Kurdët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Territorët ku banojnë kurdë

Kurdët janë një kombësi i cili banon në territorin që nganjëherë quhet me emrin Kurdistan. Sot 15 - 21 milion kurdë banojnë në Turqi, 6,6 - 10 milion në Iran, 4 - 6 milion në Irak dhe 2 - 2.8 milion në Siri. Gjuha e tyre është gjuha kurde, por pothuaj të gjithë kurdët flasin edhe gjuhën e shtetit ku banojnë.

Për shkak të aktiviteteve të Partisë së Punëtorëve të Kurdistanit (PKK), emri "kurd" shpesh lidhet me konceptët "terrorist" dhe "separatist". Kurdet jan ende ne lufte me disa shtete si "Turqia" "Iran" Irak etj.

Qyteti i Piranshahr është kryeqyteti i rrethit Mukerian.