Herafyeen SC, Shorta Aleppo SC, Ommal Aleppo SC, Nayrab SC, al-Shahbaa SC, al-Qala'a SC dhe Aleppo Railways SC.

Basketbolli është gjithashtu shumë popullor në qytet. Të gjitha 5 klubet sportive Halepase marrin pjesë në divizionin më të lartë të meshkujve dhe femrave të Lidhjes së Basketbollit Sirian, në të cilin të dy Jalaa SC dhe Al-Ittihad SC dominonin me sukses në fitoren e ligës nga viti 1956 deri më 1993.

Sportet e tjera të njohura që praktikohen nga klubet kryesore në qytet përfshijnë tenis, hendboll, volejboll, pingpong dhe not .

Me një kapacitet prej 53.200 ulëse, Stadiumi Ndërkombëtar i Halepit është fusha më e madh sportive në Siri. [154] Vende të tjera të rëndësishme sportive në qytet përfshijnë stadiumin e 7 Prillit, el-Assad Sports Arena, kompleksin noter të Bassel al-Asadit, dhe kompleksin olimpik dhe zhytësin olimpik al-Hamadaniah .

Më 29 janar 2017, Halepit priti ngjarjen e parë sportive që nga viti 2012, [155] kur rivalët e futbollit lokal al-Ittihad SC dhe al-Hurriya SC luhet në Ri'ayet al-Shabab Stadium, në kuadër të të Ligës Superiore Siriane 2016- 17 . [156] [157]

Bashkia dhe marrëdhëniet ndërkombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Salla e Bashkisë Aleppo

Qyteti i Halepit është kryeqyteti i Guvernatës së Halepit dhe qendra e Distriktit të Malit Simeon . Këshilli i Qytetit të Halepit është organi qeverisës i qytetit. Këshilli i parë i komunës u formua në vitin 1868. [158] Megjithatë, guvernatori që emërohet drejtpërdrejt nga presidenti i republikës, ka një autoritet suprem mbi qytetin dhe mbarë qeverisjen.

Nënndarjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethet në Halep mund të ndahen në 4 kategori:

 • Lagjet e vjetra brenda mureve të qytetit të lashtë.
 • Vendbanimet e vjetra jashtë mureve të qytetit të lashtë.
 • Lagje moderne.
 • Vendbanimet joformale.

Zhvillimi Urban i Integruar në Halep[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Suk el-Dira ', duke ruajtur rolin e tij tradicional si një qendër rrobaqepsije

"Zhvillimi i Integruar Urban në Halep" (UDP) është një program i përbashkët midis Bashkëpunimit Gjerman për Zhvillim (GTZ) dhe Bashkisë së Halepit. [159] Programi promovon kapacitetet për menaxhimin dhe zhvillimin e qëndrueshëm urban në nivel kombëtar dhe komunal.

Programi ka tre fusha të punës:

 1. Strategjia e Zhvillimit të Qytetit Halepit (CDS): promovimi i strukturave mbështetëse për komunën, duke përfshirë ndërtimin e kapaciteteve, rrjetëzimin dhe zhvillimin e forcës komunale në dialogun nacional të zhvillimit.
 2. Vendbanimet joformale (IS): përfshin strategjinë dhe zhvillimin e menaxhimit të vendbanimeve joformale.
 3. Projekti për Rehabilitimin e Qytetit të Vjetër të Halepit (OCA): përfshin mbështetje të mëtejshme për rehabilitimin e Qytetit të Vjetër, si dhe një strategji afatgjatë të zhvillimit të qytetit.

UDP bashkëpunon ngushtë me ndërhyrjet e tjera në këtë sektor, përkatësisht me programin "Modernizimi i Administratës Komunale" të mbështetur nga BE. Është planifikuar të operohet nga viti 2007 deri në vitin 2016.

Ruajtja e qytetit të lashtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Han el-Vezir pas rehabilitimit në vitin 2009

Si një qendër tregtare e lashtë, sukët mbresëlënëse të Halepit, hanet, hamamet, medresetë, xhamiat dhe kishat janë të gjithë në nevojë për më shumë kujdes dhe ruajtje. Pas Luftës së Dytë Botërore, qyteti u ridizajnua ndjeshëm; në 1954 arkitekti francez André Gutton planifikoi një numër të gjerë të rrugëve të reja të shpërndara nëpër qytet për të lejuar kalimin më të lehtë për trafikun modern. Midis viteve 1954 dhe 1983 shumë ndërtesa në qytetin e vjetër u shkatërruan për të lejuar ndërtimin e blloqeve apartamentesh moderne, veçanërisht në zonat veriperëndimore (Bab el-Faraxh dhe Bab el-Xhinan ). Si u rrit ndërgjegjësimi për nevojën për të ruajtur këtë trashëgimi të veçantë kulturore , plani kryesor i Guttonit u braktis në fund më 1979 dhe u zëvendësua me një plan të ri të paraqitur nga eksperti zviceran dhe projektuesi urban Stefano Bianca, i cili miratoi idenë e "ruajtjes së stilit tradicional arkitekturor i Halepit të lashtë "duke hapur rrugën që UNESCO ta deklarojë Emrin e Vjetër të Halepit si një Trashëgimisë Botërore në vitin 1986. [95]

Rruga historike e el-Handak, restauruar pak para luftës civile

Disa institucione ndërkombëtare i janë bashkuar përpjekjeve me autoritetet lokale dhe Shoqatën Arkeologjike të Halepit, për të rehabilituar qytetin e vjetër duke akomoduar jetën bashkëkohore duke ruajtur atë të vjetër. Qeveria dhe komuna po zbatojnë programe serioze të orientuara drejt zgjerimit të qytetit të lashtë dhe lagjes Xhedejde.

Bashkëpunimi Teknik Gjerman ( GTZ ) dhe Fondacioni Aga Khan (në kuadër të Programit Aga Khan Qytetesh Historik ) kanë një kontribut të madh në procesin e ruajtjes së qytetit të vjetër.

Qytetet binjake / qytetet motra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aktualisht, Halepi ka 3 qytete motra:

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Syrian Arab republic". UN Data. 24 tetor 1945. Marrë më 11 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[failed verification]
 2. ^ http://www.aksalser.com/?page=view_news&id=dea2316c19d685faf12f9850768f87b7
 3. ^ Columbia Encyclopedia, Sixth Edition (2010)
 4. ^ The Oxford Encyclopedia of Archaeology in the Near East (1997)
 5. ^ Britannica Concise Encyclopedia (2010)
 6. ^ a b Gábor Ágoston; Bruce Alan Masters (2010). Encyclopedia of the Ottoman Empire. Infobase Publishing. fq. 30. ISBN 978-1-4381-1025-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Russell, Alexander (1794), The Natural History of Aleppo, 2nd Edition, Vol. I, pp. 1–2
 8. ^ Gaskin, James J. (1846), Geography and sacred history of Syria, pp. 33–34
 9. ^ "Collections – Aga Khan Collection – Aga Khan Historic Cities Programme – Aleppo Citadel Restoration". Archnet. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ a b c Jansen, Micheal. "Aleppo rebuilds itself from destruction of war". Irish Times. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Al Burai, Ahmed. "Aleppo looks to rebuild after years of war". TRT World. Arkivuar nga origjinali më 5 dhjetor 2017. Marrë më 1 maj 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Aleppo". World Heritage Site. Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2012. Marrë më 11 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Dan Ben Amos (2011). Folktales of the Jews, V. 3 (Tales from Arab Lands). Jewish Publication Society. fq. 283. ISBN 978-0-8276-0871-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ A.E.J. Morris (2013). History of Urban Form Before the Industrial Revolution. Routledge. fq. 1038. ISBN 978-1-317-88513-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "حلب الشهباء..معناها وأهميتها عند النبي العربي إبراهيم الخليل". hadhramautnews.net (në arabisht). Arkivuar nga origjinali më 6 korrik 2018. Marrë më 19 janar 2019.
 16. ^ "Meet some of the world's oldest continually inhabited cities". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Alfonso Archi (1945). Orientalia: Vol. 63. Gregorian Biblical BookShop. fq. 250. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Paolo Matthiae; Licia Romano (2010). 6 ICAANE. Otto Harrassowitz Verlag. fq. 482. ISBN 978-3-447-06175-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Trevor Bryce (2014). Ancient Syria: A Three Thousand Year History. OUP Oxford. fq. 111. ISBN 978-0-19-964667-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Paolo Matthiae; Nicoló Marchetti (2013-05-31). Ebla and its Landscape: Early State Formation in the Ancient Near East. Left Coast Press. fq. 250. ISBN 978-1-61132-228-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Horowitz, Wayne (1998). Mesopotamian Cosmic Geography. Eisenbrauns. fq. 82. ISBN 978-0-931464-99-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Pettinato, Giovanni (Johns Hopkins University Press, 1991) Ebla, a new look at history p.135
 23. ^ a b c d e Hawkins, John David (2000) Inscriptions of the iron age p.388
 24. ^ a b Cyrus Herzl Gordon; Gary Rendsburg; Nathan H. Winter (1990). Eblaitica: Essays on the Ebla Archives and Eblaite Language, Volume 4. fq. 63,64,65,66. ISBN 978-1-57506-060-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Kuhrt, Amélie (1998) The ancient Near East p.100
 26. ^ Trevor Bryce (2014). Ancient Syria: A Three Thousand Year History. OUP Oxford. fq. 34. ISBN 978-0-19-100293-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ Trevor Bryce (1999). The Kingdom of the Hittites. Oxford University Press. fq. 152. ISBN 978-0-19-924010-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ John David Hawkins (2000). Inscriptions of the Iron Age: Part 1. Walter de Gruyter. fq. 388. ISBN 978-3-11-080420-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Trevor Bryce (2014). Ancient Syria: A Three Thousand Year History. OUP Oxford. fq. 111. ISBN 978-0-19-100292-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ Guy Bunnens (2006). A New Luwian Stele and the Cult of the Storm-god at Til Barsib-Masuwari. Peeters Publishers. fq. 130. ISBN 978-90-429-1817-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ Guy Bunnens (2006). A New Luwian Stele and the Cult of the Storm-god at Til Barsib-Masuwari. fq. 130. ISBN 9789042918177. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ Rieken, Elisabeth; Yakubovich, Ilya (2010). Singer, I. (red.). "The New Values of Luwian Signs L 319 and L 172". Ipamati kistamati pari tumatimis: Luwian and Hittite Studies presented to J. David Hawkins on the occasion of his 70th birthday. Tel-Aviv: Institute of Archaeology. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Trevor Bryce (2014-03-06). Ancient Syria: A Three Thousand Year History. fq. 111. ISBN 9780191002922. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ Ann E. Killebrew (2013-04-21). The Philistines and Other "Sea Peoples" in Text and Archaeology. fq. 662. ISBN 9781589837218. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ "The History of King David in Light of New Epigraphic and Archeological Data". Arkivuar nga origjinali më 1 tetor 2018. Marrë më 1 maj 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Lipinsky, Edward, 2000. The Aramaeans: Their Ancient History, Culture, Religion (Peeters), p. 195.
 37. ^ Healy, Mark (1992). The Ancient Assyrians (Osprey) p. 25.
 38. ^ Kipfer, Barbara Ann (2000). Encyclopedic Dictionary of Archaeology. p. 626.
 39. ^ a b c Phenix, Robert R. (2008) The sermons on Joseph of Balai of Qenneshrin
 40. ^ Michel Lequien, Oriens christianus in quatuor Patriarchatus digestus, Paris 1740, Vol. II, coll. 781–786
 41. ^ Raymond Janin, v. 2. Berrhée in Dictionnaire d'Histoire et de Géographie ecclésiastiques, vol. VIII, 1935, coll. 887–888
 42. ^ Annuario Pontificio 2013 (Libreria Editrice Vaticana 2013 ISBN 978-88-209-9070-1), p. 848
 43. ^ Gonnela, 2008, pp. 12–13
 44. ^ Jackson, Peter (korrik 1980). "The Crisis in the Holy Land in 1260". The English Historical Review. 95 (376): 481–513. doi:10.1093/ehr/XCV.CCCLXXVI.481. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ "Histoire des Croisades", René Grousset, p. 581, ISBN 2-262-02569-X.
 46. ^ Kay Kaufman Shelemay (1998). Let jasmine rain down: song and remembrance among Syrian Jews. University of Chicago Press. fq. 70. ISBN 978-0-226-75211-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Runciman, p. 314.
 48. ^ Runciman, pp. 336–337.
 49. ^ Runciman, p. 463.
 50. ^ Battle of Aleppo@Everything2.com.
 51. ^ "Population and Revenue in the Towns of Palestine in the Sixteenth Century"
 52. ^ a b c Ágoston and Masters (2009), Encyclopedia of the Ottoman Empire
 53. ^ "Aleppo in History (in Arabic)". Panoramaline.com. Arkivuar nga origjinali më 15 mars 2012. Marrë më 11 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 54. ^ Suraiya Faroqhi, Halil İnalcık, Donald Quataert (1997). "An economic and social history of the Ottoman Empire". Cambridge University Press. p.651. ISBN 0-521-57455-2
 55. ^ Suraiya Faroqhi, Halil İnalcık, Donald Quataert (1997). "An economic and social history of the Ottoman Empire". Cambridge University Press. p.788. ISBN 0-521-57455-2
 56. ^ Masters, Bruce. "The 1850 Events in Aleppo: The Aftershock of Syria's Incorporation into the Capitalist World System." International Journal of Middle East Studies 22, no. 1 (February 1990): 3–4.
 57. ^ Eldem, Edhem; Goffman, Daniel; Masters, Bruce (11 nëntor 1999). The Ottoman City between East and West: Aleppo, İzmir, and Istanbul. Cambridge University Press. fq. 71. ISBN 978-0-521-64304-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ Robert D. Kaplan (2014). Eastward to Tartary. Knopf Doubleday Publishing Group. fq. 149. ISBN 978-0-8041-5347-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ Andrew Mango (2011). Ataturk. fq. 55. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ James F. Goode (2009). Negotiating for the Past: Archaeology, Nationalism, and Diplomacy in the Middle East, 1919–1941. University of Texas Press. fq. 64. ISBN 978-0-292-77901-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ Hasan Kösebalaban (2011). Turkish Foreign Policy: Islam, Nationalism, and Globalization. Springer. fq. 58. ISBN 978-0-230-11869-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 62. ^ a b M. Andrew & Sydney Kanya-Forstner (1981) The climax of French imperial expansion, 1914–1924
 63. ^ a b Fieldhouse, David Kenneth (2006) Western imperialism in the Middle East 1914–1958
 64. ^ LaMaziere, Pierre (1926) Partant pour la Syrie
 65. ^ Seale, Patrick (1990) Asad: The Struggle for the Middle East
 66. ^ "The centrelization of Economy in Syria". Arkivuar nga origjinali më 25 korrik 2020. Marrë më 3 maj 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 67. ^ "ﺣﻠﺐ ﻋﺎﺻﻤﺔ ﺍﻟﺜﻘﺎﻓﺔ ﺍﻟﺈﺳﻠﺎﻣﻴﺔ-Aleppo the Capital of Islamic Culture". Arkivuar nga origjinali më 5 korrik 2008. Marrë më 2008-07-05. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!). Retrieved 1 February 2010.
 68. ^ Martin Chulov in Beirut; Nour Ali (12 gusht 2011). "Syria violence spreads to commercial capital Aleppo | World news". The Guardian. London. Marrë më 11 mars 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 69. ^ Bakri, Nada (19 tetor 2011). "Pro-Assad Rally Shows Syrian Government Can Still Command Support". The New York Times. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 70. ^ "Aleppo Mass Rally | DayPress". Dp-news.com. 20 tetor 2011. Arkivuar nga origjinali më 16 tetor 2015. Marrë më 11 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 71. ^ a b Aji, Albert; Keath, Lee (11 shkurt 2012). "Syria says bombers kill 28 in Aleppo". The Herald-Sun. Associated Press. Marrë më 11 shkurt 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 72. ^ Staff (10 shkurt 2012). "Syria unrest: Aleppo bomb attacks 'kill 28'". BBC. Marrë më 11 shkurt 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 73. ^ "Deadly car bomb hits Alepp". Emirates247.com. 18 mars 2012. Marrë më 29 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 74. ^ The Associated Press (18 mars 2012). "CBC news:Blast in Aleppo". Cbc.ca. Marrë më 29 gusht 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 75. ^ a b c d The River Martyrs {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 76. ^ Martin Chulov; Luke Harding (29 korrik 2001). "Syria unrest: Assad forces continue onslaught in Aleppo". The Guardian. London. Marrë më 2 gusht 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 77. ^ Damien Cave (31 korrik 2012). "Rebels in Syria's Largest City Said to Seize 2 Police Stations". The New York Times. Marrë më 1 gusht 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 78. ^ "Brutal Treatment of Pro-Assad Captives" (Slide show). The New York Times. 1–3 gusht 2012. Marrë më 3 gusht 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 79. ^ "Fighting in Aleppo starts fire in medieval souqs". Kyivpost.com. Marrë më 29 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 80. ^ "UNESCO Director-General deplores destruction of ancient Aleppo markets, a World Heritage site". UNESCO World Heritage Centre. Marrë më 29 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 81. ^ "Syria says Turkey involved in looting northern factories | News, Middle East". The Daily Star. Marrë më 25 mars 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 82. ^ a b VBS and Aleppo Presbyterian Church, Syria
 83. ^ Sim, David (16 dhjetor 2016). "The fall of Aleppo timeline: How Assad captured Syria's biggest city". IB Times. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 84. ^ Aron, Lund (2016-12-15). "A Turning Point in Aleppo". Carnegie Middle East Center. Marrë më 2016-12-16. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 85. ^ "Syria's long, brutal civil war may be reaching turning point". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 86. ^ "Syrian army announces victory in Aleppo in boost for Assad". Reuters. 22 dhjetor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 87. ^ "Aleppo evacuation is complete, Red Cross says". Reuters. 22 dhjetor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 88. ^ "400 factories return to production in al-Kallaseh industrial zone in Aleppo – Syrian Arab News Agency". sana.sy (në anglishte amerikane). Marrë më 2017-12-05.
 89. ^ "Syria: Ancient Citadel of Aleppo reopens after liberation of city". RT International (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 3 dhjetor 2017. Marrë më 2017-12-05.
 90. ^ "'A new horror': 80 children among those slaughtered in suicide attack on refugee convoy". ABC News (në anglishte australiane). 2017-04-17.
 91. ^ "Thousands of people participate in Aleppo shopping festival – Syrian Arab News Agency". sana.sy (në anglishte amerikane). Marrë më 2017-12-05.
 92. ^ "Syrian YPG militia: government has taken control of Aleppo district". Reuters. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 93. ^ a b Alexander Russell, red. (1856). The Natural History of Aleppo (bot. 1st). London: Unknown. fq. 266. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 94. ^ Syria News statement by Syrian Minister of Local Administration, Syria (Arabic, August 2009) Arkivuar 9 tetor 2017 tek Wayback Machine
 95. ^ a b "eAleppo:Aleppo city major plans throughout the history" (në arabisht).
 96. ^ "Klimatafel von Aleppo (Halab) / Syrien" (PDF). Federal Ministry of Transport and Digital Infrastructure. Marrë më 13 dhjetor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 97. ^ Yacoub, Khaled (16 korrik 2010). "Travel Postcard: 48 hours in Aleppo, Syria". Reuters. Marrë më 11 mars 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 98. ^ "Aleppo". Middleeast.com. Marrë më 11 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 99. ^ bleeker. "Alepposeife: Aleppo history". Historische-aleppo-seife.de. Marrë më 11 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 100. ^ Saint Terezia Church Aleppo Christians in Aleppo at the end of the Ottoman Empire Arkivuar 9 tetor 2017 tek Wayback Machine
 101. ^ Alepppo in One Hundred Years 1850– 1950, vol.2-page 3, 1994 Aleppo. Authors: Mohammad Fuad Ayntabi and Najwa Othman
 102. ^ Alepppo in One Hundred Years 1850–1950, vol.3-page 26, 1994 Aleppo. Authors: Mohammad Fuad Ayntabi and Najwa Othman
 103. ^ The Golden River in the History of Aleppo, (arabisht: ﻧﻬﺮ ﺍﻟﺬﻫﺐ ﻓﻲ ﺗﺎﺭﻳﺦ ﺣﻠﺐ), vol.1 (1922) page 256, published in 1991, Aleppo. Author: Sheikh Kamel Al-Ghazzi
 104. ^ The Golden River in the History of Aleppo (arabisht: ﻧﻬﺮ ﺍﻟﺬﻫﺐ ﻓﻲ ﺗﺎﺭﻳﺦ ﺣﻠﺐ), vol.3 (1925) pages 449–450, published in 1991, Aleppo. Author: Sheikh Kamel Al-Ghazzi
 105. ^ Hovannisian, Richard G. (2004). The Armenian People From Ancient to Modern Times, Volume II: Foreign Dominion to Statehood: The Fifteenth Century to the Twentieth Century. New York: Palgrave Macmillan. fq. 425. ISBN 978-1-4039-6422-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 106. ^ "General Census of Population and Housing 2004". Arkivuar nga origjinali më 20 maj 2012. Marrë më 2012-05-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!). Syria Central Bureau of Statistics (CBS). Aleppo Governorate. Archived. Stampa:Ar
 107. ^ "The worst place in the world? Aleppo in ruins after four years of Syria war". theguardian.com. 12 mars 2015. Marrë më 22 nëntor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 108. ^ "Catholic Doctor "Flies High" with The Flying Hospital to Treat the Less Fortunate in Aleppo, Syria". Catholicnews.sg. 23 mars 2009. Arkivuar nga origjinali më 20 tetor 2013. Marrë më 29 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 109. ^ "Christians Hold Out in Syria's Aleppo Despite Jihadist Threat". aina.org. Arkivuar nga origjinali më 24 janar 2019. Marrë më 3 maj 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 110. ^ "20 Churches Were Destroyed As Bombings Continue in Aleppo, Syria". Arkivuar nga origjinali më 4 gusht 2017. Marrë më 3 maj 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 111. ^ Armenian Catholic Cathedral in Aleppo Bombed Hours Before Mass
 112. ^ Armenian Evangelical Church in Aleppo damaged in rocket attack
 113. ^ Picture taken on March 9, 2017 in Aleppo showing the damage around Saint George's Armenian Church
 114. ^ Syrian orthodox Patriarchate of Antioch: Visit to the Old City of Aleppo
 115. ^ "The destruction at the Mar Assia Syrian Catholic Church of Aleppo". Arkivuar nga origjinali më 16 mars 2019. Marrë më 3 maj 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 116. ^ Eyad, Alhosein (2016-12-22). "Christmas In Aleppo: Photos, Video Show Christians Celebrate Assad Victory In Syria". International Business Times. Marrë më 2016-12-26. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 117. ^ Profile: Aleppo, Syria's second city. BBC News. 24 July 2012.
 118. ^ Howard Sachar, A History of Israel: From the Rise of Zionism to Our Time., (NY: Alfred A. Knopf, 1979), p. 400; Maurice Roumani, The Case of the Jews from Arab Countries: A Neglected Issue, (Tel Aviv: World Organization of Jews from Arab Countries, 1977), p. 31; Norman Stillman, The Jews of Arab Lands in Modern Times, (NY: Jewish Publication Society, 1991), p. 146
 119. ^ James A. Paul (1990). Human Rights in Syria. Human Rights Watch. fq. 91. ISBN 978-0-929692-69-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 120. ^ Cyrus Adler; Henrietta Szold (1949). The American Jewish Year Book. American Jewish Committee. fq. 441. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 121. ^ Avi Beker (1998). Jewish Communities of the World. Lerner Publishing Group. fq. 208. ISBN 978-0-8225-9822-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 122. ^ Friedman, Thomas L. (28 prill 1992). "The New York Times:Syria Giving Jews Freedom To Leave". The New York Times. Marrë më 11 mars 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 123. ^ Solomon, Daniel. "There Are No More Jews in Aleppo". The Forward. Marrë më 14 dhjetor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 124. ^ Encyclopedia of Arabic language and linguistics, 2008 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 125. ^ Racy, A.J. (2003). Making Music in the Arab World: The Culture and Artistry of Tarab. Cambridge, UK: Cambridge University Press. fq. 248. ISBN 978-0-521-31685-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 126. ^ Shannon, Johnathan Holt (2006). Among the Jasmine Trees: Music and Modernity in Contemporary Syria. Middletown, CT: Wesleyan University Press. ISBN 978-0-8195-6944-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 127. ^ "Al-Adeyat Archaeological Society". Arkivuar nga origjinali më 3 mars 2018. Marrë më 3 maj 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 128. ^ "NPR web: Food Lovers Discover The Joys Of Aleppo". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 129. ^ "ﻛﻮﻧﺎ :: ﺍﻟﻤﻄﺒﺦ ﺍﻟﺤﻠﺒﻲ ﻳﻨﻔﺮﺩ ﺑﺘﻨﻮﻉ ﺍﻃﻌﻤﺘﻪ ﻭﻃﻴﺐ ﻧﻜﺘﻪ 11/01/2006". Kuna.net.kw. Marrë më 29 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 130. ^ "Aleppo cuisine". Arkivuar nga origjinali më 23 gusht 2014. Marrë më 5 maj 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 131. ^ Atlioglu, Dr Yasin (2012-09-30). "ORIENT: Aleppo Burns – Dar Zamaria, Sisi House and much of Souq reported Burned- Syria Comment". ORIENT. Marrë më 2017-01-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 132. ^ Philip Mansel (2016) Aleppo: The Rise and fall of Syria's Great Merchant City IB Taurus, p.55 and 13pl
 133. ^ "Aleppo new fountains". Arkivuar nga origjinali më 9 tetor 2017. Marrë më 3 dhjetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 134. ^ "eAleppo: The old Souqs of Aleppo (in Arabic)". Esyria.sy. Marrë më 11 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 135. ^ Forbes, Andrew, and Henley, David, Aleppo's Great Bazaar
 136. ^ "Aleppo ... Cultural Landmark, Trade Hub". DP-news. Xinhua News Agency. 16 prill 2011. Marrë më 11 mars 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 137. ^ "Ministry of Tourism, Syria: Aleppine House (in Arabic)". Arkivuar nga origjinali më 16 korrik 2011. Marrë më 3 maj 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 138. ^ Burns, Russ (1999). Monuments of Syria. New York, London. fq. 35. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 139. ^ "Aleppo". Travelnut. 13 dhjetor 2011. Arkivuar nga origjinali më 28 korrik 2011. Marrë më 11 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 140. ^ Carter, Terry; Dunston, Lara; Humphreys, Andrew (2004). Syria & Lebanon. Lonely Planet. fq. 186. ISBN 978-1-86450-333-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 141. ^ Ancient villages (dead cities)[lidhje e vdekur]
 142. ^ UNESCO. "Ancient Villages of Northern Syria". Marrë më 30 tetor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 143. ^ eAleppo:Kharab Shams Kharab Shams in history (in Arabic)
 144. ^ Aleppo Int. Airport Historical Overview Arkivuar 9 tetor 2017 tek Wayback Machine
 145. ^ "First airplane takes off from Aleppo International Airport in 4 years". Arkivuar nga origjinali më 8 korrik 2019. Marrë më 3 maj 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 146. ^ معرض خان الحرير في حلب عاصمة الصناعة السورية
 147. ^ Madinatuna:Aleppo City Development Strategy Economy Syria
 148. ^ "Gold in Syria". aliqtisadi.com. Marrë më 29 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 149. ^ "Aleppo gold market". Syria Steps. Arkivuar nga origjinali më 8 prill 2014. Marrë më 29 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 150. ^ "155 billion Syrian Pounds invested in Aleppo Industrial City (in Arabic)". Aksalser.com. Marrë më 11 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 151. ^ Aleppo Soap Soap History Arkivuar 2 qershor 2012 tek Wayback Machine
 152. ^ The Report Syria 2011. Oxford Business Group. 2011. fq. 195. ISBN 978-1-907065-34-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 153. ^ "Madinatuna, Aleppo Cite Development Strategy: Informal Settlements". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 154. ^ "Stadiums in Syria". World Stadiums. Arkivuar nga origjinali më 16 mars 2012. Marrë më 11 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 155. ^ Football returns to Aleppo after five years of war
 156. ^ FOOTBALL'S COMING HOME Aleppo football fans delight as they watch first game in war-torn Syrian city for years between derby rivals At-Ittihad and Al-Hurriya
 157. ^ Football returns to Aleppo for the first time in five years as Al Ittihad beat Horiyah in Syrian league clash
 158. ^ "eAleppo:Khans in Aleppo". Esyria.sy. Marrë më 11 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 159. ^ "UDP-Aleppo". UDP-Aleppo. 15 dhjetor 2011. Arkivuar nga origjinali më 15 mars 2012. Marrë më 11 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 160. ^ "Partner Cities of Lyon and Greater Lyon" (në anglisht). 2008 Mairie de Lyon 2018. Arkivuar nga origjinali më 26 dhjetor 2018.
 161. ^ "Gaziantep cultural committee: Gaziantep sister cities, Aleppo-Syria (in Turkish)". Arkivuar nga origjinali më 2012-07-31. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 162. ^ "Jamahir newspaper: 28 January 2010 (in Arabic)". Arkivuar nga origjinali më 19 shkurt 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)